Hvad er Alrid? Dyk ned i detaljerne inden DM!

Af: Kristina Christensen

Foto: Henrik Bjerregrav

24 juli 2022

Hvad er det, der konkurreres i, når hestene inden længe spiller med musklerne i Nordjylland?

Jord, mudder og vand spredes snart til alle sider, når alsidige og powerfulde islandske heste skal forcere udfordrende forhindringer ved Jyske Ås nord for Aalborg i forbindelse med Danmarksmesterskaberne i weekenden d. 3.-4. september 2022.

Men hvad går Alrid egentlig ud på?

Hvad er Alrid?

Ordet ALRID er en kombination af ordene alsidighed og ridelighed. En unik konkurrencegren for den islandske hesterace med vægt på islandshestens særlige kvaliteter.

Naturen, som den islandske hesterace har levet i gennem århundreder på Island, har gjort racen sund og hårdfør, og islændingenes krav til et alsidigt transportdyr i et uvejsomt terræn har skabt en usædvanlig pålidelig, stærk og behagelig ridehest, der er utrolig sikker på benene og med både gejst og løbevilje.

Formålet med Alrid er at vise i hvor høj grad den enkelte islandske hest er pålidelig, villig, samarbejdsvillig, modig, stærk, udholdende og robust, behersker mindst 4 gangarter, hvoraf den ene skal være tölt.

Velkommen til DM 2022:

I weekenden d. 3.-4. september 2022 kan du opleve islandske heste og Alrid i omgivelserne omkring Stutteri Langtved, Dybvadvej 124, 9740 Jerslev.

Et frivilligt arrangørteam arbejder ihærdigt på at tilrettelægge stævnet. Du kan følge dem på Facebook HER

Arrangørene har oversigtskort til publikum over terrænbanerne med angivelse af P-pladser, så man kan finde ud til de forskellige forhindringer.

Indtil nu har 41 deltagere tilmeldt sig. Der er plads til mange flere, og du vil blive taget godt i mod som førstegangsdeltager.

Tilmeldingen lukker d. 19. august.

 

De fem discipliner

Ekvipagerne skal ved DM konkurrere i Alrids fem discipliner: udholdenhed, terrænlydighed, lydighed, gangarter og hurtighed.

Det betyder action og spænding ved terrænudfordringerne og ynde på dressurbanen, for alle discipliner skal i et vist omfang være til stede, for at hesten kan siges at have bestået og dermed kaldes alsidig.

DM i Alrid gennemføres mest muligt i natur og terræn, og skal fremme hensynsfuld, behersket og sikker ridning, hvor der tages hensyn til hestens fysiske og psykiske træningsniveau samt dens naturlige egenskaber og begrænsninger.

Der udnævnes en Danmarksmester i Senior (22 år og ældre) og Ungdom (til og med 21 år).

De fem discipliner:

 1. Udholdenhed
  Et distanceridt, hvor der skal tilbagelægges en kilometerrække indenfor en max. tid. Antal kilometer og max. tid beror naturligvis på hvilket niveau, der rides. Distanceridtet rides i etaper med obligatoriske 5 minutters pauser mellem etaperne.
 2. Terrænlydighed
  I Terrænlydighed skal der forceres nogle forhindringer, som kan være spring, grøfter, vand el. lign. Max højde/bredde og antal forhindringer beror igen på, hvilket niveau, der rides.
 3. Lydighed
  Lydighed foregår på en 20 x 40 bane, hvor et program skal rides. Der skal vises forskellige øvelser (volter, slangelinje, skråt igennem, overgange) i forskellige gangarter. Der er udformet programmer til de forskellige niveauer. I AL1 skal Lydighed rides som Free Style, hvilket betyder at rytteren selv laver sit program til selvvalgt musik, som skal indeholde nogle bestemte øvelser, samt nogle valgfri øvelser.
 4. Gangarter
  Gangarterne vises på en ovalbane, og der rides fir- eller femgangsprogrammer, som beskrevet i FEIFs reglement – alt efter hvilket niveau man rider. AL4 og AL3 er den nemmeste firgang, mens AL1 er den sværeste firgang eller femgang.
 5. Hurtighed
  En og en skal rytterne tilbagelægge en strækning på 200-350 m så hurtigt som muligt. Gangart er valgfrit.Kilde: islandshest.dk

 

Disciplinerne rides i en af følgende sværhedsgrader: Svær AL1, Middel AL2,  Let AL3,  Begynder AL4. 

Reglementet giver svarene

Det er Sportskomiteen i samarbejde med Alridudvalget i Dansk Islandshesteforening, der vedligeholder reglementet omkring Alrid. Reglementet indeholder idégrundlaget, formålet, reglerne samt beskrivelser af de 5 discipliner og deres gennemførelse.

Her kan du fx læse, at man også kan konkurrere holdvis i Alrid. Dyk ned i detaljerne om Alrid i boksen herunder.

 

Alrid-Reglementet giver svar på alle detaljer om konkurrencen og kan findes her

 

 

Læs mere om DM i Alrid 2022 på DIs hjemmeside lige her

 

Artiklen er blev oprindeligt udgivet i august 2021, men er opdateret og genudgivet i juli 2022.

Relaterede artikler