Trods kulde og kroning: Vi strømmede til Clinic om Gæðingalist

Af: Kristina Christensen

Foto: Kristina Christensen

19 januar 2024

Man kunne være blevet hjemme.

I sin lune stue og følge udnævnelsen af Kong Frederik på TV.

Omvendt er det ikke hver dag, at Mette Mannseth, FT Master trainer og overridelærer ved Hólar Universitet, gæster Vilhelmsborg.

Over 400 mennesker trodsede kulden og kroningen d. 14. januar. Med os hjem fik vi et træningssystem kaldet træningspyramiden, og vi fik set masser eksempler på forskellige sværhedsgrader af Gæðingalist.

 

 

Helt kort var Clinic’ ens formål at introducere Gæðingalist som konkurrencedisciplin i Danmark. Initiativet kom fra Dansk Islandshesteforenings sportskomité, der har arbejdet på idéen i halvandet år. Lokalklubben ASKA gjorde benarbejdet og afviklede dagen fuldkommen glidende, ligesom ti demoryttere kom fra hele landet, og understøttede teori med praksis. Stor tak for det!

Udviklingsarbejde om dansk regelsæt

Det islandske regelsæt for Gæðingalist er netop ved at blive blevet oversat til engelsk. Derfor venter der sportskomitéen et udviklingsarbejde i samarbejde med et nyt kommende Gæðingalist-udvalg i Dansk Islandshesteforening. Om alt lige fra stævnebeskrivelser og ranglister, til hvem, der egentlig skal dømme det. Der er uddannede dommere på Island, og der vil blive arbejdet ihærdigt på at have nogle danske dommere klar til vinteren 2024/2025, oplyser sportskomiteen.

Meeen, det betyder ikke, at du skal sætte dig til at vente. Du kan gå i gang i dag eller i morgen.

Et nært partnerskab mellem hest og rytter

“Gæðingalist handler ikke om, at nu skal vi alle sammen hjem og ride små volter og lave traversader. Dansk Islandshesteforening introducerer Gæðingalist ud fra et ønske om at understøtte glæden ved at træne sin hest. Det handler om at tage små skridt ad gangen. At lytte efter, hvad hesten forsøger at fortælle os. Om at bruge øvelser til at forbedre hestens gangarter og samarbejdet med hesten”, sagde Dansk Islandshesteforenings formand, Sus Ulbæk, inden vi gik i gang.

Herefter indledte Mette og Sólon frá Þúfum. Samtidig med hun red, forklarede hun detaljeret, hvad hun gjorde, hvordan og hvorfor, hun gjorde det.

Sekundvis forklarede hun om Solons reaktion på de øvelser, de lavede sammen. Skulder ind, volter, temposkift, traversade. Om hvordan Solon gled ud og ind af de forskellige øvelser. Om at han skiftevis var afslappet/spændte op ved at løfte hovedet, fokuseret/ufokuseret, taktfast/ikke taktfast, og om han responderede som ønsket. Om han var eftergivende, fleksibel og opmærksom.

Sólon frá Þúfum IS2013158161 er avlet af Mette Mannseth og hendes mand Gísli Gíslason, men er i dag danskejet. Han kåret med 9.11 for rideegenskaber – herunder 10 for sind og vilje samt 8.51 i bygning.

Solons reaktioner kom og gik. Sådan er det hos alle heste, når man rider og træner, sagde Mette, som forklarede, hvornår Solon var i hvilke tilstande. Hun havde konstant blik for hans reaktioner, hans måder at sige fra og til på. Hans måde at kommunikere på. Derfor blev det ret hurtigt tydeligt for os, at Gæðingalist handler om at søge at mestre evnen til at have et fornøjeligt partnerskab med sin hest. At glædes ved sin træning og at vise denne glæde frem – og væsentligt – med stolthed over vores særlige islandske hests egenskaber.

Det kræver tid, tålmodighed, træning og forståelse for hestens adfærd og behov. Og så kræver det, at vi går frem efter træningspyramiden. Både over lang tid, men også i momentet, hvor vi rider, forklarede Mette.

Træningspyramiden

Træningspyramiden består af otte trin og er illustreret som en pyramide, hvor første trin er det nederste trin. Derefter arbejder man sig opad i pyramidens mange lag i takt med, at hesten bliver ældre, stærkere og mere uddannet.

Det første lag er også det bredeste lag – så at sige det fundament, som resten af pyramiden skal balancere ovenpå. Fundamentet og forudsætningen for al videre uddannelse for hesten er, at den er rolig, afslappet og fokuseret.

Først derefter kommer elementer som fremadtænkning, fleksibilitet, ligeudretning, bæring, kraft, samling og til slut frit tempo.

Pyramiden skal ikke ses som en fuldstændig trinvis opskrift, men derimod som en dynamisk størrelse, man som træner kan have i baghovedet i alt, hvad man laver med hesten.

Hvis man følger skalaen, sikrer man, at forudsætningerne er til stede hos hesten, før man går videre til næste trin.

For eksempel at hesten er løsgjort, før man begynder at samle den, og at den er rolig, før man begynder at ride ved høj og krævende fart.

Samtidig spiller elementerne sammen, og det kan fx være nødvendigt at have fokus på fremadtænkning og fleksibilitet som en måde at få hesten rolig på.

Træningsskalaen er således en illustration af målet for hestens uddannelse, men også en retningslinje i den daglige træning ved forskellige øvelser og i de forskellige gangarter.

Kilde: “Uddannelseshjørnet – træningspyramiden”, Astrid Skou, TÖLT 2, 2019.

Mette sagde det så fint og forståeligt:

  • Lyt til din hest
  • Giv din hest positive forventninger til træningen, den skal kunne stole på, at her skal ske noget rart
  • Søg at mærke efter hestens tilstand hele tiden. Det er naturligt, at hesten glider ind og ud af tilstande. fx ind og ud af koncentration.
  • Stop, mens det går godt og sig tak.
  • Stil små og korte krav
  • Hav tålmodighed, det er naturligt og meningen, at hesten går op og ned i energi

De tre niveauer – sværhedsgrader

Med udgangspunkt i træningspyramiden handler Gæðingalist om at præsentere din veltrænede “Gæðingur” på en kunstnerisk måde til musik. Vi snakker ikke olympisk dressur. Det handler om vise, at du har forstået at tilpasse dit (selvvalgte) program til hestens alder og/eller uddannelsesniveau.

Du kan stille op på tre niveauer:

På Level 1 bevæger vi os i træningspyramidens nederste lag.

På Level 2 arbejder vi os opad på træningspyramiden.

På Level 3 er vi helt oppe i pyramidens top.

De delelementer, der bedømmes i programmet, vægtes således. Kilde: Powerpoint-slides udarbejdet af Mette Mannseth og udsendt til alle deltagere.

Det bliver for omfattende, at beskrive det  islandske regelsæt og krav til alle tre levels her.

Du kan starte med at gå i dybden med en dansk oversættelse af Level 1. HUSK – Der er ikke er tale om et regelsæt.

Demoryttere inspirerede og hjalp forståelsen på vej 

I Clinic´ ens 2. del kom demorytterne på banen, og viste programmer på enten Level 1,2 eller 3, mens Mette gav (positiv og opmuntrende) feedback. Den kombination gjorde, at man tog glad og opløftet hjem. Med lyst til og endnu mere mod på at tilbringe tid i sadlen sammen med sin bedste ven.

Maria Beske

Demorytter Maria Beske Nielsen og IS2010186911 Víkingur frá Fet. Maria viste et program på Level 1. Efter hvert program kunne publikum stille spørgsmål til Mette via en Facebook-begivenhed. De blev læst op af speakeren. Super publikumsservice af ASKA.

 

Demorytterne Signe Kaave, Maria Beske Nielsen, Katrine Vittrup Andersen, Tine Terkildsen, Dennis Hedebo Johansen, Anna Christine Ulbæk, Anne-Sofie Nielsen, Mathilde Hudlebusch, Rikke Schöllhammer Wolff og Signe Haubro. (Ej nævnt i samme rækkefølge som vist på billedet)

 

7 gode ting at vide om Gæðingalist, og som giver dig lyst til at komme i gang

-I Gæðingalist er du er fri til at gøre, næsten hvad du vil (men dommerne skal være forberedt og øvelser skal evt. godkendes)

-Der er ingen nøjagtige punkter på banen, som du skal følge.

-Den islandske Gæðingur og ridetradition samt friheden ved at ride på din egen måde værdsættes

-Selv et show med inspiration fra westernridning er acceptabelt.

-Eksplosivitet og acceleration belønnes, ligesom afslappethed.

-Gulvet er dit!

Hvordan laver man så et stævne i Gæðingalist?

Man kunne måske starte med at kalde det et Gæðingalist-inspireret stævne? I hvert fald går de fleste baner an. Man kan se eksempler på udendørs Gæðingalist på ovalbane f.eks. Islandsmesterskaberne 2021,

Femgængere

Firegængere

OBS. Firegængere og femgængere konkurrerer mod hinanden på lige fod.

Ift. tidsgrænsen for rytternes programmer, så vil den afhænge af banens størrelse. Den endelige tidsgrænse er op til arrangørerne, og det skal annonceres samtidig med invitationen.

  • 20x40m-50m: 4 ½ minutter
  • 20x60m-80m: 5 ½ minutter
  • Åben ovalbane: 6 minutter

Timeline frem mod Gæðingalist som konkurrencedisciplin

1970: Félag Tamningamanna bringing new knowlege

1980: «Frjálsar æfingar»—Free exersises by FT

1993: «Gæðingaíþróttir» —for A-flokkur(fivegaiters)

1999: «Gæðingafimi» —Indoor competitions

2003: FT and Holar «Gæðingafimi» Ridingtests

2010: «Keppni í hestamennsku» by FT

2016: «Parafimi»

2020: «Gæðingalist LH»

Kilde: Slides, Mette Mannseth.