Rolf Olsen sov ind efter længere tids sygdom fredag d. 7. februar 2025. Han blev 58 år.
Bisættelsen vil foregå i Østre Kapel i Roskilde fredag d. 14. februar kl. 11, hvor alle er velkomne til en sidste afsked. Efterfølgende vil der være en mindre, privat mindesammenkomst for familie og de nærmeste venner.
Det er mærkeligt, at Rolf ikke er her mere. Han burde have fået meget mere tid her på jorden. Tid med sine børn. Tid med sin kæreste og sine forældre. Ja, og med sine heste.
Hestene var en stor del af Rolfs liv. Rolf var hestemand og hesteavler. Der findes 68 heste fra ”Tornbjerg”, hvoraf den første er født i 1996, og de sidste fem kom til verden i 2024. Han er opvokset på stutteri Søtofte, så han har formentlig også haft en finger eller to med avlen af hestene der.
De fleste af os, som har været så heldige at kende hestemennesket Rolf ved, at han var en meget vidende hestemand. Han var skarp som få, og kunne utallige stamtavler og kåringsresultater i hovedet. De kondolencer, som er strømmet ind siden Rolf gik bort, nævner også denne viden, som han havde. At det nogle gange var nemmere at spørge Rolf end at lede i WorldFengur…
Han begyndte at indsamle sin viden tidligt. Som 15-årig deltog han uden sine forældre i en tur til Island, som både indbefattede Landsmót og en turisttur rundt på Island. På den tur fik han øgenavnet ”Spørgejørgen”. Årsagen var, at hver gang bussen passerede et stednavn (Sauðárkrókur, Miðsitju osv.) spurgte han rejselederen om, hvilke blodlinjer de forskellige gårde avlede på?
Rolfs store viden dannede baggrund for nogle af de mest populære og mest genlæste artikler i TÖLT, hvor han én for én gennemgik de vigtigste blodlinjer i den islandske hesteavl. Familieforhold blev udredt, kåringsresultater gennemgået, ofte krydret med Rolfs personlige oplevelser med avlerne, og hans egne indtryk af hestene ved kåringer på Island. Det var guld at få samlet viden om hestene sammen med personlige indtryk.
Rolf var altid nøgtern og ærlig. Han skrev aldrig, at en hest var ”helt fantastisk”, så skrev han hellere ”Jeg må indrømme, at jeg var helt solgt”. Det var hans personlige holdning, som han lagde frem, og fordi han gjorde netop dét tydeligt, så var vi mange, der stolede på hans vurderinger.
Han store viden gav ham stærke holdninger til hesteavl og reglerne for hesteavl. Han var modstander af indførelsen af BLUP. Han mente, at systemet lover mere end det kan holde, og ikke kan bruges til ret meget, når det gælder avl af islandske heste. Han gennemgik tålmodigt eksempler på tæt beslægtede heste med næsten samme kåring og vidt forskellige BLUP-vurderinger, og argumenterede for, at hestene i praktisk hesteavl må have noget nær samme avlsværdi. Det var kendetegnende for Rolf, at han argumenterede på en sober og ordentlig måde i de ellers drabelige debatter, som også for år tilbage foregik blandt avlerne i Dansk Islandshesteforening.
Han stærke holdninger til hesteavlen viste sig også på andre måder. I min tid som redaktør på TÖLT talte jeg altid med Rolf, når én af de helt store avlshingste var død. Om Rolf mon ville skrive et mindeord om hingsten? Det ville han altid gerne. Jeg husker kun en enkelt gang, hvor han sagde nej med den begrundelse, at han ikke kunne lide hestene fra den blodlinje!
For flere år siden talte Rolf og jeg med et smil på læben om, at vi islandshestefolk tilhører en klan, hvor der skrives flere og længere mindeord om heste end om mennesker. Med få undtagelser.
Rolf Olsen er sådan en undtagelse.
Jeg håber, at Rolfs nærmeste efterladte fornemmer den kærlighed til hestemennesket og avleren Rolf, som strømmer til fra mange mange hestefolk fra nær og fjern. Han vil blive stærkt savnet. Også af os…
Æret være hans minde.
Rolf, Asser og Laila Olsen ved Darri frá Kampholtis eliteafkomskåring. Et højdepunkt for Rolf, der ses siddende på Darri. Stutteri Søtofte bliver de første i Danmark, der får eliteafkomskåret henholdsvis en hingst, nemlig Darri frá Kampholti (2007) og en hoppe, nemlig Prinsessa frá Stykkishólmi (1998).