Hjælp med at kortlægge danske hestes huldscore

Af: Kristina Christensen

Foto: Unsplash.com

09 juni 2021
Sundhed

Er du professionelt eller semi-professionelt beskæftiget med heste søger dansk dyrlæge lige nu dataindsamlere til internationalt forskningsprojekt

Dyrlæge Mette Uldahl har netop lanceret et forskningsprojekt, som har til formål at kortlægge huldscore (vægt) for den danske hestepopulation. En del af projektet handler om at koble træningsintensitet og disciplin til huldscore.

– Overvægt hos heste er koblet til en masse følgesygdomme og en markant øget risiko for aflivning, men vi har ikke nogen gode opdaterede undersøgelser om, hvordan den danske hestepopulation er sammensat på huldscoreområdet. Forskningsprojektet skal derfor give opdateret viden om, hvad hestene i Danmark vejer (huldscore), og om eksempelvis træning har betydning for hestens vægt, forklarer Mette Uldahl.

–Vi ved, at følgevirkningerne af overvægt er en af de mest almindelige årsager til aflivning på europæisk plan, men vi har ikke opdaterede data fra Danmark. Derfor laver jeg et projekt, hvor vi kan få svar på, hvordan det står til i Danmark, herunder hvilke grupper/typer af heste i den danske population, som har større udfordringer end andre, og det gælder både for overvægtige og undervægtige heste. Og her er vi selvfølgelig interesserede i at få den islandske hesterace repræsenteret også, siger Mette Uldahl.

Dansk Islandshesteforening støtter op

Et projekt som Dansk Islandshesteforening støtter op om ifølge sekretariatsleder Kristiane Klindt, der opfordrer interesserede dataindsamlere, som kan score et passende antal islandske heste, til at kontakte Mette Uldahl.

Professionelle og semi-professionelle fagfolk, som dyrlæger, beslagsmede, trænere, kiropraktorer, officials m.v. kan samle data ind fra de heste, de møder i deres hverv og kan derfor tilknyttes projektet som dataindsamlere. Som dataindsamler bliver man valideret. Hestene, der skal huldscores kan være både ”hygge-heste” og heste, der anvendes til konkurrenceridning.

Sådan gør du, hvis du vil tilknyttes projektet

Hvis du vil tilknyttes projektet, så send en mail til Mette Uldahl på mette@vejlehestepraksis.dk. Mette Uldahl sender herpå en 3 minutters intro-video og et link til on-line skemaerne, som skal udfyldes retur. Der kan også sendes et PDF print af skemaet, hvis dataindsamleren foretrækker det. Der skal udfyldes et skema pr. hest, som dataindsamleren huldscorer. Der er tale om korte skemaer, som ikke tager mere end 1 minut at udfylde pr hest.

Om Dyrlæge Mette Uldahl

Ejer af Vejle Hestepraksis
Fagdyrlæge i sygdomme vedr. heste
FEI dyrlæge
National Head Veterinarian FEI Denmark
Veterinær konsulent for DRF
Certificeret i kiropraktik til heste.

Relaterede artikler