Sådan vænner du din ridehest til “skræmmende” dyr

Af: Pernille Engsig Eskildsen

21 maj 2021
Tema

Ekspert i ridesikkerhed:

Sådan vænner du til hest til at møde kvæg

Hvordan vænner jeg min hest til at møde store dyr i indhegnede naturområder? Jan Ladewig er ekspert i ridesikkerhed og har forsket i hestes adfærd. Her giver han gode råd til dig, der gerne vil kunne ride trygt ind i indhegninger med kvæg, bisoner eller kronvildt. Han understreger dog, at han fralægger sig ansvar for skader og uheld. For, siger han, selv om man opfører sig fornuftigt og tager alle sikkerhedsregler i brug, vil der altid være en restrisiko ved at ride i forskellige miljøer og møde nye og skræmmende ting til hest.

# 1: Træn flere ryttere sammen

Det handler grundlæggende om tilvænning af hestene til stude og tilvænning af studene til heste. Det kan være en rigtig god idé, at man går flere sammen lokalt om at træne heste og ryttere i at vænne sig til de nye forhold. Vi ved, at heste er mindre skræmte, når de er flere med på turen. Det er ideelt at være tre, fire, fem stykker med et par erfarne ryttere og heste i flokken, der går forrest. Jeg forestiller mig også, at jo flere heste der er, jo mere vil studene holde sig væk og på afstand.

# 2: Gør det igen og igen

Gentagelser er meget vigtige, når det handler om at vænne heste til at ride forbi skræmmende ting som fritgående, store dyr. Det skal gentages mange gange og miste sin nyhedsværdi. Det gælder både for de fritgående dyr i indhegningerne og for ridehestene. Jo mere hverdagsagtigt et møde er, jo mindre nysgerrige er studene. Jo roligere er hestene. Hvor mange gange, der skal til, er individuelt fra hest til hest og fra rytter til rytter. Men det er grundlaget i al tilvænning – uanset om det er traktorer eller krondyr, man risikerer at møde på rideturen.

# 3: Hold god afstand

Jo mere afstand man kan holde til de fritgående dyr, jo bedre. Når du kommer ridende og møder en flok stude, handler det om at ride en passende, god bue eller halvcirkel udenom, hvis der er plads. Er hesten stadigvæk for urolig, kan det være nødvendigt at stå af og trække den forbi. Hvis den har tillid til dig, vil din tilstedeværelse have en beroligende indvirkning på den. Hvor stor afstanden skal være, afhænger af hvor tilvænnede både heste og stude er.

# 4: Begynd med en gåtur

Det er altid godt at starte en tilvænning med jordarbejde. Her går du bare tur i skoven med hesten uden at ride. På den måde bruger du både seler og livrem og starter sikkert ud. Fordelen er, at du ikke risikerer at falde af. Det kan give mange usikre ryttere en større følelse af sikkerhed og tryghed. Også gåturene kan med fordel foregå i en gruppe med tre til fem mennesker med hver sin hest. Det handler om at identificere de nervøse ryttere og give dem tillid til, at hesten kan klare det og at de dyr, man møder, opfører sig ordentligt. Nervøsitet hos rytter og hest skal man tage alvorligt, men det kan være vanskeligt at prøve tilstrækkeligt mange gange at være i sådan en situation og erfare, at det ikke er farligt. Jeg har selv brugt at gå tur i flere måneder med en hest, inden jeg kunne sætte mig op, uden den flippede helt ud. Hvis man kender sig selv og sin hest ved man, hvornår det er tid til at kunne ride på den.

Om Jan Ladewig

  • Uddannet dyrlæge.
  • Pensioneret professor i husdyradfærd og husdyrvelfærd.
  • Ekspert i sikkerhed for hest og rytter med stor interesse for den videnskabelige baggrund for træning af heste.
  • Forfatter til bogen ”Sikkerhed for hest og rytter – tryg i stalden, på folden og under ridning”, der udkom i 2020.

Relaterede artikler