Ny teknik finder halthed hos islandske heste

Af: Pernille Melander. Oversat og bearbejdet af Kristina Christensen.

Foto: Kristina Christensen

24 november 2022

Præcis som alle andre hesteracer rammes islandske heste af halthed, og ejer må søge hjælp hos en dyrlæge. Men det kan være et problem at finde årsagen til haltheden, fordi der mangler grundlæggende viden om, hvordan islandske heste bevæger sig i de forskellige gangarter. Nu har et forskerhold udviklet metoder til lettere at opdage haltheder i islandshestens forskellige gangarter.

I et forskningprojekt, der har modtaget midler fra Stiftelsen Hästforskning, hvor Agrias forskningsbidrag indgår, har Marie Rhodin, dyrlæge og forsker ved Sveriges Lantbruksuniversitet og hendes team nu udviklet metoder til lettere at opdage haltheder hos islandske heste i deres forskellige gangarter.

– Kort fortalt giver undersøgelsen grundlæggende viden om, hvordan den raske islandske hest bevæger sig i sine forskellige gangarter, samt hvordan den ændrer sit bevægelsesmønster, når den bliver halt. Vi har opdaget, at nogle af de variabler, der bruges til halthedsvurdering i trav, ikke kan bruges i tølt, siger Marie Rhodin.

Formålet med undersøgelsen var:

-at se hvordan, raske islandske heste bevæger sig i forskellige gangarter

-at udvikle metoder til  automatisk at kunne klassificere gangarterne gennem objektiv bevægelsesanalyse

-at undersøge, hvordan hestene forandrer bevægelsesmønster, hvis de bliver halte.

Bevægelse af hoved, kryds og manke

I første del af undersøgelsen deltog 44 islandske heste. Hestenes bevægelsesmønstre blev registreret ved hjælp af 13 IMU-sensorer i skridt, trav, tølt, galop og for nogle heste også i pas.

FAKTA

IMU betyder Inertial Measurement Unit. Det er en inertimåleenhed. En IMU-sensor er en kombination af et accelerometer og en gyroskopsensor. Den bruges til at detektere bevægelse og måle intensitet af ​​bevægelse i form af acceleration og rotationshastigheder.

Forskerholdet udviklede algoritmer til at identificere hovenes placering fra IMU-sensorer placeret på hestens ben. Ved hjælp af kunstig intelligens blev der lavet avanceret dataanalyse. Det resulterede i, at de med 98,9 procents sikkerhed var i stand til at klassificere de forskellige gangarter automatisk og korrekt ud fra IMU-data.

Hos 24 heste blev bevægelsen af ​​hoved, kryds og manke undersøgt i forhold til hvordan og hvornår hestens ben blev placeret på jorden i skridt, trav, tølt og pas. Hovedet og krydset bevæges op og ned to gange i løbet af skridtcyklussen. Det er asymmetrier i denne bevægelse, der i dag bruges til at opdage halthed i trav.

Det viste sig, at islandske heste havde højere skridthastighed og mere begrænset udsving i bevægelsen af hoved og kryds i trav sammenlignet med varmblodsheste, hvilket kan være en medvirkende årsag til vanskeligheden ved at vurdere halthed hos den islandske hest.

Måske kender du allerede computerassisteret bevægelsesteknologi? Flere danske dyrlæger anvender et system kaldet Lamenes Locator, der består af små måleenheder, der sender signaler til en computer, der registrerer hestens bevægelser. Her er en lille måler monteret på hestens kryds.

Undersøgte asymmetrier

Yderligere blev det undersøgt, hvordan islandske heste ændrer  bevægelsesmønster, når de er halte. Bevægelsesmønstrene for 11 forbens- og bagbenshalte heste blev registreret med IMU-sensorer i skridt, trav og tølt.

– I skridt og trav havde hestene en asymmetrisk hovedbevægelse ved forbenshalthed, men ikke i tølt. Krydset bevægede sig dog asymmetrisk i tølt, hvilket var et uventet resultat. Ved halthed i bagbenene bevægede krydset sig asymmetrisk i trav og tølt, men ikke i skridt. Til gengæld havde de bagbenshalte heste en asymmetrisk hovedbevægelse i skridt, hvilket også var meget overraskende, fortæller Marie Rhodin.

Blandt en lille del af hestene blev der foretaget halthedsudredning og her fungerede bevægelsesanalyserne perfekt. Nu er yderligere bearbejdning af data påkrævet, for at kunne finde flere variabler, der kan detektere for- og bagbenshalthed i tølt og skridt.

Den nyerhvervede viden og måleteknologi kan også bruges til at kvantificere gangartsgenskaber i genetiske undersøgelser og i avlsarbejde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kilde: https://hastsverige.se/news/ny-teknik-hittar-halta-hos-islandshastar/