Upcoming pasdiciplin til DM i Gæðingakeppni 2023

Af: Kristina Christensen

Foto: Henrik Leth og C.G. Fotografi

25 august 2023

Først fik vi PP3 den nye lette stilpas i sporten. Nu skal vi møde gæðingakeppni-pas. Skal du med til DM og se hestene svæve?

Som det første sted i Danmark afvikles der gæðingakeppni-pas ved DM i Gæðingakeppni på Hedeland i dagene 1.-3. september. 

Gæðingakeppni-pas er en upcoming disciplin. Det er for dem, der gerne vil udfordres i pas til gæðingakeppni-stævner. Stævner, hvor det kunne være fedt at få noget mere på programmet for femgængerne og pasrytterne at konkurrere i. 

Det siger Kristiane Brun Hansen, gæðingakeppnidommer og medlem af sportskomiteen i Dansk Islandshesteforening. Hun uddyber: 

 — Sportskomiteen vil gerne støtte op om initiativer indenfor pas. Der er en opblomstring af interessen for pasridning lige nu – det ser vi f.eks. med indførelsen af den nye pasklasse PP3 i sporten og ikke mindst med de flotte pasresultater, som de danske landsholdsryttere opnåede ved VM. 

Freja Gandrup

Sportskomiteen vil gerne støtte op om initiativer indenfor pas, for der er en opblomstring af interessen for pasridning lige nu. Ved det nyligt overståede VM tog landsholdet også flotte sejre med hjem i pas. Her er den nykårede verdensmester i P1 Ungrytter: Freja Løvgreen Gandrup på DK2007103016 Flölvi fra Hedegaard.

Pas på prøve 

I modsætning til førnævnte PP3 er gæðingakeppni-pas ikke en del af et ”officielt” gæðingakeppni-reglement. Der har kun været afholdt et par svenske stævner, hvor man har kunnet prøve det, vi i Danmark har døbt gæðingakeppni-pas, forklarer Kristiane:

 —Diciplinen skal derfor ikke forveksles med stilpas eller gæðingaskeið, som er rangliste-klasser. Det er gæðingakeppni-pas ikke endnu. Den er med til DM i Gæðingakeppni på forsøgsbasis, og for at stille op, kræver det, at du i forvejen er kvalificeret til DM i en rangliste-klasse. Da det ikke er en officiel ranglisteklasse, kan vinderen heller ikke officielt få titel af at være Danmarksmester til DM.

“Den er med til DM i Gæðingakeppni i år på forsøgsbasis” – Kristiane Brun Hansen, Sportskomiteen.

Artiklen fortsætter under faktaboksen.

FAKTA

Sådan rides gæðingakeppni-pas (GPA): 

Hesten vises i pas på passporet på en 100 meter afmærket strækning (som i A-flokk), hvor der er afmærkning 50 meter både før og efter passtrækningen. 

For at få over 8,6 vises paslægning fra galop på strækningen fra 0-50 meter.  

Herefter vises pas på strækningen mellem 50 og 150 meter afmærkningerne.  

Mellem 150 og 200 meter afmærkningerne vises tydelig nedtagning.  

For at få over 8,6 må gangarten ikke brydes i galop.  

Rytteren kan vælge hvilken retning de ønsker at ride.  

Der er to gennemløb, hvor det bedste tæller. 

Der er 5 dommere, hvoraf den ene dommer er placeret ved 50 meter mærket og giver karakter for den gangart, der vises før paslægningen. De øvrige 4 dommere er placeret på den øvrige del af passtrækningen.  

Herudover giver alle dommere karakterer for ”vilje og sind” og ”form under rytter”.  

Alle karakter har samme vægtning. 

Pisk er ikke tilladt.  

Kilde: https://www.islandshest.dk/gaedingakeppni-klasser/

Der venter publikum én på opleveren til DM i Gæðingakeppni på Hedeland fra d. 1.-3. september 2023.

DM-Arrangør: Kom og få én på opleveren 

Arrangørerne af DM i Gæðingakeppni er klar til rykind – de glæder sig enormt til at give publikum og deltagere nogle fede islandshesteoplevelser! 

TÖLT har talt med medarrangør og medlem af Hedelandsudvalget, Camilla Mehlsen: 

 Hvad vinder vinderne i Gæðingakeppni-pas (GPA) til DM? 

—Der er rosetter, pokaler, vinderdækken og præmier. Så den eneste forskel fra ranglisteklasserne er, at de ikke får medaljer. 

 Hvad kan publikum forvente at opleve i klassen? Og må man heppe?  

—Det er vigtigt at publikum først hepper, når ekvipagen er HELT færdige og væk fra passporet – nedtagningen tæller nemlig med i bedømmelsen. Publikum kan forvente veludført pasteknik og masser af fart!  

 “Publikum kan forvente veludført pasteknik og masser af fart” – Camilla Mehlsen, Medarrangør af DM 2023.

 Hvad kræver det af arrangøren?  

—Det kræver en hel del benarbejde. Der skulle jo formuleres og godkendes en beskrivelse af klassen, herunder karaktergivningen. Det er vigtigt, at både deltagere og dommere er klædt godt på til opgaven.  

 —Derudover kræver det jo en ekstra sponsor af klassen – uden sponsorer kan intet af det her lade sig gøre! Tølthester har fra starten bakket 100% op om, at vi havde et ønske om at promovere pas og dermed også denne nye pasklasse. De har bare været fuldstændig fantastiske og sponsorerer bl.a. præmier til vinderne i alle alderskategorier i klassen. Men vigtigst af alt, har de sponsoreret en sadel, så vi kan sætte den på højkant til stævnet, og dermed skabe en masse opmærksomhed om arrangementet. Det er GULD VÆRD med den slags samarbejdspartnere!

Hvor afholdes DM i Gæðingakeppni 2023?

Stævnet afholdes på adressen Stærkendevej 226 A, 2640 Hedehusene den første weekend i september.

Der er 132 heste, der stiller til start.

Arrangørerne er sjællandske lokalklubber og frivillige tilknyttet Hedelandsgruppen i Dansk Islandshesteforening.

Hop ind på stævnets Facebookside, og tag del i stemningen allerede nu.

Program DM i Gædingakeppni 2023

Program DM i Gædingakeppni 2023

 

 

Relaterede artikler