VM 2023: Mød landsholdet – Jon Stenild

Af: Jón Stenild

Foto: Dina R. Asmussen

15 august 2023
Tema

Jon Stenild er født ind i islandshesteverdenen og opvokset på en gård med mange heste. Han blev ret hurtigt bidt af at ride stævner. Men det har altid været processen med hestene, der har drevet ham, fortæller han op til VM.

TEMA: Landsholdsrytterne sætter ord på sig selv.

Hvordan startede din rejse indenfor ridesporten med islandske heste, og hvad motiverede dig til at blive eliterytter?

Jeg er født ind i islandshesteverdenen og opvokset på en gård med mange heste. Jeg blev ret hurtigt bidt af at ride stævner. Men det har altid været processen med hestene, der har drevet mig. At prøve at udfolde den enkeltes hests talent.

Hvad har været din største udfordring som eliterytter, og hvordan har du overvundet den?

Min største udfordring som rytter er tvivlen på, om jeg gør det godt nok. Det er samtidig drivkraften til at blive bedre.

Hvad er dine foretrukne discipliner indenfor sporten, og hvorfor har du specialiseret dig i netop dem?

Jeg rider primært 5.1 på Eilífur, da han er en meget komplet femgænger.

Kan du beskrive din træningsrutine og forberedelse frem mod vigtige konkurrencer?

I min daglige træning stræber jeg altid efter afspændthed og lethed i hjælperne. Det vigtigste for mig og Eilífur frem imod VM, er at fortsætte i samme spor og dyrke den gode kommunikation og afspændtheden.

Hvad betyder samspillet mellem hest og rytter for dig, og hvordan opbygger du en stærk og positiv forbindelse med dine heste?

For mig betyder samspillet mellem mig og hesten alt. Jeg har stort fokus på at være mig selv bevidst, og på at være mentalt tilstede i min ridning og omgang med hestene. Det er vigtigt for mig, at hestene oplever vores samspil positivt og forudsigeligt, og at hestene tidligt lærer, at samspillet med mennesket giver rum til ro og afspændthed.

Hvem har været dine største inspirationskilder og hvorfor?

Jeg bliver inspireret af rigtig mange forskellige ryttere i både Danmark og udlandet. Hestemennesker, der er gode til det, de gør. Derudover er min hustru Sidse min største sparringspartner. Hun har stor andel i min succes med Eilífur. Uden hende var jeg aldrig kommet så langt.

Hvordan håndterer du presset under konkurrencer, og hvordan forbliver du fokuseret og rolig?

Jeg øver mig dagligt på at være fuldt tilstede i min ridning – på at gribe mine tanker, når de svæver væk, så jeg kan komme tilbage til nuet. Det er svært og udfordrende, men netop fordi jeg øver mig i det daglige, er det lidt lettere til stævnerne.

Hvilke præstationer eller konkurrencer er du særlig stolt af i din ridekarriere?

Jeg er stolt over at have trænet Eilífur fra han var unghest, til han vandt VM og efterfølgende har sat flere rekorder, og ført og vundet verdensranglisten.  Jeg husker også stoltheden, dengang jeg som junior endelig slog min ridelærer i T.8.

Hvad er dine fremtidige mål og ambitioner indenfor sporten?

Jeg håber på at kunne blive ved med at udvikle Eilífur og at begynde at vise endnu flere af vores egne heste frem på banerne.

Hvordan bidrager du til at inspirere den næste generation af ryttere?

Jeg håber, at man kan fornemme, at jeg virkelig er optaget af den gode relation mellem hest og rytter. Og så vil jeg gerne bidrage til fortællingen om livet som eliterytter. At det stadig er svært at ride. At det er svært at lykkes i konkurrencer. Men mest af alt, at jeg elsker hestene og livet med hestene.

Læs også: Jón Stenild vinder bronzemedalje i 5.1 ved VM

Relaterede artikler