Hvad er FEIF?

Af: Kristina Christenen

Foto: FEIF.org, Andreas Hejndorf, Landsmót.is

11 februar 2022
Tema

Som ny islandshesteejer træder du ind i en verden med sit helt eget sprog. Måske er du stødt på fænomener som Icetest og WorldFengur? Begge et resultat af udviklingsarbejde i organisationen FEIF. Men hvad er FEIF? Og hvor møder du FEIF i hverdagen?

 

Måske har du oplevet et islandshesteevent og tænkt: Hvorfor gør folk sådan? Hvorfor sker der dét på oval- eller kåringsbanen? Hvorfor bruger de den slags udstyr? Hvordan rider man T8 eller 4.3? Hvordan bedømmes rytterne og hestene i sporten og avlen, og hvad er baggrunden for bedømmelserne?

Svarene findes i kraft af det internationale islandshestecommunity FEIF. En stor forening, der er rammen om snart sagt alt, der har med islandske heste at gøre.

 

FAKTA: FEIF er et demokratisk organ med repræsentanter fra alle verdens islandshesteforeninger. FEIFs medlemmer er medlemslande og ikke enkeltpersoner. Medlemslandene mødes årligt og stemmer om ændringer i regelsæt og standarder indenfor fx avl og sport.

 

FEIF er et stort frivilligt og årelangt internationalt samarbejde, der har udviklet regelsæt og standarder, der regulerer  islandshesteverdenen på tværs af landegrænser.

Det eksisterer, fordi alle verdens islandshesteforeninger – altså medlemslandene – i mange år har arbejdet sammen og stadig gør det.

 

FEIF er rundt om os

Du møder FEIF i din hverdag – måske uden du tænker over det.

For eksempel har FEIF en andel i, at du har kunnet anskaffe dig en enestående og renracet islandsk hest. En race med definerede krav til både bygning og gangarter for at kunne opnå kåring. Her står udviklingen af værktøjet Worldfengur, der registerer afstamning, kåringer og ejerforhold af alle verdens islandske heste, centralt som et produkt af et samarbejde mellem FEIF og den islandske regering.

Du møder også FEIF til små og store stævner, for det er FEIF, der står bag udviklingen af de særlige konkurrence-discipliner i den islandske hestesport på den måde, de rides i dag.

FEIF står også bag udviklingen af verdensranglisten (WRL), hvor sportsryttere i forskellige lande kan sammenligne resultater indbyrdes. Og hører du til dem, der elsker store mesterskaber, er det FEIF, der er ansvarlig for afviklingen af verdensmesterskaberne, der afholdes i samarbejde med kommercielle aktører hvert andet år, de år der ikke er Landsmót på Island.

 

 

Et andre sted, du “møder ” FEIF, er når du følger med i rytternes placeringer til små og store stævner. Det foregår ved hjælp af IcetestNG -et softwareprogram, som beregner resultater og point til sportsarrangementer. Et projekt oprindeligt udviklet på initiativ af Lutz Lesener fra IPZV (Den tyske islandshesteforening red.) og Marko Mazeland fra FEIF.

Måske får du undervisning af en uddannet instruktør? Din undervisers uddannelse har FEIF også internationale standarder for. Her arbejder FEIF nemlig for, at alle FEIF-instruktører har et sammenligneligt sæt af færdigheder, uanset hvilket land, de er uddannet i.

I fritidsridning arbejder FEIF for at skabe en følelse af tilhørsforhold og fællesskab, uanset om du krydser Rocky Mountains eller rider langs Nordsøen, og endelig søger FEIF gennem ungdomssamlinger som fx Youth Camp, at styrke dét, vi alle deler, nemlig kærligheden til hesten.

 

FAKTA: Det vigtigste arbejde, der udføres i FEIF i dag, er harmonisering af medlemslandenes bedømmelser af heste i avl og sport. Her handler det fx om at sikre, at der kun er ét sæt standarder/regler, som gælder i alle lande. Det gør resultater sammenlignelige. Regler og standarder finder du i FEIFS regelsæt, der kaldes Rules and Regulations.

 

De samlede mennesker i deres passion for den islandske hest.

Vi skal tilbage til 1969, for at finde historien bag den islandshesteverden, vi kender i dag. Her grundlagde en gruppe islandsheste-entusiaster FEIF i Tyskland.

De gav organisationen navnet Föderation Europäischer Islandspferde Freunde (FEIF). I dag står FEIF for: International Federation of Icelandic Horse Associations.

I dag repræsenterer FEIF 22 islandshesteforeninger verden over, der tæller over 80.000 medlemmer. I virkeligheden et enormt ambitiøst projekt, som holder den islandske hesteverden sammen over hele kloden i bestræbelse på at overvinde forskelle i kultur, politik og sprog.

For dig helt konkret betyder det – lidt ligesom med EU-lovgivning herhjemme – at den danske Islandshesteforening i langt de fleste tilfælde følger FEIFs regelsæt. Der er tale om en ramme rundt om Dansk Islandshesteforening, som vi har indflydelse på gennem vores medlemskab af FEIF, og som forpligter – også selvom man måske ikke altid er enig i FEIFs regelsæt.

Hvem grundlagde FEIF?

Grundlæggerne af FEIF var islandske Gunnar Bjarnason, danske Gunnar Jonsson (medstifter af Dansk Islandshesteforening), Max Indermaur (Schweiz), tyske Walter Feldmann Senior og den første præsident, Ewald Isenbügel (Schweiz) .

Det navn, gruppen gav organisationen, symboliserede en erklæring om, hvad de var – nemlig venner af den islandske hest: Föderation Europäischer Islandpferde Freunde (FEIF).

I de første seks år af sin eksistens havde FEIF ikke noget officielt logo. Inge Høivik, en kendt norsk sølvsmed, designede det velkendte symbol, vi kender som FEIF-logoet. Den norske forening donerede symbolet til FEIF, og det blev vedtaget som det officielle logo i 1975.

 

De første vedtægter, bestyrelser og komiteer

De første FEIF-vedtægter blev godkendt i 1969, og den første bestyrelse bestod af en præsident, næstformand, sekretær, kasserer og sportsleder.

Med tiden blev en repræsentant for avl, ungdom, PR, fritidsridning og uddannelse tilføjet bestyrelsen.

I dag tæller bestyrelsesposterne: formand, repræsentanter for avl, uddannelse, fritidsridning, sport og ungdomsarbejde samt 1-3 yderligere bestyrelsesmedlemmer. Næstformanden udpeges blandt disse bestyrelsesmedlemmer.

I begyndelsen håndterede FEIFs bestyrelse alle sager selv, og inviterede dygtige venner til at hjælpe sig. I dag varetages driften af FEIFs sekretariat af lønnede ressourcer.

Der gik næsten 20 år, før den første officielle komité blev nedsat med Sportskomitéen i 1987 – i dag kaldet FEIF Sport Committee. Formanden for Sport Committee udpegede dengang medlemmerne af resten af komiteen.

I dag vælges medlemmerne formelt på FEIFs generalforsamling – kaldet FEIF Delegates Assembly. Det er både dengang som nu frivillige, der arbejder i FEIFs komiteer.

 

Figur 1. Strukturen i FEIFs organisation.


Antallet af medlemslande stiger år for år

I stiftelsesåret var der 6 lande i sammenslutningen FEIF: Østrig, Danmark, Tyskland, Island, Holland og Schweiz.

I 1971 kom Frankrig og Norge med efterfulgt af Belgien og Sverige i 1975.

Siden begyndelsen af ​​firserne og frem til i dag er organisationen vokset med: Finland, Canada, Storbritannien, USA, Færøerne, Luxembourg, Italien, Slovenien, Liechtenstein, Ungarn , Australien, New Zealand (som associeret medlem) og Irland (Irland har senere forladt FEIF på grund af for få medlemmer).

I dag regulerer landenes medlemstal, det kontingent de bidrager til FEIF med og det antal stemmer som medlemslandene har. I dag kan en delegeret alene repræsentere sit land og bruge alle hjemlandets medlemsstemmer på landets vegne.

Vidste du at?
For at en regel i FEIFs vedtægter eller Rules and Regulations kan ændres  forudsætter det, at et forslag herom har været behandlet og indstillet godkendt på komitemøder året før.

Herved sikres, at hvert medlemsland i sin bestyrelse og med sine medlemmer har mindst et år til at tage stilling til forslaget, så der ikke uforberedt og ”over natten” kan blive vedtaget nye regler, som medlemslandende ikke har haft mulighed for at tage stilling til og indrette sig på.

 

Klik og ZOOM ind på nedslag i FEIFs historie.

 

Etik og moral styrer stadig udvikling og forandringer i fremtidens islandshesteverden

I løbet af de sidste 50 år er FEIF vokset fra nogle få hundrede medlemmer til flere tusinde og organisationen udvikler sig i alle mulige retninger.

En høj grad af definerede moralske og etiske værdier bidrager til at ”styre” kræfterne i FEIF.

Emner som hestevelfærd og etik har været i højsædet fra starten af FEIFs historie, og det afspejles stadig i FEIFs mål i dag.

 

The FEIF Goals:

-to put the welfare of the horse first in everything we do

-to organise large scale events, giving people an opportunity to enjoy Icelandic horse culture, riding and life style, and to support and develop standards

-to define the aspects of the Icelandic horse culture and promote them

-to maintain the purity and quality of the breed

-to develop and maintain a sole register for the Icelandic horse

-to show respect towards the environment

-to establish and continuously improve comparable standards for education

-to support member and aspiring member associations to develop their infrastructure as the basis for growth

-to maintain and improve internal and external communication

 

 

Helt konkret møder du FEIFs etiske og moralske værdier, som det første, når du læser FEIFs forskellige regelbøger kaldet FEIF Rules and Regulations.

Kilde: FEIF.org

Relaterede artikler