Finaleplads til alle: Trygge rammer tiltrækker både erfarne og mindre erfarne ryttere

Af: Pernille Engsig Eskildsen

16 januar 2023

Det kæmpestor forskel på at øve på banen derhjemme – eller at ride et stævne i en hal med fremmede heste og klappende tilskuere.

Popmusik fra højttalere, speakerstemmer, blomster i kummer, bannere, flag, fremmede, vrinskende heste, hylende vind, larm af regn på taget, nye lyde og lugte at forholde sig.

De nye sanseindtryk og omgivelser kan gøre et indendørs stævne til en stor mundfuld for ryttere og heste. Det kræver øvelse at vænne sig til for både heste og ryttere.

Alle kan være med

Netop derfor holder ASKA et træningsstævne indendørs, hvor alle kan være med. – Og hvor alle får mulighed for at prøve at ride både en udtagelse og en finale, hvor der er flere på banen ad gangen.

– Her kan man træne, teste og afprøve alt det, man ikke kan genskabe derhjemme. Vi skaber nogle trygge rammer for de ryttere, der måske er af sted til et stævne for første gang.

– Det samme får de rutinerede sportsryttere, som skal teste tingene af, før de skal deltage i større events som World Toelt eller Icehorse Festival.

Det fortæller Pernille Svendsen, der har været formand for ASKA i tre år.

Opvarmning foregår i en hal, som er forbundet med stævnehallen.

Hun er glad for, at stævnet hurtigt blev fyldt op – muligvis på grund af, at det kun koster 250 kroner for medlemmer at deltage. Det er en forholdsvis billig pris, og det er klubben meget bevidst om.

– Vi har en god økonomi, så vi behøver ikke at tjene penge på et stævne som dette. Samtidig er det vigtigt for os, at krise og inflation ikke går for hårdt ud over folks fritidsaktiviteter med hestene. Derfor har vi valgt at gøre det billigt at deltage.

– Vi vil gerne gøre noget for fællesskabet, og vi vil gerne komme hele vejen rundt om heste og ryttere, siger hun og fortsætter:

Vælger en sværere klasse

– Nogle ryttere nåede ikke at få plads i den klasse, som de ønskede. Så valgte de at ”klasse op” og ride en sværere klasse, som de kan afprøve og øve sig i her– endda med en finaleplads, hvor man også tester den del af.  Det kan jeg godt lide – at vi giver rytterne mod på at vælge noget, der er lidt sværere, end det de måske plejer at ride.

Hestene centrum for fællesskab

Hun understreger igen og igen, at fællesskabet er i fokus, og det oplever man tydeligt på stemningen. Folk hjælper og guider hinanden, og man tager af sted sammen i grupper.

– Vi ser under stævnet, hvordan hele staldfællesskaber fra området omkring Aarhus eller længere væk fra – nogle kommer helt fra Fyn – tager af sted sammen.

– De laver en udflugt ud af dagen, hvor hesten er i centrum. De ser hinanden og andre ryttere ride, finder inspiration og motivation til at udvikle sig, øve sig og komme igen. Det synes jeg er sjovt at være med til, og det giver mening for os at udbyde sådan et stævne.

Mere om ASKA Vinter Cup D-stævne

D-stævnet søndag d. 15. januar udbød en bred vifte af gangartsklasser til alle niveauer. Der var 72 tilmeldte og ikke plads til flere deltagere, da programmet skulle have plads til både udtagelser og finaler til alle.

Søndag d. 19. februar afholdes anden del af ASKA Vinter Cup, som er en hel dag med tølt-klasser. Det foregår også på Vilhelmsborg.

Man behøver ikke deltage i begge arrangementer. Som vinder af Vinter Cup 2023 udnævnes den ASKA rytter, der har opnået det højeste antal point sammenlagt for de to stævner.

Fordi banen i ridehallen ikke har ovalbanemål, er stævnet et D-stævne. Det fremgår også af Sporti.dk