Skovhuset Islandsheste: Hver hest er unik og fortjener et unikt navn

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Andreas Hejndorf og Skovhuset Islandsheste

14 oktober 2021
Members only
Tema

Vivi Guul driver Skovhuset Islandsheste. Hun bruger lang tid på at give sine heste de helt rigtige navne. En opgave, som hun holder meget af. Her fortæller hun, hvilke tanker hun gør sig om at finde de helt rigtige navne til heste fra Skovhuset.

 

– Vi har haft islændere på hobbyniveau siden år 2000. Jeg er tidligere storhesterytter og blev introduceret til islandske heste gennem nogle venner. I dag har vi omkring 60 heste og avler på højt kårede hopper. I 2021 fik vi 10 føl, syv hingste og tre hopper.

Vivi sidder på Skovhusets hingst Tengíll frá Hofi.

– Jeg går meget op i, hvad vores føl skal hedde. Det har altid været vigtigt for mig at give et føl det helt rigtige navn, for hver eneste hest er noget helt specielt i mine øjne.

Hvert år laver jeg lange lister med mulige navne, som jeg finder i bøger og på WorldFengur. Det er hyggeligt, og jeg bruger lang tid på det. Jeg tænker også over, at det skal være nogle unikke navne som klinger godt. Så tror jeg, at man bruger navnet mere i hverdagen.

Er der en særlig oplevelse, du husker?

– Jeg husker, at et af de første føl fra Skovhuset blev født tidligt om morgenen i 2002. Jeg så ham
stå ved morens side på marken.

Allerede på lang afstand kunne jeg se, at han havde en kæmpe stjerne og en snip. På den måde fortalte han selv, at han skulle hedde Stjarni, som betyder stjerne.

– I 2014, da vores smukke vindótt-hoppe Silja fra Skovhuset blev kåret, fik vi mere blod på tanden. Vi tog til Island for at finde avlshopper med nogle af de spændende gener, som man ikke lige finder i Danmark. De to første hopper, som vi købte fra Island, var begge drægtige og havde hver et hoppeføl ved siden. Det ene føl hed Eik, og det andet føl kunne vi selv navngive. Vi valgte at kalde hende Eyja, som betyder ø.

Har I et navnesystem nu?

– Siden dengang har vi haft et system, hvor vi tager et bogstav for hver årgang startende med E og derfra i alfabetisk rækkefølge. I år er det 8. årgang, der er blevet navngivet sådan, og vi er nået til forbogstavet L. Jeg kigger naturligvis også på farver, aftegn og temperament, men der er også et par traditioner omkring nogle af hoppernes afkom.

– Én af vores hopper hedder Vár frá Selfossi. Alle hendes afkom har mytologiske navne, både dem fra Skovhuset og de tre, hun fik i Island, inden vi købte hende. De følger også systemet med samme forbogstav som resten af årgangen. Hendes afkom i Danmark hedder: Eir, Fönix, Gýmir, Ið
unn, Kjarlar og Loki.

Han er så hurtig og let til bens, og hans navn skal starte med L. Derfor kom dette hingsteføl fra 2021 til at hedde Léttfeti fra Skovhuset.

Har du prøvet at få afvist et navn, du ville give et føl?

– En af mine andre hoppers føl får altid navne med tre stavelser. Da jeg så hendes hoppeføl fra 2020 ville jeg have, at hun skulle hedde Kládia. Det var ikke i WorldFengurs database. Jeg fik først at vide, at hun ikke måtte hedde Kládia.

– Men registratoren i Dansk Islandshesteforening sendte navneforslaget videre til højeste navneinstans i FEIF, hvor de havde den oppe at vende. Nogle dage efter fik jeg en sød mail, hvor der stod, at føllet gerne måtte hedde Kládia. Det blev jeg vældig glad for.

– I år har vi haft et samarbejde med Søren Madsen omkring vores afkom. Årgangens heste hedder ”fra Skovhuset-Debelmose”. Vi har aftalt, at jeg bestemmer navnene, og det er ok med Søren. Han kom dog på banen med navnet Lárus, da jeg fik afslag på at kalde et af hingsteføllene Lexus – føllet er så flot som bilen af mærket Lexus. Afslaget fik vi, selv om der allerede findes 15 heste i WorldFengur med det navn.

Hvad hedder jeres føl fra 2021?

I 2021 har Skovhuset-Debelmose fået 10 afkom:

Léttfeti
Ljómi
Lótus
Lárus
Lúkas
Loki
Léttir
Lukka
Lýdiá
Lif

Se mere om Skovhuset Islandsheste her.

Log ind eller bliv medlem af Dansk Islandshesteforening for at få adgang til TÖLT

Er du medlem af Dansk Islandshesteforening men mangler dit brugernavn og adgangskode?
Gå til sporti og log in for at finde dit medlemsnummer

Relaterede artikler