Avler Bodil Nyholm: Islandske heste skal da have islandske navne

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Stutteri Moselundgård

17 oktober 2021
Members only
Tema

Bodil Nyholm driver stutteri Moselundgård sammen med sin mand. De i alt 85 føl fra Moselundgård har alle fået islandsk klingende navne.

– I starten var navnene lidt tilfældige, for jeg anede jo ikke, at jeg ville komme til at avle mange heste gennem mange år. Jeg tog det navn, som jeg syntes passede til føllet. Jeg valgte også navne, som jeg generelt godt kunne lide, og som jeg kunne udtale. Det er stadig væsentligt i navgivningen her på stedet.

– Jeg vælger også navne, som markerer, at hesten er fra Island. Derfor kunne jeg ikke drømme om at kalde en hest for fx Anastasía eller Prímadonna.

Bodil Nyholm har avlet heste i + 20 år.

Hvad lægger du vægt på, når du vælger et navn?

– For mig er det en stor kvalitet, at islandske heste skal have islandske navne. Når man hører navnet, skal man vide, at den kommer fra Island. Det er vigtigt, når nu vi har regler og traditioner omkring navne og gør så meget for, at vores heste er reneracede og med stamtavler. Ellers kunne man kalde dem alt muligt, og du ville ikke ane ud fra navnet, hvor hesten kommer fra, eller hvilken race, den tilhører.

Har du en strategi eller en regel for stutteriets navne?

– Efterhånden har jeg gennem nogle år – så langt det lod sig gøre – givet navne, der begynder med føllets mors forbogstav. Så kan vi bedre huske, hvilke af vores hopper, som føllene er efter. Jeg har ikke fulgt den metode slavisk, og nogle af afstikkerne  hænger sammen med hopper, som jeg har solgt halvpart i. For eksempel avlshoppen Esja, som jeg har avlet. De afkom af hendes, der er mine, har navne med E. Halvpartens navne begynder ikke med E.

Lille Spá er efter Sina fra Moselundgård og Evert fra Slippen.

Hvornår har du sidst brudt din forbogstavs-regel?

– Det vigtigste er, at man synes navnet passer til det føl, man står med, så regler er til for at kunne brydes. Fx fik jeg et sortbroget føl i år, hvis mor hedder Ester fra Moselundgård. Føllet kom alligevel til at hedde Skák, som betyder skakspil. Det passer til hendes farve og lyder godt.

– Næste år får jeg desværre kun ét føl, fordi en af mine hopper er død og en anden hoppe ikke kom i fol.

Hoppeføllet Spá fra Moselundgård er fra 2021. Moren er Sina fra Moselundgård, faren er Evert fra Slippen.

Mine føl fra i år hedder:

  • Spá, som er efter Sina fra Moselundgård og Evert fra Slippen.
  • Skák efter Ester fra Moselundgård og Magnus fra Moselundgård
  • Svala efter Viti frá Kagaðarhóli og Skíma frá Lynghaga – her bestemte Mogens navnet.
  • Gári efter Glæta fra Þúfu í Landeyjum og Evert fra Slippen.

 

 

 

Se mere om Moselundgård på stutteriets Facebook-side her.

Log ind eller bliv medlem af Dansk Islandshesteforening for at få adgang til TÖLT

Er du medlem af Dansk Islandshesteforening men mangler dit brugernavn og adgangskode?
Gå til sporti og log in for at finde dit medlemsnummer

Relaterede artikler