Maja gik fra et kontorjob til hestelinjen på en efterskole

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Pernille Engsig Eskildsen

29 april 2022
Tema

TEMA: Hvad bruger du din islandshestetræner- eller instruktøruddannelse til?

Maja Lindgaard er ansvarlig for rideelinjen på Blidstrup Efterskole på Mors. Hun har fuldført kurserne Instruktøraspirant og Unghestetræner under Dansk Islandshesteforening. – Og hun brænder for at lære mere.

Se flere billeder i toppen af artiklen ved at bladre med pilene til højre og venstre 🙂

Ridebanen på Stald Ravns Rende i udkanten af Nationalpark Thy, blev færdig i går.

Det er Maja, mor til tre og passioneret hestekvinde, glad for.

– Jeg sagde til min mand, at hvis jeg skulle have flere børn, skulle vi have en ridebane. Så kan jeg ride, mens babyen sover.

Hun peger fra stalden ud på det rafte-indhegnede areal, der – uden den mindste hestepære eller græsstrå i det grå stenmel – ser funklende ny og ubetrådt ud.

Ridetid om formiddagen

Klokken er næsten 10 om formiddagen. Det er tirsdag, og hendes mor er lige trillet af sted med barnevognen, hvor 3-måneder gamle Andrea ligger og bobler. Andreas to storebrødre på to og fem år er i daginstitution. Nu er det tid til at ride og træne unghestene. Noget, som Maja glæder sig til hver dag.

Maja Lindgaard er 29 år, 30 til sommer, og egentlig kontoruddannet. Men hun fik ondt i kroppen af det stillesiddende skærmliv og glædede sig egentlig bare til at forlade kontorstolen og komme hjem fra arbejde og ride.

Den rutine ændrede sig, da hun i 2018 ”nærmest tilfældigt” kom til at undervise på Blidstrup Efterskole på Mors. I starten var hun timelønnet på hestelinjen, men hun blev fastansat, selv om hun gik på barsel umiddelbart efter ansættelsen.

Kombinerer det bedste fra to verdener

Maja har altid været i tvivl om valg af uddannelse og job. Enten skulle det handle om salg eller noget mere direkte med mennesker. På efterskolen kombinerer hun de to ting – endda med tilføjelsen af heste, ridning og hestevelfærd.

– Jeg er ansvarlig for skolens ridelinje. Jeg har også en kontaktgruppe med elever. Det indebærer aftenvagter, støttetimer og flere andre dele af et efterskoleliv, siger hun.

Majas stilling hedder 85 procent. Det betyder, at hun, når hun ikke lige er på barsel, har tre formiddage om ugen, hvor hun først møder ved 10-tiden og kan ride og ordne heste, inden hun møder ind. Nogle gange tager hun en hest med på jobbet og får redet den der.

– Jeg er så glad for at arbejde med de unge mennesker Blidstrup, og så er det absurd spændende at kunne kombinere jobbet med hele tiden at hente ny viden fra kurser og efteruddannelse under Dansk Islandshesteforening.

Nyeste viden og tendenser

Indtil videre har hun taget to uddannelser udbudt af foreningen: Instruktøraspirant og Unghestetræner, også kaldet C-træner. Det har været med til at højne fagligheden i hendes arbejde som ansvarlig for hestelinjen.

Det har også givet konkrete færdigheder og værktøjer til at undervise andre i ridning og til at uddanne og træne ungheste.

– Uddannelserne ved DI er med på de nyeste tendenser, viden og trends indenfor ridning, træning af heste og hestehold. For eksempel har vi hele hesten og hele mennesket med under aspirantkurset, hvor vi kom omkring både fodring, sundhed, tarmfunktion på hesten – og didaktik i forhold til at formidle til rytteren.

– Helheden skal fungere, og det fokus er vigtigt at have med, siger hun og fortsætter:

– Det er meget brugbart, fx fordi jeg gennem aspirantuddannelsens input fra en fysioterapeut fik indsigt i fortællingen bag rytterens opstilling og nogle konkrete værktøjer til, hvordan jeg instruerer en elev til at rette sin opstilling.

Papiret betyder noget

Noget andet er, at kursusbeviserne giver evidens for, at Maja rent faktisk kan undervise ryttere og tilride ungheste.

– Jeg har fået papir på, at jeg er god til at tilride heste. Jeg har også papir på, at jeg er god til at undervise. Det betyder noget for mig i mit job og i min dagligdag.

På efterskolen er der op til 20 heste ad gangen. Ofte kommer eleverne med ponyer, der er vant til kun at stå på fold en time om dagen. Det vil Maja gerne ændre ved præsentere deres ryttere for et bedre hesteliv, der indebærer at give hestene meget mere tid udendørs og bedre fodring flere gange om dagen.

– Jeg kan godt lide, at jeg får lov til at forme og præge skolens tilgang til hestehold og hestevelfærd og oplever en stor tillid til mig. Her er mine kurser med til at give en faglig ballast, når jeg lærer pigerne at være med hele vejen under pasning og ridning. De passer hestene med guidning fra mig. Vi fortæller hele tiden, hvorfor vi gør, som vi gør, så det giver mening for de unge.

Når man har med heste og mennesker at gøre, bliver man aldrig færdig med at lære nyt.

– Min ambition er især, at jeg bliver ved med at være nysgerrig og holder mig opdateret på viden om heste, ridning og træning. Derfor kunne jeg godt tænke mig at komme videre i systemet og uddanne mig som Level 1-instruktør gennem Dansk Islandshesteforening.

Fra pony til islandsk hest

Maja har redet og haft en altopslugende passion for heste, siden hun var meget lille. Allerede som 2-årig fik hun sin første pony. Hun har gennem årene fået meget undervisning og redet både dressur- og springstævner.

Som 17-årig stiftede hun for første gang bekendtskab med islandske heste, da hun hjalp i stalden hos rytteren Iben Andersen. Dengang sagde racen hende ikke så meget, fortæller hun.

Først da Majas søster købte en islænder, begyndte interessen for alvor at spire.

– Jeg fandt ud af, at de islandske heste er meget nemmere at have og håndtere. Store heste kan jo vælte alt, hvis de fx ikke vil læsses, siger hun og sætter nogle ord på forskellen mellem at ride islandske og store heste:

– Jeg oplever, at det er meget mere finteknisk at ride en islandsk hest, for der er kontant afregning, hvis ikke du gør det korrekt. Så skifter den gangart eller blander gangarter, og det kan være ekstremt svært at justere og balancere.

Lidt senere begyndte Maja at hjælpe Louise Bruun, der havde en islandshestestald omkring Moesgaard Strand ved Aarhus. Louise havde en sød fætter, der hed Daniel Bruun, som var beslagsmed. I dag er Maja gift med Daniel, der er far til deres tre børn.

Lærte at tilride i Island

Inden familielivet for alvor greb om sig, nåede hun også lige at arbejde tre måneder på en hestegård i Island.

­– Jeg lærte at tilride heste! Jeg var sindssygt glad for alt det omkring tilridning, som jeg lærte deroppe. De havde virkelig sat hele processen i system, og der var et meget stort fokus på sikkerhed og dét at gå systematisk frem i hestens uddannelse.

– Hestene var meget rå, så vi startede med, at de skulle kunne stå bundet, løftes ben på, røres over hele kroppen og siden vænnes til bid og sadel, forklarer Maja, mens hun strigler og sadler Björg op. Björg er en høj og elegant 4-års hoppe af egen avl, der står stille og roligt under al håndteringen.

Maja trækker Björg ud på den nye ridebane og viser, hvordan hun uddanner hoppen til at følge rytterens små signaler.

– Jeg har nok redet på hende 20-25 gange, konstaterer hun og beder hesten gå rundt om sig ved at vise med pisken, at den skal flytte bagparten.

– Jeg bruger meget at lære dem gennem øvelser fra jorden at flytte sig for signaler. På den måde er det lettere at overføre signalerne, når der sidder et menneske i sadlen. Det gør arbejdet meget mindre forvirrende for både mig og hesten, siger Maja.

Björg har tydeligvis fanget den. Hun flytter sig let og lydigt rundt – stadig rolig og opmærksom på Majas bevægelser.

– De unge heste lærer så hurtigt. Hun vil bare så gerne, bemærker Maja, inden hun sætter sig i sadlen og skridter og tølter let og løst rundt på Björg, der virker afspændt og tilpas med opgaverne.

Øvelserne fra jorden beskriver Maja også som del af træningsskalaen til islandske heste, der er integreret i systemet bag C-træner-uddannelsen.

– Da jeg arbejdede på Island, gik det op for mig, at jeg nærmest ubevidst havde brugt tjekpunkterne i træningsskalaen under tilridningsarbejdet. I Island var det bare helt systematisk tilrettelagt.

C-træner: 10 ugers træning af fem ungheste

Under uddannelsen som C-træner indsyner man fem rå 4- eller 5-års heste. En forudsætning for at tage kurset er, at deltagerne allerede har erfaring med tilridning af ungheste. I løbet af 10 uger, skal træneren lære unghestene nogle helt specifikke ting, inden tre af de fem heste skal vises for dommerne.

De unge heste skal vises i skridt, trav og galop, og de skal være begyndende gangsat i tølt. De skal vises som håndhest i skridt, trav og galop på begge sider af den redne hest. De skal også kunne rides ud – ud og hjem, hvor galop skal vises begge veje – og de skal kunne longeres.

– Det lyder som kort tid, men vi nåede det hele, endda med en uges pause indimellem, siger Maja.

Hvilke islandshesteuddannelser og kurser kan man tage i Danmark?

Se opbygningen af uddannelserne som instruktør og træner her på Dansk Islandshesteforenings hjemmeside. Du kan fx begynde med kurset Gangartslære og bygge på. Du kan også blive unghestetræner, instruktøraspirant eller blive klædt på til at hjælpe andre med at tage ryttermærker.

Se mere om Majas uddannelser som unghestetræner og instruktøraspirant.

Nu har jeg bevis på, at jeg kan tilride

Det var tilbage i 2018, at hun blev uddannet C-træner. Det skete endda med det højeste gennemsnit, der endnu er givet på uddannelsen.

– Det var vigtigt at bevise overfor mig selv, at jeg kunne tilride heste. Perspektivet i at have papirer på, at jeg er god til det, giver mening. Jeg vidste jo, at jeg også fremover skulle tilride og træne mine egne og min families ungheste, pointerer hun.

Aspirant som højgravid

I efteråret 2021 tog Maja Dansk Islandshesteforenings aspirantuddannelse. Denne gang betalte hendes arbejdsplads for kurset, der tager fire dage, koster ca. 10.000 kroner og afholdes på Vilhelmsborg ved Aarhus.

Hun var højgravid ved afslutningen og valgte inden at skifte hest lige inden eksamen, fordi Drottning, som var trænet til opgaven, var ifolet, idet COVID-19 udsatte kurset.

Men det gik alligevel rigtig godt. Maja bestod og bruger nu sine kompetencer og værktøjer fra ”aspiranten” hver dag.

– Jeg ved meget mere om, hvordan man underviser andre ryttere og har fået de rigtige værktøjer til fx at hjælpe med at sidde korrekt. Overfor eleverne tænker jeg altid på, at det skal være sjovt og spændende at ride og at lære. Jeg ser på, hvad deres udgangspunkt er, og hvor deres motivation ligger – og så prøver jeg at gøre det overskueligt at nå et mål og ikke starte for svært, siger Maja.

Hun er landet et godt sted. Fremtiden handler om heste, børn og unge, tilridning, undervisning. Næste step i Majas uddannelse hedder efter hendes ønske Level 1-instruktør under Dansk Islandshesteforening på et tidspunkt.

–  Jeg er sindssygt glad for mit arbejdsliv, hvor økonomi, heste- og familieliv går op i en højere enhed. Jeg kan samtidig tilride egne heste, videreuddanne mig og blive ved med at lære nyt og være nysgerrig på heste og mennesker. Jeg føler mig meget privilegeret.

Om Maja Lindgaard

  • Bor på Stald Ravns Rende ved Thisted, Thy – i udkanten af Nationalpark Thy.
  • 29 år, gift med beslagsmed Daniel Bruun og mor til tre små børn, p.t. på barsel med Andrea på 3 måneder.
  • Har seks heste stående hjemme og tre hos forældrene. Venter to føl i år.
  • Egentlig kontoruddannet men arbejder som ansvarlig for hestelinjen på Blidstrup Efterskole på Mors (spring, dressur, islændere).
  • Islandsheste-uddannelser: Instruktør-aspirant, C-træner.
  • Tilrider 4-6 heste om året, primært egne og familiens.
  • Formand for lokalklkubben Hrimfaxa

 

Relaterede artikler