VM 2023: Mød landsholdet – Frederikke Stougård

Af: Frederikke Stougård

Foto: Krijn Buijtelaar/Babs Dieckmann

16 august 2023
Tema

Hun var kun 9 år og måtte løftes op hesten, da hun vandt et stævne første gang. Det er stadig nysgerrigheden på hestene, der driver hende.

TEMA: Landsholdsrytterne sætter ord på sig selv.

Hvordan startede din rejse indenfor ridesporten med islandske heste, og hvad motiverede dig til at blive eliterytter?

Min bedstefar købte den første islænder på et marked i 1972, fordi han havde læst en artikel i Jyllands-Posten om disse seje islændere. En blev til flere, og da jeg blev født i 1994, var der 120 heste på gården, og alting handlede om heste.

Jeg tror aldrig, jeg er blevet motiveret til at blive eliterytter. I bund og grund tror jeg bare, at jeg har samme nysgerrighed på de seje islændere som min bedstefar. Jeg har brugt alle mine vågne timer i stalden på hele tiden at blive dygtigere og klogere.

“I bund og grund tror jeg bare, at jeg har samme nysgerrighed på de seje islændere som min bedstefar. Jeg har brugt alle mine vågne timer i stalden på hele tiden at blive dygtigere og klogere”

Hvad har været din største udfordring som eliterytter og hvordan har du overvundet den?

Jeg har aldrig følt noget pres til at skulle præstere fra hverken familie eller udefra. Men min største udfordring er nok, at jeg godt kan lægge meget pres på mig selv og være utrolig selvkritisk.

Det gør så også, at hver gang jeg er havnet i problemer, har jeg altid været god til at kigge indad og ikke give udefrakommende ting skylden. Derfor har mit fokus altid været på at blive en bedre rytter i morgen, end jeg er i dag.

 

Frederikke Stougård og Austri VM2023

Frederikke Stougård og IS2009176234 Austri frá Úlfsstödum ved VM 2023.

Kan du beskrive din træningsrutine og forberedelse frem mod vigtige konkurrencer?

Jeg tror, at jeg skiller mig ud fra mange andre trænere ved netop ikke at have så mange faste rutiner. Jeg forsøger som det absolut vigtigste at holde hesten glad, sund og veludhvilet.

“Jeg tror, at jeg skiller mig ud fra mange andre trænere ved netop ikke at have så mange faste rutiner. Jeg forsøger som det absolut vigtigste at holde hesten glad, sund og veludhvilet”

Derudover forsøger jeg altid at blive ved med at holde fast i nysgerrigheden, kreativiteten og finde nye veje og tilgange til træningen, så jeg hele tiden kan gøre hesten bedre og dygtiggøre mig selv som rytter.

Hvem har været dine største inspirationskilder og hvorfor?

Jeg har en rigtig stor respekt for de ryttere, jeg møder i løbet af sæsonen. Alle ryttere har forskellige tilgange til hestene, og for mig er det utrolig inspirerende at se, hvordan andre håndterer, træner, opvarmer og fremviser deres heste.

I hverdagen er jeg så heldig at have to dygtige hestemennesker til at spare med, nemlig min mor, Dorte Stougård og min kæreste, Emil Fredsgaard Obelitz.

Hvilke præstationer eller konkurrencer er du særlig stolt af i din ridekarriere?

Helt klart da jeg som 9-årig vandt T.3 til landsstævnet i Herning på Gletta fra Fjalli. Peter Frederiksen var så sød at hjælpe mig op på hesten igen inden præmieoverrækkelsen, fordi jeg ikke selv var stor nok til at komme op.

Det er en dag, jeg aldrig glemmer.

Hvad er dine fremtidige mål og ambitioner indenfor sporten?

Mit mål er at fortsætte med at være nysgerrig, kreativ og at have det sjovt med at træne! Så jeg kan blive en endnu dygtigere træner for mine egne heste, dem jeg har inde i træning for andre og ikke mindst for dem, jeg underviser.

Hvordan bidrager du til at inspirere den næste generation af ryttere?

Det absolut vigtigste for mig er, at hestene har det godt, og det håber jeg også skinner igennem.

For mig er det også vigtigt at behandle andre ryttere med stor respekt.

Man ved aldrig, hvor meget arbejde, de har lagt i at komme dertil, hvor de er i dag, der kan være mange ting, man ikke aner noget om. selvom det ser godt ud på banen. Og det vender jo også tilbage til, at hårdt arbejde lønner sig.

Relaterede artikler