Produktions- og salgspriser på heste hænger bedre sammen

Af: Pernille Engsig Eskildsen

27 marts 2021
Tema

Rune Hansen: Økonomien i at avle er blevet bedre

Priser på rideheste steg voldsomt i 2020. Det betyder, at forholdet mellem opdrætsprisen hænger bedre sammen med salgsprisen, end den har gjort i årevis. Formand for Avlskomitéen i Dansk Islandshesteforening kommenterer.

TÖLT har talt med Mette Høj Ravnborg fra Kirkehøj er hobbyavler og får to føl årligt. Hun bruger omkring 70.000 på at avle og opdrætte en ridehest. Hvad tænker du om det beløb?

– Jeg er ikke overrasket. Jeg tror, at tallet er meget tæt på at være rigtigt for både de store og de små avlere i Danmark. De forskellige omkostninger kan dog variere meget fra stutteri til stutteri, og nogle kan måske gøre det til færre penge. Det betyder fx en del, hvor billigt man kan have heste gående. Mette har sat prisen per måned til 400-500 kroner, og det falder meget godt i tråd med, hvad jeg oplever.

Det også vigtigt at huske, at det koster endnu mere, når man trækker føl på tophopper.

En hoppemave på en meget højt kåret hoppe betaler man som regel mellem 50.000 og 100.000 for at leje. Til gengæld kan man forvente, at de afkom, der kommer ud af det, bliver + 150.000 værd.

Rune Hansen er formand for DI avl.

Kan du frygte, at de høje omkostninger vil afholde nogen fra at avle?

– Nej, det er jeg egentlig ikke bange for. Jeg tror, at det tal kommer til at dele vandene. Der er dem, der er bevidste om, at det vitterligt koster så mange penge at avle og opdrætte. Og så er der dem, der ikke helt tror på det, fordi de måske allerede har købt og betalt avlshoppen for længst, har egen hingst til rådighed, så de ikke betaler for bedækningerne og har et arbejde, der finansierer jorden, gården og alt det andet. Da vi lavede udregningen for en del år tilbage, lå produktionsprisen på omkring 35.000 eksklusiv omkostninger til tilridning og træning. Det er der stadigvæk nogle, der tager udgangspunkt i, men der er sket meget siden.

Kan man tjene penge på at avle islandske heste?

– Det er stadigvæk meget svært at få det til at give overskud, hvis det er hobbyavl med et par føl om året. Det, der er den store forskel på at producere to eller ti – eller 20 heste, er, at jo flere føl man laver, jo større er chancen for, at gennemsnitsværdien af de individer, man sælger, kan hamle op med – eller bliver større end udgifterne.

Chancen for at lave en tophest, som kan afhændes til et meget højt beløb øges, når du avler flere føl og vel at mærke bruger kårede hopper og gode hingste.

Hvordan hænger regnestykket sammen med de aktuelle salgspriser på rideheste?

– Prisniveauet på islandske heste steg voldsomt i 2020 under coronakrisen. Nu oplever flere af avlerne for første gang i mange år, at der rent faktisk er en sammenhæng mellem omkostningerne til opdræt og tilridning og de aktuelle salgspriser på gode rideheste. Fritidsheste koster nu omkring 65-75.000 kroner for rolige, tøltende, store vallakker. Jeg ved, at prislejet på en konkurrencevallak for tiden ligger i prislejet + 100.000, og så begynder der at være et lille overskud. Prisstigningerne er hovedsageligt sket pga. det enorme tyske marked, hvor efterspørgslen på fritidsheste ligesom i Danmark er eksploderet. Når fritidshestene er i høj kurs, kommer tyskerne herop og henter mange danskavlede heste – det er med til at presse priserne op på et niveau, hvor de ikke har været siden før finanskrisen.

Relaterede artikler