VM 2023: Mød landsholdet – Sys Pilegaard

Af: Sys Pilegaard

Foto: Krijn Buijtelaar/Babs Dieckmann, Dina R. Asmussen

14 august 2023
Tema

Sys Pilegaard red sit første stævne, da hun var seks år. Hvordan startede hendes rejse indenfor ridesporten med islandske heste, og hvad motiverede hende til at blive eliterytter?

TEMA: Landsholdsrytterne sætter ord på sig selv.

Hvordan startede din rejse indenfor ridesporten med islandske heste, og hvad motiverede dig til at blive eliterytter?

Jeg er født og opvokset med islandske heste på hobbyplan. Jeg startede mit første stævne som 6 årig, og nu 26 år senere, er jeg her.

Jeg tror, at det som motiverede mig, var at blive en bedre og dygtigere ryttere samt at opnå bedre og bedre resultater.

Hvad har været din største udfordring som eliterytter, og hvordan har du overvundet den?

Godt spørgsmål.

I det øjeblik en udfordring opstår, kan det føles værre, end det måske i virkeligheden er, og der skal man holde hovedet koldt.

Udfordringer kan være svære, men man bliver som oftest stærkere af dem. Samantha Leidesdorff sagde engang til mig: “Du skal ikke gå op ad bjerget, hvis du er bange for at gå ned i dalen”. Det tænker jeg tit på.

Hvad er dine foretrukne discipliner indenfor sporten, og hvorfor har du specialiseret dig i netop dem?

Jeg har været meget heldig, at have haft rigtig gode heste de sidste mange år. De sidste par år, har jeg haft mest fokus på Abel i T.1. Før det, Fluga frá Langstödum i V.1 og Muni vom Hrafnsholt i T.2 og 5.1

Jeg har været heldig at blive Danmarksmester på dem alle sammen i de forskellige discipliner. Jeg vil nærmere sige, at hestene har specialiseret mig og ikke omvendt.

Kan du beskrive din træningsrutine og forberedelse frem mod vigtige konkurrencer?

Siggi og jeg træner mange af vores heste sammen. Det gør vi også med Abel. Vi træner ham alsidigt med træning i skov, ridehus, ovalbane eller longering. Vi træner nok lidt mindre og i kortere intervaller op til stævner, så han er frisk og veloplagt.

Hvad betyder samspillet mellem hest og rytter for dig, og hvordan opbygger du en stærk og positiv forbindelse med dine heste?

Jeg tror, det betyder meget.

I mine øjne starter det med, at hesten skal have det godt.

“I mine øjne starter det med, at hesten skal have det godt”

Den skal føle sig veltilpas, og det kan jo være forskelligt fra hest til hest. Vi skal sikre os, at hesten har det bedst muligt; fodret korrekt og flere gange om dagen, ordnet tænder, har passende skoning, korrekt tilpasset udstyr, kommer på fold hver dag osv.

Det er for mig et meget vigtigt og basalt fundament for, at vi som ryttere kan bede hesten om at præstere og arbejde for os. Derefter handler det selvfølgelig om at opbygge – og undervejs tilpasse et træningsprogram til den individuelle hest. Sådan tror jeg, at man på bedst mulige vis kan opbygge en stærk og positiv forbindelse til sin hest.

Hvem har været dine største inspirationskilder og hvorfor?

Jeg får meget inspiration i dagligdagen fra min partner Siggi Oli. Vi træner og arbejder sammen hver dag. Vi er rigtig gode til at støtte og hjælpe hinanden, men vi er nok også hinandens største kritikere. Vi får også jævnligt undervisning fra andre dygtige trænere som Anton Páll Nlelsson, Eyjólfur Ísólfsson og Johan Häggberg.

Jeg synes også, at det er inspirerende at se andre dygtige ryttere træne og fremvise heste. I dag kan man også nemt følge med i mange store stævner rundt om i verden på Alendis (streamingtjeneste, red.) Det er rigtig god inspiration synes jeg.

Hvordan håndterer du presset under konkurrencer, og hvordan forbliver du fokuseret og rolig?

Jeg kan bedst lide at have få mennesker omkring mig.

Siggi er altid med, og han er god til at få mig til at holde fokus på opgaven. Jeg kan bedst lide at holde mine rutiner med udstyr, opvarmning osv.

Og så er jeg heldig at have en rigtig god kollega i Jón Stenild, som bare er en rigtig kammerat, hvis der er noget som lige skal vendes eller debatteres.

Hvilke præstationer eller konkurrencer er du særlig stolt af i din ridekarriere?

Mine guldmedaljer til Nordisk Mesterskab med Abel og Muni er jeg stolt af. Men jeg tror faktisk, at vinde DM på Fluga er den præstation, som jeg er allermest stolt af. Det var en lang, men god rejse som vi var på. Men med den bedste afslutning, jeg kunne tænke mig. Hun er en meget speciel hest for mig.

Hvad er dine fremtidige mål og ambitioner indenfor sporten?

Mine fremtidige mål er forsat at udvikle mig som rytter og blive endnu bedre. Vi har nogle lovende heste i stalden, som jeg glæder mig til at arbejde videre med.

Hvordan bidrager du til at inspirere den næste generation af ryttere?

Jeg håber, at jeg kan være en god rollemodel og inspirere den næste generation til at yde godt horse· og sportsmanship. At behandle andre, som jeg selv ønsker at behandles, være ærlig, ydmyg og udvise respekt for andre.

Relaterede artikler