Corona: Klub ser frem til fællesture

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Landi-Askja

Lokalklubformand:

Jeg glæder mig til at tølte i en stor flok igen

Udsat. Aflyst. Udsat på grund af corona. De fleste islandshesteklubber har droppet fællesture, ridekurser og møder det seneste år. Sådan er det også for den dynamiske lokalklub, Landi-Askja. Klubbens formand, Hanne Boutrup, fortæller, hvordan det er at skrue ned for de mange fede tøltture i flok.

Vil du fortælle overordnet om jeres klub?

– Vi er en turklub med 200 medlemmer, der dækker et stort geografisk område i Midt- og Sydjylland. Vi er en meget aktiv klub med over 30 arrangementer om året, der som regel er fuldt booket. Det var altså før 2020… Vores arrangementer kan være alt fra en aftentur på et par timer med 12 ryttere til dags- eller weekendture med 50 mennesker og deres heste, hvor vi rider Læsø rundt, tager til Randbøl Hede, Nymindegab, Kompedal – eller overnatter i en spejderhytte og rider sammen nogle dage. 

Vi blev meget hurtigt enige om, at vi IKKE skulle vise os i naturen i flokke på flere end 10 mennesker, da det første forsamlingsforbud blev en realitet i marts 2020. 

Vi plejer at give den maks. gas med forplejning. Vi har – for ikke at brænde helt ud på madholdet – lavet et salat-team, som man melder sig på i forbindelse med de forskellige ture. Det fungerer rigtig godt. Folk er mega søde til at byde ind med dejlig mad. Vi holder også et par ridekurser med dygtige undervisere, og normalt er der kun 1-2 aftener i kalenderen årligt med foredrag, for vi vil helst sidde på vores heste, når vi er sammen. Personligt rider jeg med på alle de ture, jeg kan. Jeg har altid en hest i god form. 

Hvordan har I som klub oplevet corona-året?

– Vi blev meget hurtigt enige om, at vi IKKE skulle vise os i naturen i flokke på flere end 10 mennesker, da det første forsamlingsforbud blev en realitet i marts 2020. Man hører af og til folk sige, at ryttere mangler respekt for andre fx i skoven, og vi vil ikke udsætte os selv og andre ryttere for mere af den slags kritik. Vi respekterede selvfølgelig, at vi ikke måtte samles flere end 10. I stedet opfordrede vi medlemmerne til at ride sammen i mindre bobler, det har jeg også selv gjort meget. 

– Der var heldigvis åbninger i løbet af sommeren, hvor vi nåede at komme af sted til hestedrivning på Læsø og havde nogle fantastiske weekendture. Men vi måtte aflyse Læsø rundt, som ellers plejer at være et af årets højdepunkter. Når vi planlagde nye arrangementer, fandt vi hurtigt ud af, at det hele lukkede igen, så vi måtte udsætte eller aflyse og skuffe medlemmerne gang på gang. Det endte med, at vi blev trætte af at skulle arrangere, invitere og aflyse. Vi meldte ud i januar 2021, at vi satte alt inklusiv vores populære generalforsamling med fællestur i bero, indtil Danmark åbner igen. 

Hvad har været godt ved året?

– Let´s make the best of it. Det er mit motto, og det har vi prøvet i Landi-Askja. Det har været positivt at møde folks forståelse for de aktuelle forhold og de mange aflysninger. Der er en generel accept af, at det bare sådan, det er. Nogle medlemmer har været dygtige til at lave ting online, fx rideundervisning på eget initiativ, men som klub står vi ikke for det. Man skal gøre det, man er god til. Vi er gode til nærvær, god stemning, godt humør, glæde og tryghed, når man mødes til hest.

– For mig personligt har det ikke været et særligt sjovt år, for jeg lever af at komme ud og holde foredrag, undervise og holde kurser i arbejdsglæde og kommunikation, og nu kører jeg online undervisning i stedet for.  Men det har været godt at mærke samværet med hestene og komme ”back to basic.” Jeg har redet en hel masse. Jeg har lært mine heste bedre at kende, og jeg har nydt nærværet ved fodring og pasning.

Hestene har været med til at holde mig mentally sane. Der er noget helt grundlæggende ved at mærke, at nogen har brug for dig. Du skal fodre, muge ud, ordne og gøre.

– Den rutine har jeg været taknemmelig for, selv om jeg overhovedet ikke er rutinemenneske, og jeg kender mange, der har det på samme måde med hestene. Jeg har fået mange gode og lidt anderledes hestesnakke end ellers, og jeg er da aldrig før blevet fotograferet så meget til hest i naturen, som jeg er i 2020. Folk har virkelig fået øjnene op for at bruge naturen og har lært at værdsatte den. Jeg tænker også, at det er sundt at mærke, at vi virkelig glæder os til at komme ud. At glæde sig over de muligheder, man normalt har.

Vi meldte ud i januar 2021, at vi satte alt inklusiv vores populære generalforsamling med fællestur i bero, indtil Danmark åbner igen. 

Hvad glæder I jer som klub til, når verden bliver mere normal?

– Vi glæder os for sindssygt til, at vi igen skal noget! Jeg har en stærk tro på, at når de basale behov er dækket, er der to ting, der er særligt vigtige for os mennesker: 1: At vi kan lave meningsfulde aktiviteter. 2: At vi skaber relationer. De to ting glæder jeg mig til at dyrke igen, og det rummer vores aktiviteter i klubben. Jeg glæder mig til at kramme og møde medlemmerne og deres heste. Mærke 10 mand tølte ad en sti, hvor det siger dakkedakkedakkedakkedak. At få lov til at arrangere og være sammen. At det bliver okay at sidde tæt ved siden af hinanden på en bænk. At være på lejr, hvor vi rider en hel dag, laver folde til hestene, spiser god mad og snakker. At sidde i sadlen sammen med en hel masse mennesker og mærke, at folk synes, at det er fedt. 


Mere om Landi-Askja

Landi-Askja holder til ved Vejle. Klubben har ca. 250 medlemmer fra Syd- og Midtjylland og Fyn. Det alsidige program med + 30 arrangementer om året har rideture og hyggeligt samvær i fokus. Landi-Askja er etablet under Dansk Islandshesteforening, og klubben oplevede en stor medlemstilgang, da Danmarks første skovturs TREC-bane med 21 udfordrende forhindringer blev etableret i Frederikshåb Plantage. 

Se klubbens hjemmeside her.

– Vi glæder os for sindssygt til, at vi igen skal noget!

Relaterede artikler