Landsmót 2024 tur/retur Del 1

Af: Annika Skrubbeltrang og Christian Sørensen

27 juni 2024

Forventninger til Landsmót.

Nedtællingen er i gang, og snart valfarter tusindvis af islandshestenørder og -entusiaster til Reykjavík. For lige om lidt løber Landsmót 2024 af stablen. 

Hvert andet år bliver der afholdt Landsmót på Island. Landsmót er – både hvad angår antallet af heste og publikum – et af de største arrangementer for islandske heste med mange, gamle traditioner.

Hestefestivallen startede i 1950 ved Þingvellir, og blev herefter afholdt hver fjerde år frem til år 2000, hvorefter man valgte at afholde det hvert andet år.

Igennem årene har Landsmót udviklet sig fra at være et stort stævne til at være en mindre festival med mange forskellige oplevelser, shows, musik og shopping, og der forventes mere end 7500 publikummer fra hele verden til dette års Landsmót i Reykjavík.

(Foto: Landsmót)

Gårdvisninger

Igen i år vil nogle af de største avlsgårde på Island traditionen tro vise deres heste frem i et stort show fredag aften. Gårdvisningerne har udviklet sig fra at være et mindre afbræk fra de andre discipliner til at være et større tilløbsstykke af musik, udklædning og fantastiske heste.

Til Landsmót i 2022 så vi blandt andet, at avlsgården Hjarðartúni havde taget rytteren Hans Þór Hilmarssons lillebror med – en kendt islandsk musiker, der sang en af sine sange på midten af ovalbanen, mens hestene blev vist frem omkring ham.

Bedømmelsen af avlsgårdende er bygget op på sms-stemmer, så det handler både om at have flotte heste såvel som et flot show, da vinderen af fredagens show får æren af at vise sine heste igen lørdag aften.

I år skal vi se heste fra disse gårde

  • Álfhólar
  • Eystri-Hóll
  • Flugumýri
  • Hrafnagil
  • Hraunhamar
  • Íbishóll
  • Lækjarbrekka
  • Margrétarhof
  • Strandarhöfuð
  • Sumarliðabær
  • Þjóðólfshagi 1

Avlsgårdsshowet er blevet en af de helt store publikumsfavoritter. Her er det Herra Hnetusmjör, der synger til Hjarðartúnis gårdvisning. (Foto: Alendis)

Avlshestene

Kåringen til Landsmót er meget prestigefyldt for islændingene, der igennem foråret har fået bedømt deres heste op til flere gange for at få én af de i alt 170 pladser, der er til kåringsheste.

Fordelingen er sådan, at der er flest pladser til 5- og 6-års hopper og færrest pladser til de 7-års og ældre både hopper og hingste. Avlerne har mulighed for at vise deres heste flere gange i løbet af foråret for at kvalificere hesten til Landsmótkåringen.

Et eksempel på dette var Guttormur frá Dallandi, der til sidste Landsmót blev den tredje højst bedømte hingst i femårsklassen. Flere havde spået ham en plads ved dette års Landsmót igen, men nu i den mindre, men stærkere kategori for 7-års og ældre. Dog gav hans første kåring, hvor han fik en total på 8,28, ikke en plads til Landsmót. Heldigvis stod der i kåringsprogrammet, at han var tilmeldt den næste, og på blot en uge, hævede han sin totalkarakter til 8,61, så han nu – forud for Landsmót – ligger, som nr. 3 i klassen for 7 års og ældre hingste.

Guttormur frá Dallandi til Landsmót 2022. (Foto: Eiðfaxi).

10-tallerne

Igennem foråret har der vist sig et enormt højt niveau blandt kåringshestene på Island, og der er blevet givet flere 10-taller i rid, som det bliver spændende at se, om hestene (og rytterne) kan opretholde til deres kåring i næste uge.

Blandt andre skal vi se følgende 10-taller:

  • Herakles frá Þjóðólfshaga 1 (10 for pas)
  • Grímar frá Þúfum (10 for skridt)
  • Steinn frá Stíghúsi (10 for trav)
  • Svarti-Skuggi frá Pulu (10 for skridt)
  • Hildur frá Fákshólum (10 for pas)
  • Mjallhvít frá Sumarliðabæ 2 (10 for pas)
  • Arney frá Ytra-Álandi (10 for ridbarhed)

Skýr frá Skálakoti stærkt repræsenteret i avlen

I 2020 vandt Skýr frá Skálakoti den eftertragtede Sleipnir-pokal. Et trofæ, der konsoliderer hingstens kvalitet i avlen, og den største hæder en avlshingst kan modtage.

Kåringsprogrammet for Landsmót 2024 sætter en stor streg under Skýrs påvirkning på avlen på Island i øjeblikket. Ikke mindre end 16 afkom efter Skýr og to børnebørn efter ham er repræsenteret i avlen ved dette års Landsmót. Ikke mindre end ti af de 16 afkom, som er direkte efter ham, har 9,0 for tølt og to har hele 9,5 for tølt. Derudover kommer den fantastiske 5 års Skýr-datter, Arney frá Ytra-Álandi, der fik en forrygende kåring på Hólar i foråret med hele 9,25 for rideegenskaber.

Der er store forventninger til Arney frá Ytra-Álandi og rytter Agnar Þór Magnússon (billede), der fik 9,25 for rideegenskaber som femårs hoppe og er dermed verdensrekordindehaver som højest bedømte hoppe med en total på 8,98. (Foto: Kolla Gr.).

Hingste, der skal nævnes

Vi kommer ikke uden om at nævne nogle af de hingste, der har skilt sig ud til forårets kåringer. Blandt de hingste er hingsten Grímar fra Þúfum (total 8,80, herunder 9,01 for rid). Kåringen af ham kan man gratis gå ind og se på Alendis.

I samme aldersklasse er Hrafn frá Óddstódum 1 på en foreløbig andenplads med en total på 8,70 – vel at mærke som 4-gænger! Hrafn ligger lige nu 0,06 fra verdensrekorden som 4-gænger, så hvem ved, måske bliver der slået endnu en verdensrekord i år.

Med danske briller er særligt disse to hingste lidt ekstra interessante, da de er efter to hingste, der begge står i Danmark, nemlig Sólon frá Þúfum og Viti frá Kagaðarhóli.

Om Sleipnir-pokalen 

Sleipnir-pokalen er et meget hæderkronet trofæ, der er særdeles svær at opnå som avlshingst. Hingsten skal have i alt 50 kårede afkom og derudover en BLUP på 118 for at komme i betragtning til pokalen.

I år har tre hingste været med i opløbet om at løbe med pokalen: Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum, Hringur frá Gunnarsstöðum og Skaginn frá Skipaskaga.

Helt frem til få kåringer før Landsmót var der tvivl om, hvorvidt Álfaklettur ville nå at få 50 kårede afkom. Til de sidste kåringer fik han dog de sidste kårede afkom føjet til listen, og med den højeste BLUP af de tre hingste, er han dermed vinderen af dette års Sleipnir-pokal.

Álfaklettur frá Syðri-Gegnishólum var ved sidste Landsmót den hingst, der scorede højst blandt hingstene med 1. præmie for avl. Avler og ejer Olil Amble kunne derfor løfte Orripokalen op. I år vil hun løfte Sleipnirpokalen på Álfaklettur. (Foto Eiðfaxi)

Sportsdiscipliner, der er kommet for at blive?

I 2022 valgte man for første gang at tilføje sportsdisciplinerne til Landsmóts program.

I år skal vi igen se sportsdiscipliner og vi skal derfor udover Gæðingakeppni også se pas- og ovalbanedisciplinerne i løbet af Landsmót-ugen. Det er dog tydeligt, at det stadig er gæðingakeppni-traditionen, som fylder til Landsmót.

Udover de virkeligt mange heste i henholdsvis børneflok, teenageflok og ungdomsflok er der i A- og B-flok tilmeldt henholdsvis 112 og 114 heste! Til sammenligning er der kun plads til 20 heste i henholdsvis 5-gang, 4-gang og T.2 og 30 heste i T.1.

Gæðingakeppni

Men hvad skal vi så se frem til? Leder man efter vinderen i A-flok fra sidste Landsmót, Kolskeggur frá Kjarnholtum I med Sigurður Sigurðarson – der vandt med overbevisende 9,01 – opdager man, at hesten i år i stedet er tilmeldt i B-flok. Det bliver spændende at se, om Kolskeggur også kan gøre sig blandt 4-gængerne.

Derudover har Siggi valgt at vise Skugga-Sveinn frá Þjóðólfshaga 1 og Rauðskeggur frá Kjarnholtum I i A-flok. Mon han spår en ny A-flok-vinder blandt én af de to?

I A-flok havde vi også håbet at se sidste års helt store højdespringer, Bjarmi frá Litlu-Tungu, som gik over 9,0 i snit og blev spået store chancer til årets Landsmót med sin rytter Gústaf Ásgeir Hinriksson. Hesten døde desværre for nyligt, kun 11 år gammel.

I B-flokk har Kor fra Skálakoti og Jakob Svavar den højeste score inden Landsmót med 8,89 skarpt forfulgt af Adrían frá Garðshorni á Þelamörk med sin rytter Guðmundur Björgvinsson med 8,80, så alt kan ske!

Én ting er sikkert; det bliver en uge med vanvittigt højt niveau – både hvad angår avlsheste, sports- og gæðinga-heste og ikke mindst rytternes fremvisninger!

Kan alt dette så kombineres med tørvejr, islandsk slik i lange baner og måske en lille smule sol, så er opskriften på den perfekte tur til islandsheste-Mekka i hus. Måske det med solen er at sætte barren for højt, men man har vel lov at drømme.

Skal du ikke til Landsmót?

Fortvivl ikke! Hele ugen igennem kan du holde dig opdateret på resultaterne via Horseday-appen eller se med på livestream via Alendis. Den helt rigtige Landsmót-feeling med islandsk sing-along musik og tørfisk skal du dog til Reykjavík for at få.

Relaterede artikler