Nu er sagen afsluttet i landsretten: Lodsejer dømt for livsfarlig kørsel efter ryttere

Af: Pernille Engsig Eskildsen

01 juli 2022

Et møde mellem fire ryttere og en vred lodsejer udviklede sig til en farlig situation. Hestene løb løbsk, en rytter faldt af og kom voldsomt til skade. Sagen er nu afsluttet i Vestre Landsret, der har stadfæstet og skærpet byrettens dom over lodsejeren.

I oktober 2020 blev en dengang 71-årig mand idømt 60 dages betinget fængsel og fik frakendt retten til at køre bil i seks måneder.

Dommen faldt ved byretten i Aalborg, fordi han i foråret 2020 med hornet i bund kørte efter fire ryttere på islandske heste, som kom ridende ad en skovvej på hans jord ved Restrup Enge syd for Aalborg. Hestene løb af sted i panik, og en af rytterne faldt af og slog sig voldsomt.

Rytterne mente, de havde ret til at ride, hvor de gjorde. Lodsejeren ville derimod ikke have dem i sin skov.

Ankede straks til landsretten

Manden nægtede sig skyldig, og straks efter dommen i byretten, ankede han til landsretten.

Det fik han ikke noget godt ud af.

Selv om han gik efter at blive frifundet eller få byrettens dom formildet, blev den for nyligt stadfæstet af Vestre Landsret.

Må ikke køre bil i et år

Manden, der i dag er 72 år, fik desuden forhøjet tiden uden kørekort fra seks måneder til 1 år fra den dag, hvor landsretsdommen blev afsagt.

De 60 dages betinget fængsel blev tilføjet samfundstjeneste, og han blev – som i byretten – kendt skyldig i forsøg på vold.

Til fare for andres liv og førlighed

Den 72-årige var tiltalt efter Straffelovens § 252, der kan give op til 8 års fængsel, for forsætligt at have forvoldt fare for andres liv og førlighed, da han chikanerede de fire ryttere ved at køre sin bil tæt op bag dem, mens han holdt hornet i bund.

Retten finder det også bevist, at han i et skænderi med en af rytterne, slog ud efter ham.

Forringet livskvalitet som følge

Under episoden faldt Michael Nyman af sin hest og slog sig alvorligt, da hesten i fuld fart drejede fra skovvejen til højre ad en sti. Michael Nyman fik trykket flere ribben, fik en voldsom hjernerystelse og brækkede skulderen.

Michael Nyman fortæller i sit vidneudsagn, at han stadig har men fra ulykken i form af forringet livskvalitet, hovedpine og forhøjet lysfølsomhed. Siden ulykken har han ikke haft det godt med at ride. Inden episoden var hans hest trafiksikker, men det er den ikke længere.

Ifølge domspapirerne ville Michael Nyman derfor have manden til at betale 106.000 kroner i erstatning for sadel, briller, kiropraktorudgifter, svie og smerte. Landsretten tog dog ikke stillig til erstatningskravene.

Færdselsloven gælder også på skovstierne

Dommen slår fast, at uanset retten til at færdes i den pågældende skov til hest, gælder færdselslovens § 1 for de skovveje og stier, som rytterne red på. Paragraffen drejer sig om færdsel på vej, som benyttes til almindelig færdsel af en eller flere færdselsarter.

Rytternes eventuelt manglende ret til at ride på skovvejen og skovstien, hvor episoden skete, berettiger ikke til at køre efter dem og køre tæt på hestene med hornet aktiveret.

”En sådan kørsel er hensynsløs, og kørslen forvoldte nærliggende fare for rytternes liv eller førlighed,” står der i dommen fra landsretten.

Færdselsloven § 1

Loven gælder, hvor andet ikke er bestemt, for færdsel på vej, som benyttes til almindelig færdsel af en eller flere færdselsarter.

Kilde: danskelove.dk

Straffeloven § 252

Med fængsel indtil 8 år straffes den, der for vindings skyld, af grov kådhed eller på lignende hensynsløs måde volder nærliggende fare for nogens liv eller førlighed.

Kilde: danskelove.dk

Se mere om sagen her (indslag fra 2020)

https://www.tv2nord.dk/aalborg/red-en-tur-i-skoven-blev-jagtet-500-meter-af-bil

https://www.tv2nord.dk/aalborg/71-aarig-doemt-livsfarlig-chikane-jagtede-ryttere-i-bil

Lignende sager – konflikter mellem ryttere og lodsejere eller andre trafikanter

2018: Landmand i traktor ræser mod ryttere

Det er ikke første gang, at en lodsejer bliver dømt for at sætte andres liv i fare. I 2018 blev en 39-årig landmand fra Fyn idømt 30 dages betinget fængsel og samfundstjeneste for at have udsat to ryttere for livsfare ved at køre mod dem med høj fart i en traktor.

Det kan du læse om her.

2010: Skraldemand får fængselsstraf og frataget kørekortet for at jagte en ridepige

Da en skraldemand i 2010 ville bakke sin skraldebil op i en indkørsel, var en mor og datter, der begge var til hest, i vejen. Det gjorde ham vred, og efterfølgende jagtede han den 14-årige pige.

Det kan du læse om her.

Relaterede artikler