Bogomtale: Natur, heste og rideterapi – følg hjertets vej med hest

Af: Anne Engsig

Foto: Privat

01 november 2022

Heste og naturen hjælper os med at mærke, sanse og opleve luft, lys og årstidens energi. Det har Marie-Louise Demant og Gerd Weber i samarbejde med Anne Holm Christensen skabt en smuk bog om.

“Natur, heste og rideterapi” er her omtalt af Anne Engsig, der er tidligere lærer, psykoterapeut, supervisor, rytter og islandshesteavler.

Anne skriver:

Bogens omslag, et smukt islandsk bjerglandskab, og bogens titel henvender sig til naturelskere, hestemennesker, psykoterapeuter og socialarbejdere. Bogen henvender sig ligeledes til alle, der er interesseret i naturens og hestens helbredende kræfter og egenskaber.

Titlen: ”Natur, heste og rideterapi” og undertitlen: ”Følg hjertets vej med hest” pirrer til nysgerrigheden. Hvis man tilhører en af ovenstående grupper, får man straks lyst til at lade siderne, der springer i øjnene med smukke fotografier af heste, mennesker og landskaber, glide gennem hænderne.

Bogen er skrevet af en pædagog og en psykolog i fin forening. Forfatterne er samarbejdspartnere gennem mange år, de er eksaminerede hesteterapeuter, specialuddannede i pædagogik, psykologi med mere. De er særdeles erfarne i psykoterapi, supervision og livskvalitet og har gennem 25 år holdt kurser i terapeutisk arbejde med islandske heste.

– Og så elsker de heste og naturen.

Hesten som helbreder – konkrete øvelser

Idégrundlaget er, at hesten er en fremragende helbreder. Og at samværet med heste hjælper det enkelte menneske til at kunne  komme i kontakt med sit inderste jeg.

I kontakten mellem hest og menneske kan den enkelte  finde sine autentiske og menneskelige værdier som intuition, bevidsthed og kærlighed. For at nå dertil, er der ting, som man skal lære og være opmærksom på. Det hjælper bogen os med, idet nogle af dens meget fine afsnit er konkrete øvelser, der  kan udføres mellem hest og menneske  – altid ude i naturen. I det rum er der med øvelse og tålmodighed adgang til inderlige, menneskelige egenskaber som hengivenhed, ro og fordybelse.

Det guidede samvær er helende

Udover hjælp til selvhjælp og de konkrete øvelser er bogen krydret med autentiske fortællinger fra forfatternes liv og  terapeutiske virke. De beskriver,  hvorledes hesten helende egenskaber har påvirket og ændret forskellige menneskers liv.

Stemningen i bogen er helt særlig og inviterer til ro og nærvær. Beskrivelsen af den storslåede natur og rummet mellem hest og menneske åbner stier til læserens egen fordybelse. Vi møder natur. Fred. Uendelighed. – Og læseren har mulighed for at mærke den kontakt på et dybt plan, som skabes mellem hest og menneske ved bevidst brug af åndedræt, afbalancering, meditation og fokusering.

Livskvalitet og mental balance

Bogen henvender sig således foruden de tidligere nævnte grupper også til mennesker, der ønsker at forbedre deres livskvalitet og bevare psykisk og mental balance i en fortravlet hverdag,  hvor stress og depressioner for manges vedkommende er uvelkomne følgesvende. Og hvor psykiske diagnoser som angst, anorexi  og meget andet ødelægger det gode livsgrundlag for mange unge. Her viser Marie-Louise Demant og Gerd Weber således både en helbredende vej og en mulighed for at forebygge ubalancer.

Et fint citat fra bogen, der er værd at huske:

”Ved at svigte naturen, svigter vi det fineste i os selv”.

Marie-Louise Demant og Gerd Weber tilbyder i øvrigt en rideterapeutisk uddannelse på Skolen for Rideterapi for folk, der arbejder med psykiatriske patienter og andre hæmmede. Det er med fokus på bevidstgørelse af mulige rammer og handlinger i det terapeutiske arbejde.

“Natur, heste og rideterapi ” er på 188 sider, udgivet i august 2022 på forlaget HISTORIA.