Snart er der endelig Landsmót igen – lær den store begivenhed at kende her

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Landsmóts Facebookside

22 juni 2022

Efter fire års pause er der igen Landsmót i Island. Læs om den store hestebegivenhed her:

Hvad er Landsmót? Hvad kan du se frem til – eller hvad går du glip af? Det fortæller vi her, inden tusindvis af hestemennesker valfarter til Sydisland. Landsmót hestamanna varer fra søndag d. 3. juli til søndag den 10. juli 2022.

Hvis du elsker islandske heste, er det store hesteevent et must mindst én gang i dit hesteliv. Måske skal du af sted? Måske booker du en flybillet til Reykjavík, når du har læst, hvad det nærmest mytiske begreb byder på.

Hele Sydisland tølter, når 10.000 hestemennesker og 700 heste mødes

Loksins Landsmót, siger islændingene i år. Det betyder ”endelig Landsmót.”  På grund af COVID-19-restriktioner er det nemlig fire år siden, det kæmpestore hesteevent blev afholdt sidst.

Hvis du ikke allerede har købt fly- og adgangsbillet, kan du stadig nå det. Men skynd dig. Flere fly fra Danmark mod Reykjavik er allerede booket op i uge 27, og det kan være svært at finde overnatning, som er til at betale i nærheden af stævnepladsen. – Medmindre du er frisk på at bo i telt i Islands hurtigt omskiftelige og potentielt iskolde og våde sommervejr på campingpladsen.

For lige om lidt er der fuld knald på oval- og kåringsbanerne ved den lille by Hella, hvor landets allerbedste heste og ryttere og omkring 10.000 hestemennesker mødes til noget, der minder om en gigantisk hestefestival på Rangárbakkar-anlægget.

Heste, heste, heste, hygge og lidt shopping

Landsmót er den største, mest traditionsrige og mest prestigefulde hestebegivenhed i Island. Landsmót afholdes hvert andet år, og det er den uge, som Islands hestefolk ser frem til, er nervøse for, arbejder henimod, glæder sig til og sætter langsigtede mål for.

– Her bliver sportsheste, avlsheste, hestegårde, professionelle, semiprofessionelle og amatørryttere i alle aldre set, beundret, talt om og bedømt.
– Her viser landets stutterier deres ypperste afkom – resultaterne af årtiers avlsarbejde – til de spændende gårdsamlinger, hvor det begejstrede publikum hujer og hepper og sms-stemmer på deres favoritter.
– Her handler (næsten) alt om heste.
– Her er der også fest og livemusik, udendørs hygge, sociale netværk, legplads til børn, venskaber og shopping på markedspladsen, hvor de mange handelsboder faldbyder souvenirs, lammeskind, islandsk strik, slik, kager, broderier, rideudstyr, islandske specialiteter…

Livlig stemning uanset vejret

Publikummer valfarter fra alle afkroge af Island og resten af verden til stævnepladsen. Lokationen skifter som regel mellem Nord- og Sydisland, og I 2022 er den lille by Hella, der ligger ca. 80 kilometer syd for Reykjavík, som sagt vært.

Hvis man gerne vil kombinere rideferie og Landsmót, er det en oplagt mulighed. En del islandske turridningssteder arrangerer rideture, der efter nogle dages ridt slutter ved stævnepladsen, hvor man har et par dage på stævnet. Som tilskuer sidder du tæt samen med de andre publikummer på en campingstol eller et tæppe på græsskråningerne ned mod banen, hvor det hele foregår.

Om aftenen er der fest i et telt eller i en ridehal, hvor du kan opleve livemusik med islandske pop-, country- eller rockbands.

Stemningen er engageret og sydende nærmest døgnet rundt. Det sørger midnatssolen for, og den gode stemning er til stede, uanset om det regner, hagler og blæser (husk regntøj og lange uldunderbukser), eller om solen skinner, så du kan sidde tør og varm i en T-shirt og følge med bag solbrillerne.

Konkurrencer og avlsheste i en hel uge

Det omfattende baneaneanlæg i Hella har østbanen og vestbanen. På østbanen, der er en 300 meter ovalbane med passpor, kører der sportskonkurrencer og tøltklasser hele ugen. På vestbanen er der fra søndag til torsdag avlsbedømmelser på kåringsbanen. Showet med avlshestene deles op i blokke med hopper og hingste. De vises under rytter i aldersgrupper rangeret efter forudgående resultater.  Her bliver de omkring 200 fantastiske avlsheste, der er gode nok til at blive udtaget til Landsmót, bedømt igen af avlsdommerne foran et stort publikum.

Nyt tiltag i år: Sport – FIPO-klasser i firgang og femgang

Konkurrencedisciplinerne til Landsmót omfatter for første gang i år både FIPO-sportsklasserne i sport A: V1 (firgang), F1 (femgang) og gæðingakeppni-klasser.  Gæðingakeppni er delt op i klasser for juniorer, teenagere, unge og voksne i både A-flokk (femgængere) og B-flokk (firgængere).

Der er også konkurrencer i tøltklasserne T1, T2, galopløb, PP1 (stilpas), P2 (100 meter pas), P3 (150 meter pas) og P1 (250 meter pas). Hver disciplin har plads til 20-30 ryttere, som kan melde sig til på baggrund af deres resultater og ranglistestatus.

Det er derfor kun Islands aktuelt absolut bedste ekvipager, der dyster.

FIPO-gangartsklasser og gæðingakeppni er to forskellige konkurrenceformer, der alligevel minder om hinanden, fordi man viser fire eller fem gangarter. Du kan se links til beskrivelser af disciplinerne nedenfor. Tidligere har man ikke konkurreret i FIPO-gangartsklasserne V1 og F1 til Landsmót, men udelukkende i gæðingakeppni og tøltklasserne T1 og T2 samt pasløb.

Du kan se listen med de ryttere, der er kvalificeret i sportsklasserne til Landsmót 2022 her.

Og du kan se opgavebeskrivelser til FIPO-sportsklasserne i gangarter og tølt her (dansk):

Hvad er gæðingakeppni?

Den helt store konkurrencebegivenhed til Landsmót har altid været gæðingakeppni. Særligt er deltagelse og sejr i A-flok for femgængere forbundet med stor prestige og ære. Gæðingakeppni er en islandsk-funderet konkurrenceform for islandske heste, der fokuserer på og belønner hestens arbejdsvilje, fremdrift, stolthed, udstråling og samarbejdsvilje kombineret med lydighed, power og fart i alle gangarter.

En ”gæðingur” betegner den hest, der overgår andre på grund af sine fremragende egenskaber og den glæde, den giver rytteren. Keppni betyder konkurrence.

Du kan læse om opgaverne i de forskellige gæðingakeppni-klasser her (dansk):

Du kan også se Landsmóts egen beskrivelse her (engelsk).

Syv dage med fuldt program

I 2022 begynder stævnet søndag d. 3. juli med børne- og ungdomsklasser i gæðingakeppni. Programmet slutter officielt lørdag den 9. juli med A-finaler i alle gæðingakeppni-klasserne i både børne-, teenage-, unge- og voksenklasserne.

Om lørdagen er der desuden uddeling af pokaler af ærespræmieheste i avlen og udnævnelsen til bedste avlsgård. Endelig bliver den voldsomt eftertragtede Sleipnir-pokal delt ud til bedste hingst. Det sker inden finalen i A-flok, hvor flyvende pas som den sidste opgavedel, sætter et flot punktum for showet om eftermiddagen og afslutter Landsmót.

Søndag sker der ikke noget på pladsen, men der er tradition for, at områdets avlere åbner deres gårde og inviterer publikum på besøg.

Se årets program her.

Så er der vist kun tilbage at sige: Bestil flybillet i god tid. Husk kamera, regntøj, hue og handsker, paraply, T.shirt, gode, vandtætte vandresko og noget at sidde på en hel dag – og badetøj til et dyp i en varm kilde. Ridebukser, hjelm og en hest behøver du ikke at slæbe med. Det køber du bare deroppe. Nåh ja: Ørepropper og en sovemaske er en god idé, hvis du har svært ved at sove i midnatssol til lyden af glade, syngende landsmótgæster.

– God tur!

Landsmót hestamanna: mere end 70 års tradition

Det første Landsmót blev holdt i nationalparken Thingvellir i 1950. Til det første stævne dukkede 133 heste op, og siden er begivenheden og stævnets form vokset og udbygget år for år.

Gennem en årrække kunne man tage til Landsmót hvert fjerde år. Fra 1998 har der været stævne hvert andet år på skiftende lokaliteter.

Siden 2000 har der været Landsmót i Reykjavík (syd), Vindheimamelar (nord), Hella (syd) og Hólar (nord).

Du kan se samtlige Landsmótvindere fra 1950 og frem  samt stævnernes lokationer her.

Op til 14.000 mennesker fra Island og resten af verden kommer for at overvære konkurrencer, avlsbedømmelser af topheste og imponerende gårdfremvisninger gennem en hel uge. Det passer med, at der er VM for islandske heste det år, hvor der ikke er Landsmót. Hesteentousiaster kan skifte mellem at tage til VM og Landsmót hvert andet år.

Se mere og find billetter her.

Relaterede artikler