Fem ting, at være opmærksom på i forbindelse med stævner fra 1. april 2025 

Af: Anders Kajhøj Hansen/ Trine Straarup Winther (Sportskomiteen) og Kristina Christensen. 

Foto: Pernille Engsig Eskildsen

19 marts 2025

I den kommende tid tager sportskomiteen hul på at orientere landets stævneryttere, dommere og arrangører om ændringer i sporten. Ønsket er at flytte opmærksomheden endnu mere i retning af hestens velbefindende i sporten og at klæde alle godt på til fremtidens islandshestestævner.

OBS: Der findes nye oplysninger vedr. sanktionerne, der er nævnt i denne artikel. Se her

Vi vil gerne sætte nye rammer for vores sport, så den forbliver etisk forsvarlig, siger Trine S. Winther, næstformand i sportskomiteen:

– Afsættet har været Dyreetisk Råds Udtalelse om brug af heste til sport fra 2023, hvor hestesporten blev opfordret til at kigge nærmere på bl.a. uddannelse og sanktionsmuligheder. Sportskomiteen har derfor valgt at lave ændringer i det sportsformat, vi kender, forklarer Trine.

Nye sanktioner

Ændringerne handler om at implementere sanktioner i sporten.

Sanktionerne er 14 dages karantæne med udelukkelse fra stævner i tilfælde af diskvalifikation for et af punkterne:

    • Hård/grov ridning (2 eller flere røde kort i ridt)
    • Forkert brug af følgende udstyr:
      -Forkert sadelplacering
      -For stramt næsebånd
      -Særdeles grov brug og/eller forkert brug af udstyr
    • Skader på hest (4 eller flere point i Vetform 2 i udstyrskontrol)

Ekvipagen bliver diskvalificeret fra arrangementet, og mister point og præmier, der allerede er tildelt ved arrangementet. Rytteren diskvalificeres også fra klasser/finaler, der endnu ikke er redet til arrangementet, hvilket også kan være på andre heste. Rytteren får 14 dages karantæne startende mandag efter det stævnes afslutning, hvor rytteren er blevet diskvalificeret.

Karantænen gælder både tilmelding til nye stævner og deltagelse i stævner, som rytteren allerede er tilmeldt på Sporti.dk.

Sanktionerne er gældende fra 1. april 2025

Sanktionerne er gældende fra 1. april 2025, og sanktionerne gælder kun i Danmark.

– Sanktionerne er en dansk særregel, som vi skal have klædt ryttere, dommere og stævnearrangører på til, forklarer Trine, der uddyber, at formålet er at mindske skader og fremme harmonisk ridning og dermed at flytte opmærksomheden endnu mere i retningen af hestens velbefindende i sporten.

– Årsagen til, at vi har besluttet, at sanktionerne er 14 dage er, at hvis en hest har sår i munden, der medfører diskvalifikation, så bør hesten have 14 dages pause til at restituere, før den atter starter til stævne.

– Derudover er indførelse af sanktioner én af anbefalingerne fra Dyreetisk Råd i 2023., hvor det fremgik af Rådets rapport, at ”Hvis brug af udstyr – og/eller rytteren på anden måde – har forårsaget sår og skader på hesten, skal det medføre udelukkelse fra deltagelse i konkurrencen, diskvalifikation og evt. sanktioner”.

– I fremtiden forventer vi, at et lignende sanktionssystem bliver implementeret i FEIFs regelsæt, og at den danske særregel for sanktioner bliver erstattet af en ny udgave af FEIF Rules and Regulations, tilføjer hun.

På det helt konkrete plan kommer det til at fungere sådan, at sanktioner indberettes via den nye stævnerapport, der skal indsendes til DI´s sekretariat og administreres gennem Sporti.dk (Læs om dette længere nede).

Hoveddommerrapporter bliver til obligatoriske stævnerapporter

Sportskomiteens øjne har over længere tid været rettet mod hoveddommerrapporterne. Det har været komiteens ønske at kunne anvende rapporterne bedre, da de indeholder værdifuld data om et stævnes afvikling og bedømmelser.

Det er nu udmundet i en ny digital stævnerapport, som skal anvendes ved alle stævner under DI, og som danner grundlag for indberetninger af sanktioner.

– Det er afgørende, at disse nye stævnerapporter udfyldes og sendes ind til sekretariatet. Derfor bliver det et obligatorisk krav at afrapportere senest mandag kl. 12.00 efter et stævne. Bl.a. for at vi kan indsamle viden, og for at vi kan være sikre på, at der bliver samlet op på al data, og på, at der er lige vilkår for alle, forklarer Anders Kajhøj Hansen.

Stævnerapporten ændrer også formål. Den skal ikke længere kun bestå af dommernes vurdering af stævnet. Nu skal den inkludere alle tre parter: rytternes, stævnearrangørernes og dommernes, samt kortgivning.

Udstyrskontrol registreres i ny app

Til stævnerne bliver det også et krav, at dommerne registrerer alle ryttere, som udtages til udstyrskontrol i den nye Equipement check app.

– Det giver os mulighed for at lave statistik og indsamle endnu mere data, fordi vetformen i app´n nu er elektronisk. Tilmed bidrager det også til at sikre, at vi får standardiseret måden alle udenlandske og danske dommere udfylder vetformen på, uddyber Anders.

Til alle stævner i Danmark skal der udføres minimum 25% udstyrskontol og sportskomiteen anbefaler, at stævnerne udfører så meget, som det er muligt.

Tag DIs online hestevelfærdskursus

Sportskomiteen har også besluttet at gøre særlig indsats for at uddanne konkurrenceryttere omkring hestevelfærd. Trine Straarup Winther forklarer:

– Alle, der har trukket og trækker en rytterlicens til 2025-sæsonen, får en klar opfordring herfra til at gennemføre DIs E-learningskursus om hestevelfærd. I 2026 vil man nemlig kun kunne købe en rytterlicens, hvis alle 5 moduler i kurset er gennemført.

– Vi vil starte en prøveordning senere på året, hvor man minimum skal have gennemført 1 ud af de 5 kurser, for at kunne købe en rytterlicens. E-learningskurset består af 5 moduler, hvor teorien fra 5-domæne modellen er helt central. Man bliver taget med rundt i ernæring, sundhed og fysik samt adfærd og hestens mentale tilstand.

Engangslicens og Klublicenser udgår

Fra 1. maj 2025 vil det ikke længere være muligt at købe engangslicenser og klublicenser.

Licenserne, der fremadrettet skal bruges, er lokalklublicenser, hvis du ikke er medlem af DI.

Anders forklarer hvorfor:

– Vi vil gerne sikre, at alle vores medlemmer i fremtiden tager hestevelfærdskurser, og at der er mulighed for at sanktionere ryttere. Her spænder engangslicenser og klublicenser ben for vores arbejde, da man vil figurere anonymt i systemet. Derfor må de udgå, og vi tillader fremadrettet kun licensregistrering med A/B/C/D-licenser.

Har du købt engangslicens, som skal bruges efter 1. maj 2025, kan du få refunderet den ved at kontakte sekretariatet.

Elektroniske kommentarer sendes ud til dig

En nyhed, som sportskomiteen har glædet sig til at dele, er at DI har indgået samarbejde med udviklerne bag IcetestNG om, at alle elektroniske kommentarer bliver sendt ud til rytterne mandag efter et stævne. Det er stadig muligt at få direkte adgang til den elektroniske dommerseddel ved at bruge IcetestNG app Pro.

De fem ændringer kort fortalt

Der indføres sanktioner i form af 14 dages karantæne for hård/grov ridning (2 eller flere røde kort i ridt), skader på hest (4 eller flere point i Vetform 2 i udstyrskontrol) og forkert brug af følgende udstyr: forkert sadelplacering, for stramt næsebånd, særdeles grov brug og/eller forkert brug af udstyr.

Hoveddommerrapporten ændrer navn til stævnerapport, og bliver obligatorisk. Fremover skal den rumme en vurdering af stævnet fra både hoveddommer, rytterrepræsentant og stævnearrangør. Derudover en statistik på den procentvise andel af ryttere udtaget til udstyrskontrol, samt antal røde og gule kort.

Der kommer en ny udstyrskontrolapp, som dommerne skal bruge i stedet for VETform så udstyrskontrollen standardiseres, og der bliver mulighed for at få samlet en masse data ind.

Det anbefales alle, at tage DIs online hestevelfærdskursus, idet det bliver obligatorisk fra 2026.

Engangslicensen udgår.

I kraftrædelse 1. april 2025.

 

Her kan du få mere at vide:

Onlinemøde for ryttere.
Dato: 7. april.
Tid: kl. 20.00.

Onlinemøde for stævneledere .
Dato: d. 3. april.
Tid: kl. 20.00.

 Find mødelinks her.

DI TALK

Dato: Lørdag den 22. marts.
Sted: DI Talks lokale i forhallen til Hal M, Messecenter Herning.
Tid: kl. 11.30-12.30.

Relaterede artikler