Nyheden om aflysning af VM, der skulle have fundet sted i Herning i august, fylder på de sociale medier og i nyhedsstrømmen på de medier, der dækker sport for islandske heste.
TÖLT har talt med ryttere, der udtrykker ærgrelse og som samtidig forstår beslutningen. Andre sætter et stort spørgsmålstegn ved timingen og foreslår alternative løsninger.
Regerende verdensmester i T.1, V.1 og firgangskombination, Jóhann R. Skulasón, rider på det islandske landshold og bor i Danmark.
Med i alt 19 verdensmestertitler så han frem til at deltage i dette års VM – uanset hvilken form stævnet ville få. Med titlerne fra 2019 var han nemlig selvskrevet deltager i mesterskabet, hvor han skulle forsvare sine guldmedaljer.
– Jeg forstår ikke beslutningen, siger en skuffet og ærgerlig Jóhann og uddyber:
– Andre internationale sportsstævner bliver ikke aflyst, fx bliver der afholdt EM i fodbold, som er et meget større arrangement, så hvorfor ikke et islandsheste VM?
– Alt er ved at åbne op, det tegner godt i Danmark i forhold til COVID-19, og så lukker og slukker VM. Der er fire måneder til. Landene er godt i gang med at vaccinere. Hvordan kan man vide, at situationen ikke er god nok til august, spørger han.
FEIF-præsident Gunnar Sturluson
FEIF-præsident Gunnar Sturluson forklarer, at beslutningen er taget på grund af den massive usikkerhed, som COVID-19 pandemien medfører:
– Vi håbede, at medlemslandene ville være færdige med at vaccinere deres borgere i løbet af sommeren og at verden ville være normal igen til august. Men vaccinerne er forsinket mange steder, og der er stor forskel på, hvor langt landene er nået i deres vaccinationsprogrammer. I England er de ved at være færdige, mens andre lande lige er begyndt. Sturluson understreger igen og igen, at et internationalt mesterskab skal være tilgængeligt for alle deltagerlandene.
– VM er for alle FEIF´s medlemslande og inkluderer frivillige, sportsdeltagere, assistenter, teknisk personale, tilskuere og mange flere grupper af mennesker.
– Folk fra hele Europa skal være på selve stedet, før det er et verdensmesterskab. Det er et eksklusivt arrangement, som er udviklet og forbedret gennem årtier.
Gunnar Sturluson fortsætter:
– Hvis vi sammenligner med EM i fodbold, er økonomien en helt anden i fodboldverdenen, hvor tv-stationer betaler store summer af penge. Havde vi SKY, BBC og DR til at betale, ville det ikke være så stort et problem. For FEIF er dette meget alvorligt. Med aflysningen taber vi halvdelen af vores årlige budget, og det har økonomiske konsekvenser for organisationen, så det er bestemt ikke noget, vi tager let.
– Vi stod her og nu overfor nogle store betalinger af tribuner, som ikke var refunderbare. Vi risikerede også at sætte deltagerlandene i en økonomisk klemme, fordi de skulle til at afholde stævner og investere i flybilletter til deltagerere og heste, landsholdssamlinger og meget andet, som kunne være spildt.
Jóhann R. Skulasón undrer sig over, at FEIF vælger at aflyse det hele. For der har tidligere været lagt op til, at arrangementets form kunne tilpasses efter de forhold og regelsæt, der ville være gældende på afholdelsestidspunktet.
– Alt ville have været bedre end en fuld aflysning, også livestreamede konkurrencer uden tilskuere, som der har været tale om.
– Hvorfor ikke arbejde videre med det? Man mener, at det er usikkert, at landene kan få valgt de bedste ekvipager til deres landshold, fordi udtagelsesstævner bliver aflyst. I stedet kunne man – ligesom til Islandsmót – plukke landsholdsryttere fra toppen af ranglisterne i hvert land. Kunne man ikke finde en anden løsning på en VM-konkurrence, vil han gerne vide.
Gunnar Sturluson svarer:
– De danske ryttere kunne måske godt tage til Herning og ride under en live-streaming i august. Men folk fra hele Europa skal være på selve sitet, før vi kan kalde det et VM. Det betyder, at det skal være muligt for alle deltagerne at rejse til og fra Danmark, ligesom de valgte ryttere skal være villige til at rejse. Hvis kun halvdelen af de 14-17 teams kom, ville det ikke være et verdensmesterskab. Lige nu kan ryttere fra Tyskland og Østrig fx ikke bevæge sig frit, så det er svært at organisere et udtagelsesstævne. Hvis vi taler om at streame fra hjemlandene, er det et helt andet arrangement og ikke et VM.
Han tilføjer, at med hensyn til udtagelsesprocessen, er det op til de enkelte lande, hvordan de vil sætte deres landshold. De fleste vælger dog at gøre det ud fra sæsonens stævneresultater fremfor ranglister. Han forklarer også, at skiftende regler og forsamlingsforbud har kompliceret arrangementets planlægning yderligere.
– Det hele er usikkert i forhold til, hvordan reglerne for forsamlinger vil være i Danmark på tidspunktet for mesterskabet. Det, som det kræver at kunne stå med det ekstremt høje sundhedsberedskab for sådan et event, er helt ude af proportioner for os økonomisk og bemandingsmæssigt.
– Hvad ville der ske, hvis der kom et lokalt COVID-19 udbrud under stævnet eller på selve stævnepladsen?
– Alt i alt var risikoen for høj. Der var for mange ubesvarede spørgsmål og et uoverskueligt omfang af coronarelaterede ekstraudgifter, som kom oveni budgettet. Vi sætter menneskers og hestes sundhed og sikkerhed først, og med den store usikkerhed og risiko, som pandemien giver, var det umuligt for os at fortsætte med planlægningen, siger Gunnar Sturluson og henvender sig direkte til rytterne:
– Vi kan desværre hverken kontrollere pandemien eller reglerne for de forskellige lande omkring COVID-19. Vi er alle i samme båd, og jeg forstår til fulde jeres skuffelser og frustrationer, for I har glæder jer og forberedt jer på dette event i flere år. Nu kan vi bare se frem til VM i Holland i 2023. Samtidig håber jeg, at vi vil være i stand til at organisere internationale eller regionale events i en mindre skala i løbet sommeren, så folk kan blive ved med at konkurrere.