Landsmót tur/retur 2024 Del 3

Af: Christian Sørensen & Annika Skrubbeltrang

Foto: Magnea Rut Gunnarsdóttir, Christian Sørensen og Annika Skrubbeltrang

12 juli 2024

Billedkavalkade fra Landsmót

Dette års Landsmót er forbi, og der har været fantastiske præstationer fra ryttere, heste og organisationen bag Landsmót. I dette tilbageblik vil vi se tilbage på nogle af de øjeblikke, der gjorde størst indtryk og nogle af de ryttere og heste, der skilte sig allermest ud. Denne opsummering vil mest af alt bestå af en billedkavalkade og små anekdoter fra en uge fyldt med oplevelser.

Åbningsceremonien – heste overalt

Organisationen bag Landsmót havde virkelig sørget for, at der var styr på det meste til dette 24. Landsmót.

Set fra vores lille campervan var det eneste, der dog manglede, badefaciliteter til de omkring 1000 overnattende campister på campingpladsen.

Heldigvis er Reykjavík plastret til i badeanstalter, som vi i ugens løb fik set et par stykker af. På tilbagevejen fra en sådan tur i ”bad”, kom vi til et blafrende hav af flag, heste og ryttere i alle aldre og størrelser.

Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, at man var ankommet til en voluminøs slagmark for hundreder af år siden. I geledderne var det dog ikke krigsheste, men ekvipager fra hele Island samlet inden den traditionsrige åbningsceremoni med flag og forskellige jakker, som viste hvilke af de mange klubber, de hver især repræsenterede.

Beridere fra Félag Tamningamanna til åbningsceremonien ved dette års Landsmót. At bære denne jakke er en æressag, hvorfor der heller ikke sad et hår forkert på hest eller rytter.

 

Heste så langt øjet rækker med ryttere i alle aldre. Talerne var skåret ned til et minimum, men der skulle selvfølgelig synges et par traditionelle islandske sange. Alt imens at hestene på banen forholdt sig stille – sikke et syn.

 

En af de unge forryttere fra klubben, Sleipnir, en af de ældste klubber på Island. Speakerne fortalte, at der er ca. 50 klubber på Island, som langt de fleste var repræsenteret til Landsmót.

 

Musikeren Patr!k der sang nummeret ”Skína” til gårdvisning for gården Ragnheiðarstaðir. Musikeren løb rundt på hele baneanlægget skarpt forfulgt af omkring 30 børn og unge, hvilket gav lidt udfordringer for hestene.

 

Fredag aften i den evigt nedgående Islandske aftensol, iblandt tusinder af feststemte publikummer, var det blevet tid til gårdsshowet.

I alt 12 stutterier skulle konkurrere. Her startede det ud med et brag af en fest, da den islandske musiker Patr!k sprang ind på banen og sang nummererede ”Skína” til Ragnheiðarstaðirs gårdshow. Især de helt unge publikummer var vilde med det og løb rundt på pladsen efter den Islandsk-kendte musiker.

Men selv efter fantastiske gårde og heste, var det som om luften gik af ballonen efter 6. gårdvisning. Det var en lang aften, og folk havde allerede oplevet dagens klimaks til T.1 B finalen samt fået lidt at drikke og snakkede lystigt på de stadig køligere bakker.

 

Det var gården, Íbishóll, som løb med sejren efter sms-afstemningen og fik retten til at vise deres heste frem igen lørdag aften. Her var det især sønnen Guðmar Freyr Magnússon på Snillingur frá Íbishóll (tv.) der trak de største klapsalver ud af publikum i nogle ekstremt flotte paslægninger. Foto: Magnea Rut Gunnarsdóttir

 

Far og søn, Magnús Bragi Magnússon og Guðmar Freyr Magnússon fra Íbishóll.
Foto: Magnea Rut Gunnarsdóttir.

 

Gården Strandarhöfuð viste en flot gårdsamling med nogle veltrænede heste, hvor især hoppen Hlökk frá Strandarhófði skilte sig ud.

 

Hlökk frá Strandarhófði med Ásmundur Ernir Snórrason i gårdshowet. Den imponerende ekvipage vandt i øvrigt også T2 med 8,96 i snit.

Finale-søndag

Søndagen startede ud med finaler i sportsdisciplinerne, og her var det tydeligt, at publikum for det første havde været til den velbesøgte fest aftenen forinden og måske også havde større interesse for gæðingakeppni-disciplinerne.

Til finalen i børneflok var fremmødet dog ved at være på gårsdagens niveau.

Her så vi de helt unge dygtige ryttere i alderen 10-13 år, som alle havde enormt velgående, velredne og ikke mindst velopdragne heste. En kæmpe fornøjelse at se og man forstår godt, at sådanne heste giver børnene rideglæde og blod på tanden!

Far og søn vinder B-Flokk og B-flokk Ungmenna

Landsmót 2024 bliver nok et Landsmót, som familien fra Ganghestar sent vil glemme.

De havde nemlig en ekstra succesfuld finaledag, hvor først far, Sigurður Vignir Matthíasson vandt den ærefulde B-flokk med hesten Safir frá Mosfellsbæ, og kun en time senere kunne hans søn, Matthías Sigurðsson, løfte trofæet som vinder af B-flokk for Ungmenna – dette efter at have redet sig op fra b-finalen.

Safír frá Mosfellsbæ med en glad Sigurður Vignir Matthíasson i sadlen, da sejren var i hus.

 

Álfamær skrev sig ind i historiebøgerne

Sidst men absolut ikke mindst, kunne de mange tilskuere nyde synet af en spændende A-flokk finale, hvor det til sidst var Spuni-hoppen, Álfamær frá Prestsbæ med Árni Björn Pálsson i sadlen, som løb med sejren efter et tæt løb med Leynir frá Garðshorni á Þelamörk fremvist af Eyrún Ýr Pálsdóttir.

Hermed skrev Álfamær sig ind i historiebøgerne som den første hoppe nogensinde til at vinde A-flokk ved Landsmót. Desuden ti år efter at hendes far, Spuni frá Vesturkoti, vandt samme klasse ved Landsmótet ved Hella. Ydermere var tre af hans afkom repræsenteret i denne A-flokk finale. 

Hoppen Álfamær frá Prestsbæ og Árni Björn Pálsson vandt A-flokk finalen, der blev sikret af en overbevisende pas.

 

Farvel og tak Landsmót

Efter seks dage fyldt med fantastiske præstationer på både kårings- og ovalbanen, det sædvanlige svingende vejr, skyr i store mængder og en islandsk hotdog til at slutte ugen af på, vendte vi igen næsen mod Danmark.

Rundtossede af nye indtryk, hestenavne, resultater, afstamninger og nye islandske gloser.

Landsmót 2024 levede i den grad op til alle forventninger!

For de fleste, der har oplevet Island, er der faste traditioner, som skal vinges af på turen. Én af dem er en islandsk hotdog, der ikke ligefrem er en større kulinarisk oplevelse.

 

Relaterede artikler