Glemt passet? Nu kan du bruge mobilen til at vise, hvem din hest er

Af: Kristina Christensen

Foto: Mock Up Canva Pro

11 april 2024

Fødevarestyrelsen har gjort det lettere at dokumentere din hests identitet overfor myndighederne. Men for at kunne fremvise oplysninger fra dit hestepas på mobilen, kræver det, at din hest er registreret i CHR.

Argh – pokkers! De fleste af os kender det nok. Passet ligger derhjemme.

Men nu er der godt nyt fra Fødevarestyrelsen, der netop har udsendt en pressemeddelelse.

Du behøver ikke længere have din hests fysiske pas med, når du kører ud på tur. Flytter du din hest indenfor landets grænser er det tilstrækkeligt at have Fødevarestyrelsens app, “CHR’” med sig – på samme måde som mange kender det fra sundheds- og kørekortet.

Appen kan du hente i App store og Google Play.

Dog skal du være opmærksom på, at arrangører af konkurrencer og lignende kan stille krav om fremvisning af det fysiske pas og dermed dokumentation for vaccination af deltagende heste!

For at kunne identificere din hest overfor myndighederne via mobilen, kræver det, at din hest er registreret i CHR.

Er din hest registreret i dit eget hestehold, logger du blot ind i din CHR-app, ser på dine tilknyttede heste, og trykker på den hest, du vil fremvise oplysninger på. Fx i en politimæssig kontrolsituation.

I din CHR-app fremgår de basisoplysninger, der gør det muligt for at myndighederne at identificere hesten.

-Har du derimod din hest registreret i en anden persons hestehold i CHR-registret, kan du ikke bruge appen, forklarer Kristina Harlev Hansen, Dyrlæge i Fødevarestyrelsen, Omsætning og Transport af Dyr.

-Her går du blot ind på Fødevarestyrelsens hjemmeside chr.fvst.dk. Der er en ”hestefane” på forsiden.

-Her kan man enten skrive hestens pas- eller chipnummer ind, og på den måde fremsøge og fremvise de lovpligtige oplysninger. Det er ligeså godt, som at fremvise passet, forklarer Kristina, som også ønsker at tilføje, at det ikke er nok at tage et skærmdump at fremvise som identifikation. Oplysningerne er der godt nok, men det svarer til en kopi af passet, og det er ikke tilstrækkeligt, afslutter hun.

100.000 heste savnes

Siden 2021 har det været muligt at registrere adresserne på gårde, ridebaner, rideskoler og stutterier i CHR-appen.

I 2023 blev det obligatorisk også at registrere heste enkeltvis i CHR.

Men selvom der i dag er registreret mere end 20.000 hestehold og mere end 100.000 heste i CHR, vurderer Fødevarestyrelsen, at omkring 100.000 heste stadig ikke er blevet registreret.

“Det er helt afgørende, at vi får alle heste registeret i CHR. For uden overblikket over hvilke heste, der står hvor, og registrering af hvor de kommer fra, får Fødevarestyrelsen svært ved at rykke ud til kampen mod de alvorlige hestesygdomme, hvis de pludselig får tag i Danmark’” siger veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Charlotte Vilstrup Castle.

Hun glæder sig over, at så mange allerede har taget reglerne til sig og har registreret deres heste i CHR:

“Nu skal vi have resten med, så vi bedst muligt beskytter alle heste i Danmark”,  siger Charlotte Vilstrup Castle.

Mulighed for feed-back i CHR-appen

Fødevarestyrelsen forsøger løbende at gøre implementeringen af de nye EU-regler på hesteområdet så smidig som muligt for hesteejerne. Fødevarestyrelsen arbejder derfor hele tiden på at tilføje flere funktioner til CHR-appen, blandt andet på baggrund af forslag fra brugerne. Brugere af appen kan sende gode forslag via knappen “Send ris/ros”.

Kontrolbesøg i hestehold i 2024

I løbet af 2024 kommer Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg på hestehold som f.eks. rideskoler, stutterier og hestepensioner, for at se, om der er styr på de registreringer, der følger med, når man har ansvaret for heste.

Læs mere om Registrering af heste og hestehold i CHR 

Relaterede artikler