Flot kåring: Første danskavlede hest får 10 for tølt

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Matilde Bøgh

21 juni 2021

Evert fra Slippen fik 10 for tølt

Den 6-årige hingst Evert fra Slippen fik et 10-tal for tølt ved weekendens kåring. Det er han den første og hidtil eneste danskavlede hest, der har opnået.

Smidige, meget høje, fremadgribende og lette bevægelser. Meget velrejst. Lange skridt og høj fartkapacitet. Det er nogle af kåringsdommernes kommentarer til Everts tølt på kåringsbanen.

Evert fra Slippens kåring fra databasen Worldfengur.

Den ekstremt høje kvalitet i gangarten resulterede i topkarakteren 10, som Evert modtog som den første danskavlede hest nogensinde.

Evert fik desuden 9,0 for galop. Uden pas hedder totalen 9,02 med 9,25 for rideegenskaber og 8,59 for bygning.

Billet til en eksklusiv klub

Der findes ifølge databasen Worldfengur blot 21 heste i verden, hvis kårings-resultater rummer et 10-tal for tølt. 18 af dem er avlet i Island, én i Danmark (Evert), én i Sverige og én i Tyskland.

Stærk tølt-afstamning

Evert har BLUP 122 (120 for tølt). Han er avlet og ejet af Jóhann Rúnar Skúlason, som driver stutteri Slippen ved Silkeborg. Jóhann har tidligere vist en kåringshest til 10 for tølt, nemlig den kendte hingst Garri frá Reykjavík, der er morfar til Evert.

Everts mor er Lif fra Slippen, som er kåret med 9,5 for tølt, også vist af Jóhann R. Skúlason. Faren til Evert er Hnokki frá Fellskoti, der er tre gange verdensmester i tølt, T.1 (sportskonkurrence) – redet af selvsamme Jóhann.

Nye kåringskriterier

Kåringen blev bedømt efter de nye kriterier, som trådte i kraft i fjor og som i højere grad honorerer heste med god selvbæring, korrekt kropsfunktion og en høj grad af smidighed.

De nye kriterier kan du blandt andet læse mere om her.

66 heste og en eliteafkomssamling

I samme aldersklasse blev hingsten Hæmir fra Hyldsbæk vist til en flot total på 8,66 som bragte titlen af fløjhingst (bedste hingst i aldersklassen). Ud over Evert og Hæmir var 64 heste tilmeldt kåringen, som også havde en elite-afkomssamling på programmet. Her foruden blev en ny pris uddelt nemlig Gunnar og Marit Jonssons Tølter. Det kan du læse om her.

6-årige Hæmir fra Hyldsbæk fik total 8,66 som femgænger.

 

Se alle kåringsresultaterne som pdf ved at klikke her!

Relaterede artikler