Klubsamarbejde om aktuelt emne trækker fulde huse

Af: Kristina Christensen

Foto: Canva

10 januar 2024

Islandshesteklubberne ASKA, GANTI, JÖKULL og TOPPUR er blandt de første, der sammen udbyder det hestevelfærdskursus, som Dansk Islandshesteforening kvit og frit tilbyder alle landets lokalklubber. Og det er der rigtig mange, der gerne vil deltage i.

De fire østjyske klubbers samarbejde er så populært, at de lige nu melder udsolgt. Men de er positive overfor at gentage succesen.

–På en uge var der 85, der tilmeldte sig klubkurset i hestevelfærd, og vi har allerede flyttet arrangementet pga efterspørgslen. Nu afholdes det på Tilst skole, hvor der er bedre plads. Et sted der ligger, så det er nemt at nå for medlemmerne af alle fire klubber. Vi undersøger dog igen, om vi kan finde plads til flere, lyder det fra de fire klubformænd, Anders Kajhøj Hansen, Pia Dora Jakobsen, Pernille Svendsen og Bettina Vestergaard.

Hvad handler kurset om?

Klubkurset i hestevelfærd omhandler nyeste viden om, hvad der definerer god hestevelfærd. Der tages udgangspunkt i den såkaldte femdomænemodel og ud fra den, lægges der op til debat om, hvordan vores heste kan trives absolut bedst muligt.

Hver lokalklub er blevet tilbudt et gratis kursus med en DI-instruktør til at forestå kurset.

Kunne din klub tænke sig at holde et lignende kursus, så se flere detaljer her.

Der er også allerede planlagt kurser i klubberne Dyrdilmyri  og Hildungur.

Islandshesteryttere vil holde sig fagligt ajourført

I de fire østjyske klubber viser interessen for kurset, at der er mange islandshesteryttere, der gerne vil holde sig fagligt ajourført.

Hvorfor det er vigtigt, svarer klubformændene gerne på:

–Det er vigtigt, at vi har et fælles sprog, når vi taler hestevelfærd, og her er kurset et oplagt skridt på vejen. Det er jo hestenes ve og vel og på sigt vores interesse for ridning af den islandske hest, der er på spil. Det er altid godt, at blive mindet om, at hestevelfærd skal starte hjemme i stalden.

Har I gjort jer tanker om at gentage successen?

–Ja klart, også selvom det koster lidt. Det er et vigtigt budskab, og der er tydeligvis interesse blandt medlemmerne. Denne formidling er vigtig, og det må gerne koste lidt penge. Det er rigtig fedt, at DI har brugt resurser på at uddanne instruktører til disse kurser, der kommer til at køre rundt i Danmark. Det er en dejlig håndsrækning til et svært emne.

Hvad glæder I jer især til?

–At vi kan samle klubberne fra østjylland. Det er ikke tit, det sker og vi bør helt sikkert samarbejde om mange flere ting i fremtiden. At vi kan mødes sammen på tværs af klubber og få en god og fornuftig dialog om hestevelfærd og den islandske hest generelt.

Hvor meget praksis er der forbundet med at holde kurset, og har I et eller flere gode råd til andre klubber?

-Vi savnede lidt tekst til sportiformularen om indholdet. Sørg for at finde et stort lokale og gør jer allerede fra dag ét overvejelser om, om at holde flere kurser, så de kan tilbydes, hvis tilmeldingen går amok. Jo flere, der deltager jo bedre. Vi serverer kaffe/te og måske kage, og det var vigtigt for os med et sted, hvor alle klubbers medlemmer nemt kan komme til og fra, da vi dækker et stort område. Vælg også en tovholder og sørg for alle bidrager.

FAKTA

Målet med Dansk Islandshesteforenings klubkursus i hestevelfærd er at inspirere klubbernes medlemmer til at fokusere på hestevelfærd, samt give medlemmerne redskaber til at se på hestens dagligdag med nye øjne. Kurset er helt nyudviklet.

Det  handler bl.a. om:

Den nyeste forskning i hestens behov og naturlige adfærd

Femdomænemodellen til vurdering af hestevelfærd

Nyeste viden indenfor træning af heste

Markører på konfliktadfærd hos heste

Hestens modstandskraft

Viden om avl af sunde heste

Kurserne er først og fremmest for klubbernes medlemmer, men da Dansk Islandshesteforening gerne ser hestevelfærd optimeret for alle islandske heste, er det udmærket at række ud og invitere andre islandshesteryttere, som endnu ikke er medlemmer af klubben eller DI.

Relaterede artikler