Vi samler de unge for at skabe en god holdånd

Af: Kristina Christensen.

Foto: Cecilie Østergaard og Dina R. Asmussen.

22 april 2024

Til ungdomselitesamlingerne er der fokus på at skabe og opretholde venskaber i et konkurrencepræget miljø. Alt sammen på hestens betingelser.

Der findes et struktureret ungdomselitekoncept i Dansk Islandshesteforening. Mange års frivilligt arbejde for at fremme elitesporten for unge ryttere er kommet på recept. Bl.a. gennem en række planlagte elitesamlinger med socialt og fagligt fokus hen over året. Senest i weekenden d. 13. april 2024.

Her var ungdomselitegruppen samlet på Guldsmedegården, hvor fysioterapeut Sisse Dupont holdt fagligt indlæg om tøjletryk og balance. Programmet lå i hænderne på trekløveret Dina Rosenberg Asmussen, Karen Rasmussen og Cecilie Østergaard.

Da de unge ryttere var samlet i marts fik de også mulighed for at møde landstræneren Toni, og han fik mulighed for at danne sig et indtryk af rytterne. Det danner et godt afsæt for samarbejdet mellem rytter og landstræner, hvis de mødes på landsholdet.

Dina og Karen er erfarne kræfter udi elitearbejde i Dansk Islandshesteforening. Dina, som medlem af eliteudvalget, og Karen som landsholdsleder.

Cecilie, der er psykolog og mentalcoach, blev tilknyttet Dansk Islandshesteforening i 2024 som tovholder for ungdomseliten.

Samlingen d. 13. april foregik uden hest. Temaet var balance og tøjletryk. Rytterne fik målt balance, symmetri og tøjletryk. Bl.a. ved brug af en teststol og et tøjletryksapparatet – her sidder eliterytter Roberta Bøgeblad Larsen i stolen.

 

Ungdomselitearbejde med fokus på venskab og samarbejde

Sportskomiteen i DI og Eliteudvalget har bevidst valgt, at eliteindsatsen overfor de unge skal have fokus på opretholdelse af venskaber og samarbejde i et konkurrencepræget miljø.

Hver elitesamling har Cecilie Østergaard som fast omdrejningspunkt.

Derudover deltager forskellige relevante personer med ekspertise indenfor hestesporten.

Samtidig er ønsket at skabe et tættere bånd til landstræner Anton ”Toni” Pall Nielsson, der vil deltage i 2 elitesamlinger i sæsonen.

Kilde: https://www.islandshest.dk/sport/elite-ungdom/

Cecilie Østergaard arbejder for at skabe et præstationsfremmende miljø præget af tryghed.

Det kan være svært at være i en gruppe, hvor man konkurrerer mod hinanden, når de unge på samme tid også skal være sammen og være gode venner, som hun siger i dette interview med e-magasinet islandsk hest, som artiklen her er lavet på baggrund af.

Cecilie er optaget af at se rytterne som hele mennesker og har bl.a. et fokus på, at de unge er bevidste om deres egne værdier, så de under pres er værdistyrede og ikke følelsesstyrede. Derudover har de også arbejdet med betydningen af at vælge deres mentale tilstand samt betydningen af at fokusere på det, de gerne vil tættere på i stedet for det, de vil væk fra.

Konkurrencehest i trivsel og en konkurrencerytter i trivsel

Dina Rosenberg Asmussen har – fra hun medvirkede til at starte eliteklubben Kjarni i 2009 – været stærkt motiveret af at arbejde for eliterytterne i Dansk Islandshesteforening.

I samme interview gør hun status på, at udvalget er kommet langt. DI har fået en landstræner og aktiviteter for både senioreliten og i særdeleshed for ungdomseliten, siger hun.

I år er det overordnede emne for elitearbejdet ”Konkurrencehest i trivsel og konkurrencerytter i trivsel”

-Cecilie er på banen, fordi det er er vigtigt for de unges præstation, at de er i trivsel. I samlingen i marts afholdte Mette Uldal, som bl.a. forsker i konfliktadfærd hos heste, oplæg for rytterne om den positivt accepterende hest. For det er vigtigt og godt at have ambitioner, men det er også vigtigt at vide, at det skal være på hestens betingelser, forklarer Dina til e-magasinets journalist.

Karen Rasmussen supplerer og peger på det ansvar, der følger med at have fokus på hestevelfærd – også for forældrene. Vil man gerne præstere, skal der ikke være nogen quickfixes eller halvsmarte løsninger. Det skal gå ordentligt for sig, som hun siger.

Til samlingen deltog 14 unge ryttere. Der er i alt 25 unge mennesker i ungdomselitegruppen – både ungryttere og juniorer. For nylig indgik Dansk Islandshesteforening en sponsoraftale med Equsana, der støtter elitearbejdet. Desuden sponsorerer Eques også det danske ungdomselitearbejde.

Næste samling foregår d. 4.-5. maj 2024. Du kan følge elitearbejdet i DI på instagramprofilen @di.eliteryttere.

Relaterede artikler