Hvorfor nye BLUP-tal nu?

Af: Kristina Christensen

Foto: Petra Marita Leifsdóttir

04 juli 2022

Forud for Landsmót i Island beregnes nye BLUP-tal for islandske heste, hvor resultater fra forårets kåringer indgår. Disse beregnes altid, når det er Landsmót for at afgøre, hvilke hingste der opfylder kravene til at modtage afkomspræmier.

BLUP, der står for “Best Linear Unbiased Prediction”, kan måske bedst oversættes med ”Bedste lineære ikke-biased forventning”.

Metoden er et værktøj til rådighed for dig, der vælger at avle på din islandske hest. Ved hjælp af statistiske beregninger kan den give dig et fingerpeg om et avlsdyrs indvirkning på racens avlsmål. Det vil sige, om et avlsdyr forventes at bidrage positivt til racens udvikling eller det modsatte.

Nye bluptal for islandske heste beregnes altid, når det er Landsmót i Island, for at afgøre, hvilke hingste, der opfylder kravene til at modtage afkomspræmier. Landsmót i Island afvikles akkurat i disse dage.

Læs også: Endelig Landsmót – lær den store begivenhed at kende her

Hvad gør BLUP-metoden?

Kort fortalt gør BLUP-metoden dét, at den beregner hestens avlsværdi og ”spytter” en prognose ud. Beregningen munder altså ud i et indextal, og det er det tal, der kaldes for BLUP-værdien.

Jo højere BLUP-værdi, desto mere positivt forventes hesten at indvirke på racens avlsfremgang set ud fra det officielle avlsmål.

Jo lavere BLUP-værdi, desto større sandsynlighed for, at hesten bidrager til en udvikling i modsatte retning, jævnfør avlsmålene.

Læs også: Hvad er BLUP?

Et højdepunkt på Landsmót

Fremvisning af hingste med afkom er ét af højdepunkterne på Landsmót og udløser altid stor spænding efter forårskåringerne. For hvilke hingste opfylder kravene, og hvilke hingste ligger højest i kategorierne 1. klasse afkom (mindst 15 vurderede afkom og mindst 118 i BLUP) og ærespræmie for afkom (mindst 50 vurderede afkom og mindst 118 i BLUP).

Disse kriterier adskiller sig i øvrigt fra kriterier for at opnå afkomskåring i Dansk Islandshesteforening. Det kan du læse mere om i foreningens Stambogsreglementet punkt 5 lige HER

Denne gang startede beregningerne allerede efter sidste forårsvurdering i Island den 18. juni.

Næste opdatering af Blup-tal finder sted, når årets sidste kåring er afsluttet engang midt i september.

Det er den islandske landbrugsorganisation (Bændasamtök Íslands) står for beregningerne af BLUP og det er FEIFs evalueringsgruppe, der varetager både udviklingen af ​​systemet og beregningerne.

Vidste du?

Den officielle anbefaling fra FEIF er, at der ikke bruges hopper eller hingste i avlen, der har under 100 i BLUP-værdi.

Begrundelsen er, at deres bidrag til racens udvikling sandsynligvis vil være i negativ retning, sammenlignet med de officielle avlsmål for racen.

Du finder din hests BLUP-værdi via WorldFengur, som er en database, du har gratis adgang til som medlem af Dansk Islandshesteforening. Overvejer du at bruge en bestemt hingst til din hoppe, kan du også tjekke dennes BLUP-værdi via WorldFengur.

I den sammenhæng bør man dog tage højde for, at sikkerheden i estimeringen er forskellig fra hest til hest.

Jo flere oplysninger, der er tilgængelige om et individs forældredyr og andre familierelationer via kåringer, jo sikrere bliver estimeringen.

En BLUP-nøjagtighed under 60 % bør tolkes som et relativt usikkert skøn.

 

Nysgerrig på at se din hests bluptal?

Sådan opnår du gratis adgang til WorldFengur:

  • Først skal du indmelde dig i Dansk Islandshesteforening  her
  • Når kontingentet til DI er betalt skal du rette henvendelse til sekretær Helle Mogensen på sekretariat@islandshest.dk
  • Helle opretter dig som bruger i WorldFengur
  • Når du er oprettet i systemet, modtager du en mail med oprettelseslink, en aktiveringskode og pinkode.

Kilde: https://www.sifavel.se

 

Relaterede artikler