VM 2023: Mød landsholdet – Amanda Frandsen

Af: Amanda Frandsen

Foto: Krijn Buijtelaar/Babs Dieckmann

16 august 2023
Tema

Amanda Frandsen er VM debutant og vil gerne opmuntre andre unge med samme baggrund som hun har, til at tro på at det kan lykkes.

TEMA: Landsholdsrytterne sætter ord på sig selv.

Hvordan startede din rejse indenfor ridesporten med islandske heste og hvad motiverede dig til at blive eliterytter?

Jeg sad første gang på en islandsk hest, da jeg var omkring 7-8 år gammel. Det var i forbindelse med en tur i sommerhus, hvor min mor og jeg valgte at tilbringe en dag på hesteryg i det nordjyske på Langagergård hos Mette Riisgaard.

Lige siden har jeg været 100% engageret i heste. Jeg husker ikke hvordan, jeg fandt ud af, at jeg ville ride konkurrence, men jeg har altid været et konkurrencemenneske, så det har nok bare været naturligt for mig at gå den vej.

Amanda Frandsen

Hvad er dine foretrukne discipliner indenfor sporten, og hvorfor har du specialiseret dig i netop dem?

Jeg tror endnu ikke, at jeg foretrækker nogle discipliner frem for andre. Personligt har jeg lidt et “love-hate relationship” med T.1.

Jeg har altid syntes, at det var en teknisk svær klasse, hvilket også er med til at gøre den sjov og udfordrende at ride, og som er noget jeg godt kan lide, men jeg har altid redet de klasser, mine heste har været bedst til.

Kan du beskrive din træningsrutine og forberedelse frem mod vigtige konkurrencer?

Jeg sørger for at få godt med undervisning op til stævnerne, da jeg synes, det er vigtigt at få råd og vejledning fra nogen af de lidt mere erfarne ryttere. Derudover prøver jeg ikke at lave for meget om lige op til og under stævner, men holder mig til det, der virker.

Sidst, men ikke mindst,  skal jeg have en plan at følge. Det giver ro i maven og overblik, som gør det meget nemmere at have fokus på de vigtige ting.

Hvad betyder samspillet mellem hest og rytter for dig, og hvordan opbygger du en stærk og positiv forbindelse med dine heste?

Jeg synes samspillet mellem hest og rytter er det vigtigste. Jeg er utrolig meget sammen med mine heste – det er udelukkende mig, der træner dem, og har al omgang med dem fra jorden, derfor føler jeg også, at jeg kender dem begge rigtig godt, og vi får dannet et bånd.

Det er vigtigt for mig, at min relation med hestene er opbygget af tillid, og at de forbinder mit selskab med noget positivt. Det er heller ikke muligt at yde sit bedste som ekvipage på banerne, hvis ikke samspillet er i top.

“Jeg er utrolig meget sammen med mine heste – det er udelukkende mig, der træner dem, og har al omgang med dem fra jorden, derfor føler jeg også, at jeg kender dem begge rigtig godt, og vi får dannet et bånd”

Hvem har været dine største inspirationskilder og hvorfor?

Jeg ser ekstremt meget op til mine dygtige undervisere Hans-Christian Løwe, Christina Johansen og Frederikke Stougård, som alle tre har gjort det fantastisk godt på stævnebanerne, de sidste mange år.

De kan alle tre noget forskelligt, og jeg har lært utroligt meget under deres vinger de sidste 5-6 år. Derudover ser jeg meget op til flere af mine gode venner – bl.a. de andre dygtige ungryttere på holdet.

Jeg synes, vi er gode til at hjælpe og inspirere hinanden.

“Jeg synes, vi er gode til at hjælpe og inspirere hinanden”

Hvordan håndterer du presset under konkurrencer, og hvordan forbliver du fokuseret og rolig?

Jeg prøver altid at huske på, at det skal være sjovt at ride stævner. Jeg sparer meget med mine undervisere, især i år, hvor jeg har følt, der har været ekstra meget pres på. Og så er det igen vigtigt at lægge en plan. Den giver ro, overblik og ikke mindst fokus.

Derudover har jeg nogle utrolige søde og støttende venner, der er supergode til at distrahere og skabe god stemning, når jeg føler mig presset. Jeg bliver stadig nervøs og stresset, hvis det er noget, jeg virkelig gerne vil, men jeg synes til gengæld også, at jeg forbedrer mig fra gang til gang.

Hvilke præstationer eller konkurrencer er du særlig stolt af i din ridekarriere?

Jeg er utrolig glad for hele sæson 2021 på min vallak og første hest, Ojarfur fra Ballebækgård.

Det var første sæson nogensinde, hvor jeg endelig følte, det begyndte at spille mellem os. Her opnåede vi, for første gang, at ride finale i sport A mod seniorer. Derudover er jeg selvfølgelig også meget stolt af sidste sæson, som var min og Tinnas første sæson sammen.

Her opnåede vi at blive danmarksmestre, og endte med en udtagelse til landsholdet, som var til NM i Finland.

Ojarfur er gået fra at være en juniorhest til at være en suveræn gædingur og helt habil sportshest. Og så er der Tinna, som vi købte rå som 6 års i efteråret 2021 – nu på vej mod VM.

Hvad er dine fremtidige mål og ambitioner indenfor sporten?

Jeg har et mål om at blive så dygtig en rytter, som jeg overhovedet kan blive og kunne udnytte mine hestes potentiale 110%. 0g så håber jeg, at jeg kan fortsætte med at ride stævner på topniveau. Drømmen er også som senior.

Hvordan bidrager du til at inspirere den næste generation af ryttere?

Jeg håber, at andre unge ryttere med samme baggrund som mig, fortsat har modet oppe og vil knokle videre. For det kan lade sig gøre, også selvom du ikke har en mega dyr hest eller kommer fra en familie med heste. Bare du er ambitiøs nok og gider arbejde for det.

 

Relaterede artikler