Er det i år, du skal prøve kræfter med ALRID?

Af: Kristina Christensen. redigeret af Mette Borresen

Foto: Kristina Christensen, Henrik Bjerregrav

25 april 2023

Hjælpsomme råd og tips til den nye Alridrytter – Hvor står reglerne for Alrid? Hvordan forbereder jeg mig til et Alridstævne? Hvad er godt at vide, som ikke står i reglementet?

For nylig tog TÖLT til introaften i Alrid. Det foregik i Nordjylland på Stutteri Langtved ved Jerslev. Sammen med en flok Alrid-interesserede fik vi masser af gode råd til at ride Alrid fra Mette Borresen, stævneleder ved DM i Alrid 2018, 2021, 2022 og igen i 2023.

Mette Borresen Alrid Langtved isheste

Mette Borresen bor tæt på Stutteriet Langtved Isheste i Nordjylland. Stedet har dannet ramme om DM i Alrid de seneste år. Det var for at byde nye ansigter velkomne i Alridsporten, at Mette og en række frivillige for nylig inviterede til introaften her.

Træning er vejen mod en god oplevelse

Er det i år, du vil prøve at deltage i et Alridstævne?

Så er det nu, du skal starte, indledte Mette. For ligesom i al anden sport er træning vejen mod en god oplevelse.

Vi kommer tilbage til Mettes gode råd om træning til og gennemførelse af disciplinerne i Alrid.

Hvorfor vil du gerne ride Alrid?

Mette startede med en opfordring til at tænke over, hvad du/I gerne vil ride Alrid for?

Hvad er din motivation for at prøve Alrid?

-Er det fordi, du vil prøve noget sjovt med din/jeres hest?

-Er det fordi, du vil forsøge at bestå én af disciplinerne?

-Er det fordi, du vil forsøge at bestå to eller flere af disciplinerne?

-Er det fordi, du/I vil forsøge at vinde klassen?

Hvor på skalaen ligger intentionerne? Det skal du tage snakken om på forhånd. Med dig selv, hvis du stiller op alene og på holdet, hvis I er flere, der stiller op sammen.

Afstem forventningerne

Et godt råd er som noget af det første, at afstemme forventninger og evt. skrive forslag ned til, hvad dine/jeres succeskriterier er for at få en en god oplevelse.

– Hvis én på holdet taber en sko, så kan alle være ude af konkurrencen, forklarer Mette, og så kan det ikke nytte noget at blive uvenner over det. Man skal altså være meget gode venner, når man rider Alrid som hold. Tag det som træning, hvis du /I dømmes ude af konkurrencen. Man kan sagtens fortsætte til stævnet uden at være med i selve konkurrencedelen.

Eneste undtagelse er, hvis man nægtes at fortsætte af dyrlæge eller hoveddommer, forklarer hun.

Hvad er vigtigt at vide om at træne op til Alrid?

Alrid består af fem deldiscipliner; Udholdenhed, terrænlydighed, lydighed, gangarter og hurtighed.

Nogle kalder Alrid for islandshestesportens military.

Modsat military, der har sine rødder i kavaleriet, har Alrid sine rødder i den islandske natur, der har gjort islandshesteracen sund og hårdfør.

Islændingenes krav til et alsidigt transportdyr i et uvejsomt terræn har skabt en usædvanlig pålidelig, stærk og behagelig ridehest, der er utrolig sikker på benene og med både gejst og løbevilje.

Det er de egenskaber, der fejres og belønnes i Alrid.

De fleste forbinder nok Alrid med terrænridtet, hvor hest og rytter skal gennemføre en terrænbane med forhindringer samt et udholdenhedsridt i terrænet på tid.

I Alrid er der også en lydighedsdel, som er et dressurprogram.

FAKTA:

Ordet ALRID er en kombination af ordene alsidighed og ridelighed.

Formålet med Alrid er at vise i hvor høj grad den enkelte islandske hest er pålidelig, villig, samarbejdsvillig, modig, stærk, udholdende og robust, behersker mindst 4 gangarter, hvoraf den ene skal være tølt. Disciplinerne rides i en af følgende sværhedsgrader: Svær AL1, Middel AL2, Let AL3, Begynder AL4. 

I Alrid gives der op til 100 point i hver disciplin, den ekvipage eller det hold der samlet set har flest point, vinder klassen

 Alle regler findes i Dansk Islandshesteforenings ALRID-REGLEMENT, som ligger på foreningens hjemmeside. Her ligger også et link til informationer om årets DM i Alrid. 

Det er Alridudvalget i Dansk Islandshesteforening, der arbejder med at vedligeholde Alrid-reglementet i samarbejde med Sportskomiteen i Dansk Islandshesteforening.

DM i Alrid er et ganske almindeligt Alrid-stævne

introaften om DM i Alrid Mette Borresen Langtved isheste

Man skal ikke lade sig skræmme af, at Alridstævnet på Langtved til september hedder DM. Der er fire sværhedsgrader i Alrid, og de fleste kan med rette træning ride den letteste klasse, men så skal man også i gang med at træne nu, forklarer Mette Borresen, mens vi får et fint overblik over, hvordan stævnepladsen på Langtved Isheste ser ud.

 

DM i Alrid er et ganske almindeligt Alrid-stævne. Det hedder DM, fordi danmarksmesterklassen,  AL1, udbydes til stævnet på Langtved til september.

I den forbindelse udnævnes en Senior Danmarksmester (22 år og ældre) og Ungdoms Danmarksmester (til og med 21 år).

DM er altså et almindeligt Alridstævne, hvor ”etterne” får lov at ride med, siger Mette med et glimt i øjet.

I ALRID er hestens velbefindende konstant under lup.

Alrid bliver ikke en god oplevelse for hverken hest eller rytter, hvis man ikke er i en form, der matcher klassens sværhedsgrad.

I Alrid er hestens velbefindende konstant under lup. Der gennemføres pulsmålinger, dyrlægecheck og løbende udstyrskontrol. Det er nok det, der kommer mest bag på mange.

Derfor: Træn kondition, få undervisning, lav smidigheds- og tillidsøvelser, forklarer Mette:

– At få de her oplevelser med sin hest giver en enorm glæde og man får et stærkt bånd til sin hest. Heste med lav vilje i kombination med utilstrækkelig kondition vil have svært ved at gennemføre et Alridstævne. Alrid er en konkurrencegren, hvor vi fejrer den islandske hests mod, gejst og løbevilje. Alrid egner sig derfor ikke til heste, der ikke af sig selv er fremadsøgende og villige.

Mettes gode råd og tips til de fem discipliner i Alrid

Tilhørere Langtved Alrid

En god flok nysgerrige var mødt frem til “spørgetime” med den erfarne stævneleder. Med sig hjem kunne de tage en lang række gode råd og tips.

Mettes tips og gode råd til Udholdenhed:

Udholdenhed er et distanceridt, hvor der skal tilbagelægges en kilometerrække indenfor en max. tid. Antal kilometer og max. tid beror på hvilket niveau, der rides. Distanceridtet rides i etaper med obligatoriske 5 minutters pauser mellem etaperne.

  • Udholdenhedsridtet markeres i terrænet med hvide skilte og ruten er min 4 km lang.
  • Det skal klares indenfor en bestemt tid afhængig af klasse. Hvis du kommer ind før, lægges tiden til den pause, du har bagefter.
  • Det bliver ikke en god oplevelse for hverken hest eller rytter, hvis man ikke er i en form, der matcher klassens sværhedsgrad. Du skal starte i god tid med at træne kondition.
  • Træn din hest til at stå stille og få målt puls af andre. Lær hvordan du selv måler sin hests puls. Der findes pulsmålere til heste. Nogle lærer også at måle hestens puls ved at mærke efter med fingrene på forbenene.
  • Der skal trænes kondition fra tidlig forår, hvis stævnet ligger i efteråret. Pulsmålingen efter sidste etape om lørdagen viser resultatet af træningen op til stævnet.
  • Øv dig i at mønstre din hest. Det er en del af dyrlægechekket efter udholdenhed og terrænlydighed.

Mettes tips og gode råd til Terrænlydighed:

I Terrænlydighed skal der forceres nogle forhindringer, som kan være naturlige spring, grøfter, bro, vand el. lign. Max højde/bredde og antal forhindringer beror igen på, hvilket niveau, der rides.

  • Gå med stævnelederen og se terrænbanen samme morgen, som den skal rides. Det er valgfrit, om du deltager, men tilrådeligt. Nogle vælger også at gå ruten aftenen inden. Ruten offentliggøres og er åben for inspektion 24 timer før start.
  • I terrænet sidder  terrænlydighedsdommere ved hver forhindring. De registrerer fejl i strafområdet, hvis f.eks. hesten refuserer og hvis man er på vej til at blive indhentet bagfra. Hvordan og om en forhindring passeres noteres. Det kan også godt ske, at de beder dig ride ind til siden, hvis det ser ud til, at du er på vej til at blive indhentet bagfra.
  • Hvis I rider på hold, så lad den modigste hest tage springene først og drag dermed fordel af at de andre følger efter.
  • Sig ”hej” og kommunikér med terrænlydighedsdommerne – de er instrueret i at hilse , så du og din hest forberedes på, at de er til stede på ruten. Tak dem og anerkend, at de er der – frivilligt for at give dig en fantastisk oplevelse.
  • Før og efter en forhindring skal du bemærke de porte, som er markeret med en stang med rød eller hvid farve, De markerer det område, terrænlydighedsdommerne dømmer indenfor. Du skal altid have rød på højre og hvid på venstre side.
  • Mange vælger at skrive deres start- og måltider på armen – husk at skrive med en vandfast tusch.
tips og gode råd til alrid

Mette havde lagt nogle af de ting frem, som hun bruger, når hun er stævneleder. Når hun går terrænlydighedsruten med rytterne, medbringer hun altid en tommestok. Hun oplever sommetider at nogle ryttere gerne vil kende den enkelte forhindrings højde, dybde og omfang.

Mettes tips og gode råd til Lydighed

Lydighed foregår på en 20 x 40 bane, hvor der skal rides et dressurprogram. Der skal vises forskellige øvelser (volter, slangelinje, skråt igennem, overgange) i forskellige gangarter. Der er udformet programmer til de forskellige niveauer. I AL1 skal Lydighed rides som Free Style, hvilket betyder at rytteren selv laver sit program til selvvalgt musik, som skal indeholde nogle obligatoriske  såvel som valgfri opgavedele.

  • Orientér dig om bogstaverne i ridehallen
  • Man starter programmet ved A og laver parade midt i ridehuset. Programmerne findes i Alridreglementet.
  • Du må gerne få læst dit lydighedsprogram op. Det er ikke hverken pinligt eller forkert. Tværtimod, kan det være med til at give dig ro. Har du en hjælper med, skal I sammen finde ud af, hvilken form, der virker for jer. Mange vil gerne have læst næste øvelse op, mens de er ved at gennemføre en øvelse.
  • Sæt dig ind i reglerne for hvilket udstyr (bid, pisklængde, skoning og klokker osv) du må ride med i FEIF SPORT Rules and Regulations samt i Alrid-reglementet, der hvor reglerne er forskellige fra FEIF SPORT Rules and Regulations (F.eks vedr. mordaxlængde, benbeskyttelse samt flet af man i terrænlydighed)

Mettes tips og gode råd til Gangarter

Gangarterne vises på en ovalbane, og der rides individuelle fir- eller femgangsprogrammer, som beskrevet i FEIF SPORT Rules and regulations – alt efter hvilket niveau, man rider. I AL4 og AL3 er det den nemmeste firgangsklasse, mens det i AL1 er den sværeste firgangs- eller femgangsklasse.

  • Ovalbaneprogrammet starter midt på kortsiden
  • I Alrid rides gangarter ikke på speakers kommando, rytteren vælger selv volte, rækkefølge af opgavedele og viser start og slut af sit program.
  • Rækkefølgen i gangartsklassen er ligegyldig – du bestemmer selv i hvilken rækkefølge, du vil vise din hests gangarter. Vær strategisk, kom fx ind i tølt, hvis det er din hests bedste gangart. Og læg f.eks. galop før tølt, hvis du mener den indvirker godt på tølten.

Mettes gode råd til Hurtighed

En og en skal rytterne tilbagelægge en strækning på 200-350 m. så hurtigt som muligt, men med sikker og hensynsfuld ridning. Gangart er valgfri. Der er elektronisk tidsmåling, dommerne bedømmer både gennemridningsdelen og nedtagningsfeltet.

Mettes gode råd til Hurtighed

  • På Langtved gennemføres diciplinen hurtighed på en grusvej i retning væk fra stævnepladsen. Tænk over at din hest kan reagere på at skulle rides væk fra sine kammerater.
  • Øv at ride væk fra stævnepladsen, mens du er på stævnepladsen
  • Øv jer hjemmefra på at ride væk fra holdet, hvis I er på hold.

Mettes generelle gode råd og tips til Alrid 

  • Læs DIs Alrid-reglement i detaljer. Det findes på Dansk Islandshesteforenings hjemmeside. Find det HER.
  • Hold øje med træningsstævner, off-road eller terrænridt på sporti.dk
  • Overvej om I vil overnatte på stævnepladsen. Det er der tradition for i Alrid. Der er et stort socialt sammenhold i Alridmiljøet, hvor nye tages godt imod, da vi gerne vil have mange flere ind i sporten.
  • Prisen afspejler 9 dommere, 2 dyrlæger, smed og i DM på Langtveds tilfælde også hjælperforplejning samt rytter- morgenmad og frokost. Tænk over, at du får rigtig meget ridetid for pengene. Ingen tjener på et alridstævne. Det arrangeres af frivillige, der elsker Alrid. Til DM på Langtved er der op mod 130 hjælpere.
  • Du skal have rytterlicens i forhold til den klasse, du stiller op i. Den købes på sporti.dk og det vil fremgå af stævneinvitationen.

Jeg er klar!

TÖLT talte med to deltagere, der fik svar på deres spørgsmål til Alrid. Begge havde mod på at komme med til stævnet på Langtved til september:

Pernille Wiinberg, Hallund: “Jeg er her for at støtte op omkring Mette og hendes store arbejde for at udbrede kendskabet til Alrid. Jeg har været klassisk dressurrytter, og så prøvede jeg Alrid. Nu er jeg bare solgt. Jeg er terrænrytter af hjertet, og det samspil, du kan opnå med den islandske hest, der er skabt til at overleve i et barskt terræn, det er noget helt unikt. Det har jeg ikke oplevet med andre hesteracer. I Alrid kommer du tæt på noget, der er naturligt for hesten, og så foregår det i fællesskab med hestens naturlige ånd. Det kan jeg godt lide. Det tiltaler mig også, at du skal vise, at du kan ride den islandske hest i dens gangarter. Jeg har besluttet mig – jeg vil prøve at ride med til september her på Langtved i AL4”.

 

Natasha Hansen, Brovst: “Jeg er her, fordi jeg er nysgerrig omkring Alrid. Jeg rider til daglig i lokalklubben Ægir, og der er andre ryttere, der rider Alrid, så jeg kender meget til Alrid, men jeg var især usikker på de ting omkring pulsmåling. Så nu ved jeg, at det skal jeg have trænet. Jeg har helt sikkert fået lyst til at ride med til DM til september på min egen hest.  Jeg vil stille op med min veninde. Vi har aftalt, at vi vil stille op som et hold i AL4. Det er første gang, jeg skal prøve det”.

 

Læs også: “Mit bedste DM-minde er, da jeg skålede med min konkurrent”

OBS: Hvis du scroller helt ned på siden, finder du en lang række artikler om Alrid.

Relaterede artikler