Livs første indendørs WRL-stævne: Man ved jo, at Udtagelseskomitéen kigger med

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Pernille Engsig Eskildsen

13 april 2022

ICEHORSE FESTIVAL i Herning:

Liv Egerland, 20, sadler Kolfaxi frá Blesastöðum op en god time inden udtagelsen i T1. Med over 340 deltagende heste er det verdens største indendørs ranglistestævne. Eliterytternes præstationer tæller, når der skal udtages landshold til Nordisk Mesterskab.

Se flere billeder af Liv og Kolfaxi over artiklen. – Klik på pilen i kanten af billedet i midterrammen.

Erfaren stævnehest

Den høje musik fra messehallen når ikke ud til hesteboksene i stald 46 på den evigt forblæste og kolde dyrskueplads i Herning. Her står eller ligger konkurrencehestene og slapper af i fred og ro inden næste ridt.

Kolfaxi eller bare ”Kolle” drejer hovedet og følger Livs bevægelser under hendes hurtige tøjskift, som sker i hesteboksen ved siden af. Blikket er roligt, venligt og opmærksomt. Han er 15 år gammel og en rutineret stævnehest, hvis første ranglisteresultater er registreret tilbage i 2013.

Modsat mange af de andre heste i staldene, har han fået lov til at være udehest og gået i løsdrift. Han fælder lidt på sin rytters tøj og har stadigvæk en del af sin vinterpels.

– Han er mest glad, når han står ude i løsdriften hos sine venner, konstaterer Liv, mens hun strigler og sadler Kolfaxi op.

Som hun husker det, har hun altid været interesseret i at ride konkurrencer. Hun deltog i sit første danmarksmesterskab, da hun var 13 år, men makkerskabet med den sortbrune firgængervallak er endnu nyt.

– Da jeg prøvede Kolfaxi første gang for et år siden, vidste jeg efter få minutter, at han skulle være min nye hest. Med den lange stævnehistorik, hans særlige sind og store arbejdsglæde er han lige noget for mig. Jeg vil gerne lære at ride helt rigtigt af en dygtig og erfaren hest.

De to klikkede med det samme:

– Jeg red mit første stævne på ham, da jeg havde haft ham i tre uger, og det gik godt, fortæller hun.

Landsholdet er mit mål

Siden stævnedebuten har parret ikke set sig tilbage. De er rykket hurtigt og sikkert frem i alle gangarter.

Med titlen som ungrytter danmarksmester i T1 i 2021, er en udtagelse til landsholdet til Nordisk Mesterskab i Finland i år oplagt og en reel mulighed. Derfor er Liv yderst bevidst om, at hendes præstation til Icehorse Festival og de stævner, der følger, er mere end et flot show og en fed oplevelse.

– Det er mit første indendørs WRL-stævne, og det er sjovt og spændende at være med. Det giver et større pres, når man ved, at Udtagelseskomitéen ser på og vurderer vores præstationer. Man ved også, at de ser på, om rytterne leverer stabilt henover sæsonen, så det tænker jeg også over – at vores resultater helst skal ligge på samme niveau til hvert stævne.

Liv tilføjer:

– Det er mit sidste år som ungrytter, så jeg har et mål om en landsholdsplads i år, inden jeg bliver seniorrytter. Deres karakterer ligger meget højere, og det er ekstremt svært at opnå en plads på landsholdet.

Men der er mange dygtige, danske ungryttere. Konkurrencen blandt os er virkelig hård, og der er kun få landsholdspladser.

Mere tryk på indendørs

Det er ikke kun resultaterne, der er fokus på, når Liv sætter sig i sadlen for at forsvinde ind ad den store port til ovalbanen og sætte i langsom tølt, som er første del af T1-programmet.

– Jeg får et sug i maven, når porten går op, og jeg rider ind. Det er helt anderledes at ride indendørs med et stort publikum, der klapper og følger med end at ride på en udendørs ovalbane. Der er mere tryk på og flere tilskuere. Der er så meget, der kan distrahere dig rundt omkring. Jeg ved, at jeg er mega spændt og nervøs, når jeg rider ind.

Mit fokus er, at jeg gerne vil være til stede under mit ridt og ikke blive distraheret af energien udefra. Jeg prøver at fokusere på, at det bare skal være Kollfaxi og mig.

Den plan virkede for ekvipagen i firgangsudtagelsen, som de viste torsdag. Her ligger Liv og Kollfaxi som nummer to. Kun slået af en svensk ungrytter.

Til Icehorse Festival er der ikke særskilte finaler for juniorer og ungryttere, så udtagelsesresultatet tæller i rangeringen af rytterne i hendes aldersklasse. Til gengæld får de yngre ryttere deres egne finaler til nogle af forårets kommende stævner i Danmark. Det er planlagt for, at ungdomseliten kan få erfaring med at ride finaler, inden de måske kommer i en finale til DM, NM eller VM.

Ungdomselite er et godt koncept

– Det er godt med stævner, hvor der er finaler for juniorer og unge. Det kunne jeg ønske mig mere af, siger Liv.

Hun er er en del af Dansk Islandshesteforenings ungdomselite, som blandt andet byder på flere elitesamlinger med undervisning og træning af særdeles erfarne topryttere som Christina Johansen og Hans Christian Løwe.

– Team-samlingerne med ungdomseliten er et godt koncept. Vi lærer en masse, og det giver mere sammenhold mellem os unge ryttere. Når jeg er af sted som her til Icehorse, hilser jeg på en hel masse mennesker, og vi hjælper hinanden, fortæller hun.

For Liv vil det være ideelt at ride over 7,0 i gennemsnit i både firgang og tølt.

– Jeg håber på at ride i starten af 7 og slutningen af 6. Jeg er tilfreds med vores præstation i 4.1 i torsdags, hvor vi fik 6,73. Bedømmelsen var fair, fordi Kolfaxi gik uroligt med hovedet, og det trak ned. – Det skal jeg hjem og øve meget mere, indskyder hun.

I det hele taget er det meget motiverende at være af sted, får Liv sagt, inden hun hopper op på Kolfaxi og skridter stille og roligt for løse tøjler mod opvarmningshallen. Hun bliver fulgt på vej af sin far og farens kæreste, som begge er hesteinteresserede og som har været til stede under opsadlingen. Livs far havde heldigvis helt styr på at binde en slipseknude, som drillede lidt.

3. plads i tølt

Liv varmer op i opvarmningshallen omkring et kvarter. Hun skridter rundt i starten og samler stille og roligt Kolfaxi i langsom tølt, laver et par temposkift, før hun bliver kaldt til ”collecting ring,” som er et afgrænset areal af opvarmningsbanen.

Da det endelig bliver hendes tur til at ride ud af porten i opvarmningshallen, over asfalten, ind ad den næste port, der åbner sig til ovalbanen i hallen, viser hun og Kolfaxi et sikkert tøltprogram. Karakteren hedder 6,43 i gennemsnit med op til 7,5 for hurtig tølt.

Det bliver til en delt 3. plads af de 13 startende ungryttere (16-21 år).

Dagen efter møder vi Liv for at høre, hvordan hun har oplevet stævnet og sit ridt:

– Jeg er tilfreds med vores præstation i tølten. Det var fedt at være på banen og sjovt at høre publikum klappe under vores hurtige tølt. Kolfaxi var frisk og veloplagt. Men jeg kunne godt ønske, at han var mere med mig – han gik med hovedet lidt for højt, og det er noget, vi arbejder en del med, for han er naturligt meget rejst fortil. Det kan være svært at finde det sted, hvor han går bedst med hovedet, for han mister bevægelse, hvis han får det for langt ned, siger Liv, der nu ser endnu mere frem til sæsonens kommende konkurrencer.

– Den 25. maj er der elitesamling igen. Så skal jeg ride Heklas Jubilæumsstævne i Aalborg og Kjarnis udtagelsesstævne på Sjælland.

Der er masser af stævner at tage til, og man får meget med hjem.

– Til et stævne som Icehorse er det SÅ motiverende at være tæt på de dygtige og professionelle ryttere, så man kan se, hvordan de rider og blive inspireret af det. De sidder ekstremt pænt på hesten og rider med en lethed og en helt rolig hånd. De får det til at se super let ud, og det er mega sejt.

– Jeg kigger især på ryttere som Frauke Schenzel og Julie Christiansen. Men også en ung rytter som Jessica Hou Geertsen gør stort indtryk på mig, for hun er enormt dygtig. Det er også sjovt at se op til nogen på ens egen alder.

Blå roset med hjem

Liv fik en blå roset med for sin 2. plads i V1 (firgang) og tager en stor oplevelse og mange erfaringer rigere fra Herning hjem til Aalborg. Hun kører i øvrigt selv bil og traileren med Kollfaxi. Kørekort og trailerkørekort har givet hende en stor frihed og mulighed for at tage af sted til stævner alene. Noget hun sætter pris på, “selv om det også er dejligt, når familien er med som opbakning.”

Relaterede artikler