Fascia – det vigtige bindevæv og dets funktioner for hestens præstationer

Af: DI Uddannelse/Anne Soelberg

Foto: Privat

17 august 2022
Sundhed

Weekendseminar i hestevelfærdens tegn for alle og til en meget favorabel pris.

Under overskriften ”Hestevelfærd -Bindevæv og træning” introducerer dyrlæge og forsker Rikke Schultz banebrydende viden om vores hestes biomekanik. Imens viser den toperfarne Blue Berry Hill træner Susan Kjærgård øvelser, der forbedrer hestens styrke og koordination. Det foregår på Vilhelmsborg i dagene 10.-11.september.

Hvad er fascier og muskelfascier?

Rikke Schultz har i samarbejde med to andre dyrlæger udført et forskningsprojekt på Københavns Universitet, hvor de gennem dissektionsarbejde har undersøgt hestes fascia, bindevæv.

Fascier og muskelfascier betegner de hinder, der er udenom musklerne, imellem dem og ind imellem muskelcellerne. Myofasciale kinetiske linjer er de sammenhængende kæder af muskler og muskelhinder, der er ansvarlige for kroppens bevægelse.

Denne nye viden om anatomien og funktionaliteten af de myofasciale kinetiske linjer danner grundlag for at forstå kroppens forunderlige tredimensionale netværk af bindevæv, som igen danner grundlaget for kroppens stabilitet, balance og bevægelsesmæssige sammenhænge.

Viden herom vil altså også bidrage til en forståelse for hvorfor, det er vigtigt at se på hele dyrets krop, når man vil arbejde med hestens ridemæssige udfordringer og sikre god hestevelfærd i ridningen.

Seminaret vil indeholde teori om fascia og praktiske demonstrationer med heste, der er malet med de linjer, vi skal lære om.

Seminaret vil indeholde teori om fascia og praktiske demonstrationer med heste, der er malet med de linjer, vi skal lære om.

Rikke Schultzs forskningsresultater er netop udkommet i bogform ”Equine Myofascial kinetic lines – for professionals”, og nu har du en unik mulighed for at blive introduceret til den nyeste viden.

Hvordan lærer vi hesten at bruge sig optimalt og præstere uden spændinger?

Den toperfarne Blue Berry Hill træner Susan Kjærgård, anbefalet af hestevelfærdsforsker Janne Winther, sætter fokus på hestens muskelopbygning og på at højne kommunikationen mellem hest og rytter (samt elever, for dem,der arbejder som undervisere).

Susan arbejder ud fra viden om anatomi og biomekanik, herunder de myofasciale kinetiske linjer.

Hun viser eksempler på, hvordan man gennem forskningsbaserede teknikker kan analysere hestens muskelsætning og udvælge øvelser, der forbedrer hestens styrke og koordination.

Hvis fx hesten har svag muskelsætning i et område, som bør være mere aktivt i en specifik gangart eller bevægelse, kan man undersøge, hvorfor hesten har udfordringer med at udføre netop denne gangart/øvelse/bevægelse.

Susan finder øvelser/bevægelser/gangarter, der aktiverer det underudviklede område og som også kan deaktivere et modsvarende overudviklet område, og arbejder helt specifikt på at få hesten til at rekruttere sig anderledes og derved opbygge den koordination og styrke, der skal til for at kunne udføre den ønskede øvelse/gangart/bevægelse.

Derfor er der tale om en kombination af teori og praktiske demonstrationer i ridehallen.

Hvor og hvornår afholdes seminaret?

Lørdag- søndag d. 10-11. september på Vilhelmsborg. Begge dage 10-17.

Hvordan tilmelder jeg mig?

Tilmelding via Sporti: https://www.sporti.dk/event/activity.php?id=9071

Hvor mødes vi?

Mødested er Inspektørboligen, og der vil være kaffe og morgenbrød fra kl. 9:30 + frokost og eftermiddagskaffe.

Relaterede artikler