Få overblikket: Sådan bliver du instruktør, unghestetræner eller forsker i islandske heste

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Pernille Engsig Eskildsen

10 juni 2022
Members only
Tema

Vil du arbejde med islandske heste? Vil du være bedre til at ride og undervise? – Eller vil du fordybe dig i akademisk forskning i de islandske hestes fantastiske verden? Vi har samlet et overblik over instruktør-, træner- og forskeruddannelser med den islandske hest i centrum.

Instruktør i Danmark

En instruktøruddannelse giver dig papir på, at du kan undervise islandshesteryttere. Den højner din ride- og hestefaglighed med viden inden for ridning og hestevelfærd.  Den gør dig mere attraktiv som underviser.

Det er blot et par af de input, som TÖLT fik, da vi interviewede instruktør- og træneruddannede hestefolk i Danmark.

Vi spurgte bl.a., hvordan de bruger de kompetencer, som de har fået gennem en uddannelse. Nogle af de interviewede er uddannet på Hólar University College i Island. Andre har taget kurser i Dansk Islandshesteforening, som nu igen udbyder det aspirantkursus, der er billetten til at blive en dygtig og fagligt velfunderet underviser – og til at tage flere uddannelser.

Læse interviews med instruktører og unghestetrænere her:

Maja Lindgaard styrer ridelinjen på en efterskole på Mors. Hun er uddannet i Danmark.

Lasse Grønberg Jensen driver rideferiestedet Krogbækgaard på Læsø, hvor han holder ridekurser og træner turheste. Han er uddannet i Danmark.

Auður Ástvaldsdóttir arbejder med fysioterapi, undervisning, rytteranalyser og hestefysioterapi. Hun er uddannet i Island.

Rikke S. Wolff bor udenfor Aarhus, hvor hun tilbyder aquatræning, underviser og har pensionsheste. Hun er uddannet i Island.

Sådan bliver du FEIF-instruktør

Hvis du gerne vil være underviser, kan du begynde med et DI-Aspirant kursus, som tager fire dage.

Aspirantkurset, hvor du – når du har bestået en skriftlig eksamen – kan kalde dig instruktøraspirant, udbydes hvert andet år. I år sker det igen den 15. – 18. december på Vilhelmsborg udenfor Aarhus.

Rideerfaring er en forudsætning

Indholdet af kurset er målrettet ryttere, som drømmer om at blive FEIF-instruktører eller unghestetrænere. Du kan være med, hvis du er fyldt 18 år og har flere års erfaring med heste. Det er også en forudsætning, at du har deltaget på et basiskursus eller har taget kurserne Gangartslære og Hestevelfærd 1 indenfor de seneste 3 år.

Gangartslære kan du tage online når som helst lige her: www.ie.dif.dk. (Gå til webshop/Dansk Islandshesteforening/Gangartslære 1). Du kan i øvrigt få dispensation fra Hestevelfærd 1, indtil det bliver udbudt online.

Teori, undervisning og gruppearbejde

På skemaet i de fire dage er der både teoretiske oplæg fra to FEIF Level 3 instruktører og en ridefysioterapeut, rideundervisning på din egen hest samt undervisning af dine medkursister. Du kommer til at arbejde med din hest fra jorden, og du får instruktion i sæde og opstilling (dygtige gæstelærere). Der vil også være gruppearbejde og mundtlige fremlæggelser.

Nu kan du kalde dig DI-Aspirant

Efter kurset afleverer du en teoretisk opgave, som skal bestås, før du kan kalde dig DI-Aspirant.

Hvis du har lyst til at blive endnu dygtigere og udbygge din faglige værktøjskasse, kan du videreuddanne dig som FEIF Level 1 instruktør eller Unghestetræner, når du vel at mærke har bestået Rideprøve 1. Rideprøven bliver typisk udbudt i både Jylland og på Sjælland et par måneder efter aspirantkurset.

Hvis du vil uddanne dig højere niveauer end Level 1, skal du på nuværende tidspunkt til Sverige eller Island.

Internationalt samarbejde højner faglighed

 Dansk Islandshesteforening samarbejder med FEIF Education omkring uddannelsesprogrammer. Det betyder, at du bliver registreret i det internationale instruktørsystem, når du har taget en national eksamen.

Det internationale samarbejde er med til at kvalitetssikre det faglige niveau, idet FEIF Education har fingeren på pulsen, når det gælder viden, forskning og metoder indenfor ridning, træning og horsemanship. Landene arbejder desuden løbende sammen om at optimere indholdet af uddannelserne og formen på eksamen.

Hvorfor uddannelse?

En islandshesteuddannelse giver dig evidensbaserede værktøjer til at undervise andre ryttere, fx i lokalklubber landet over. Aspirantkurset er som sagt også adgangsgivende, hvis du gerne vil videre og blive FEIF Level 1-instruktør eller unghestetræner.

Dansk Islandshesteforening er ansvarlig for en række kurser og uddannelser, som du kan læse mere om her. Du kan, ud over instruktør, for eksempel blive Unghestetræner (kaldes også C-træner).

Unghestetræner i Danmark

Uddannelsen som unghestetræner kan du begynde på, når du vil. Indsyningen af ungheste skal dog aftales med uddannelseskonsulenten i Dansk Islandshesteforening.

Her lærer du en professionel og systematisk metode til at ride unge heste til. Du arbejder selvstændigt med fem ungheste, som er blevet indsynet af to konsulenter fra Dansk Islandshesteforening.

Siden træner du hestene i 10 uger, inden du får besøg af en underviser og en censor, som eksaminerer dig i arbejdet med tre af dine unge heste (du vælger selv, hvilke tre af de fem, som du vil have med til eksamen).

Du skal have faciliteter til rådighed, hvor du kan vise let longering og ridning på en 20×40 meter ridebane.

Hvad kræver uddannelsen til Unghestetræner?

Du skal have gode ridefærdigheder, og du skal have erfaring med håndtering og træning af ungheste.

Du har også taget følgende kurser under Dansk Islandshesteforening: Hestevelfærd, Gangartslære, Aspirant og Førstehjælp til heste og mennesker.

Du har, inden du går i gang med uddannelsen, arbejdet sammen med en uddannet træner.

Unghestetræner består af:

• Indsyning af fem ungheste
• 10 ugers træning af fem ungheste
• Eksamen (kun praktisk)

Læs mere om uddannelsen til unghestetræner  her.

Instruktør, forsker, hippolog og unghestetræner
– i Island og Sverige

Det er ikke kun i Danmark, at du kan uddanne dig indenfor islandske heste. Hvis du har mod på at rejse væk i en længere periode, og hvis du er skrap til islandsk eller svensk – eller har ambitioner om at blive det, er der muligheder i Island og i Sverige.

Nordisland kalder: Bachelor i ridning og rideinstruktion

Hólar University College ligger i Hjaltadal på Nordisland. Med en historie, der går tilbage til 1100-tallet, er det en af de ældste skoler i Europa. Siden 1882 har der været landbrugsskole, og i dag er der tre hovedlinjer: Akvakultur og fiskebiologi, hestevidenskab og turisme.

Tre års fuldtidsstudier

Hólar udbyder den 3-årige bacheloruddannelse B.Sc. in Riding and Riding Instruction. (B.Sc. betyder Bachelor of Science og tildeles efter tre års fuldtidsstudier).

Bachelor ridning og rideinstruktion er et 3-årigt program på 180 ECTS. Adgangskravet er en islandsk studentereksamen eller tilsvarende. Du skal også bestå en rideprøve for at blive optaget.

Kommer bredt omkring

Målet er at give de studerende teoretisk og praktisk viden indenfor tilridning, træning, horsemanship og rideundervisning. Der er også fag som hestefysiologi, etologi (dyreadfærd), biologi, fodring og management, den islandske hests historie, pædagogik, didaktik og forskningsmetodik, ridning og undervisningspraksis.

En hel masse ridning

Hólar lægger vægt på praktisk træning gennem privatundervisning, gruppeforløb og observation samt deltagelse i opvisninger og stævner.

Kilde: Holar University Colleges´ hjemmeside.

Har du en forskerspire i maven?

– I Island kan du blive Master i Hestevidenskab 

Hvis du brænder for at udforske hestenes fantastiske verden på et højere akademisk niveau, er det også muligt i Island.  På Hólar University College kan du tage M.Sc. in Equine Science (The Master´s program), et 2-årigt individualiseret forskningsprogram. Masterprogrammet svarer til en kandidatuddannelse.

Forskning og kursusarbejde

Kandidatuddannelsen i hestevidenskab er en 2-årig forskningsuddannelse (120 ECTS). Den omfatter et forskningsprojekt (60 eller 90 ECTS) og kursusarbejde (30 eller 60 ECTS).

Formålet er at uddanne forskere og specialister inden for hestevidenskab, som kan bidrage til sammenkædning af ny viden og udvikling af hestevidenskab. Dette foregår gennem kvalitetsforskning og kritisk tænkning.

Uddannelsen giver også et solidt grundlag for videre studier.  Adgangskrav: bachelor i heste-/landbrugsvidenskab eller tilsvarende.

Kilde: Holar University Colleges´ hjemmeside.

Ta´ til Sverige og bliv hippolog

Du kan også vælge at blive hippolog med islandske heste på Wången i Sverige, som desuden udbyder forskellige højskolekurser.

Hippolog er en 3-årig uddannelse på universitetsniveau, som du kan læse mere om her.  En uddannet hippolog med Islandsk Hest som speciale har ifølge centrets hjemmeside mange muligheder for at få job i hesteindustrien.

En hippolog arbejder fx med bæredygtighed, økonomi, miljø og hestevelfærd. En hippolog kan arbejde med wellness for heste, være med til at forebygge skader og øge velfærden for sportsheste i samarbejde med dyrlæger.

Professor i ridekunst, Eyjólfur Ìsólfsson, er i øvrigt tilknyttet uddannelsen.

Fra begynderundervisning til international ekspert: FEIF Level 1 – 4 & FEIF Matrix

Du er muligvis stødt på de fire niveauer af FEIF-instruktør. Hvad betyder de forskellige niveauer? Hvad er FEIF Matrix?

Niveauerne i FEIF´s uddannelsesmatrix er defineret af et sæt minimumskompetencer, som en instruktør og træner forventes at have. FEIF Matrix dækker over fire niveauer af instruktører, som har de samme færdigheder – uden de nødvendigvis har fulgt et fælles program.

Level 1 instruktør
Kan undervise begyndere og fritidsryttere i grundlæggende ridefærdigheder og gangarstridning med vægt på horsemanship samt at holde, håndtere og ride den islandske hest. Du kan tage uddannelsen til Level 1 i Danmark. For at komme op på de øvrige niveauer, skal du rejse til Island eller Sverige.

Level 2 instruktør
Kan undervise fritidsryttere og konkurrenceryttere op til mellemniveau. Instruktøren kan have dokumenterede kompetencer inden for træning af ungheste som fx unghestetræneruddannelsen.

Level 3 instruktør
Kan undervise på alle niveauer og i forskellige typer af sportsridning og avlsfremvisning. Level 3 instruktøren har dokumenterede kompetencer inden for træning af unge heste på et avanceret niveau.  

Level 4 instruktør
På dette niveau er man international ekspert, som er i stand til at undervise og træne andre instruktører, trænere og dommere samt heste og ryttere på alle niveauer.

Kilde: feif.org

Log ind eller bliv medlem af Dansk Islandshesteforening for at få adgang til TÖLT

Mangler du dit medlemsnummer?
Find nummeret samt den email, der er knyttet til dit medlemsskab ved at følge denne guide.

Relaterede artikler