Ny klub-konstellation kan skabe sjællandsk kraftcenter for alle grene af hestesporten – også den islandske!

Af: Kristina Christensen

Foto: Kristina Christensen

28 maj 2021
Members only

Odsherred Rideklub på Sjælland er den første i landet, som både er medlem af Dansk Ride Forbund og Dansk Islandshesteforening. Det er en helt ny måde at sammensætte en rideklub på. Derfor tog TÖLT med til indvielse af klubbens nye ovalbane.

For mange islandshestefolk er Odsherred Rideklub også kaldet OHR måske ikke så kendt. Men i ridesporten er klubben bl.a. kendt for at lægge faciliteter til D4 Horseshow – Sjællands største familiestævne med 560 dressurstarter og 1150 springstarter – alene i 2019.

Nu kan klubben også afholde stævner i islandshestesporten på en godkendt ovalbane. For nylig klippede Odsherreds kommunes borgmester Thomas Adelskov og formand for OHR Lisbeth Mortensen nemlig snoren til en splinterny ovalbane, så klubbens islandshesteryttere kunne tage de første tølttrin langs skovbrynet ved siden af banen.

 

Her kan du også være medlem af Sól

I rideklubben kan medlemmerne udover medlemsskab af Odsherred Rideklub tilvælge medlemsskab af Islandshesteklubben Sól. Denne konstellation er ikke tidligere set blandt rideklubber i Danmark.

Klubben har længe været medlem af Dansk Ride Forbund, men i takt med at et stigende antal medlemmer ”konverterede” til ridning og avl af islandske heste, tog bestyrelsen initiativ til at søge om optagelse som lokalklub under Dansk Islandshesteforening. Lokalklubben Sól blev godkendt af Dansk Islandshesteforenings klubkomité i januar 2021.

Der måtte vedtægtsændringer til

Det var klubbens bestyrelse, der gennem en årrække så muligheder i at tiltrække flere medlemmer, – og der var potentiale blandt islandshestefolket, forklarer formand Lisbeth Mortensen:

– Vi oplevede en tendens til medlemsfald og tænkte, at kunne vi få Islandshestefolket med i klubben, ville det betyde en styrkelse af klubbens økonomi. Det er jo ganske simpelt – jo flere medlemmer, jo flere muligheder for at beholde og udvikle på klubbens faciliteter.

For at kunne søge om optagelse i Dansk Islandshesteforening måtte klubbens generalforsamling først stemme om en ændring af klubbens vedtægter. De gav ikke mulighed for organisering i både Dansk Islandshesteforening og Dansk Rideforbund.

I første omgang blev disse nedstemt. Der var skepsis blandt en del af rideklubbens medlemmer.

Kasserer Merete Andersen forklarer:

– Vi var klar med nye vedtægter gennemset af både DI (Dansk islandshesteforening red.) og DRF (Dansk Ride Forbund red. ) til afstemning på vores generalforsamling i februar 2020, men de blev nedstemt. Vi nedsatte derfor et udvalg, der udelukkende skulle arbejde videre med at oplyse om, hvad vedtægtsændringerne gik ud på. Vi afholdte også et informationsmøde for medlemmerne, og vi havde en advokat tilknyttet, så vi i bestyrelsen var sikre på, at vores medlemmer kunne være sikre på, at der ikke lige pludselig opstod tvivl – fx om hvilke reglementer, der gjaldt hvornår og ved hvilke stævner.

– På vores ekstraordinære generalforsamling  i november 2020 blev vedtægtsændringerne så vedtaget. I vedtægterne hedder vi derfor både Odsherred Rideklub og Islandshesteklubben Sól.

Når de medlemmer, der rider islandsk hest, starter et islandshestestævne, starter de således i regi af islandshesteklubbens Sól og dermed rider de under FEIFS reglement, forklarer Merete Andersen.

Makki fra Skelgården gav opvisning på den nye ovalbane. I klubben dyrkes der mange grene af hestesporten.

Tilvalg at være islandshestemedlem

Som medlem af Odsherred Rideklub kan man med de vedvægter tilvælge, om man også vil være medlem af Sól. De knap 270 medlemmer i OHR/Sól indberettes som fuldbyrdede medlemmer til Dansk Rideforbund. De 69, der har tilvalgt medlemskab af Sól, indberettes særskilt til Dansk Islandshesteforening, som medlemmer af Sól.

– Det synes jeg, vi skal være stolte af, indskyder formand Lisbeth Mortensen. Vi er den første klub i Danmark, der har den konstellation, Det er så fedt, for det var en drøm at favne klubbens stigende antal islandshesteryttere, og den er gået i opfyldelse nu.

Ovalbane supplerer stort rideanlæg

Sideløbende med de strukturelle ændringer i klubbens vedtægter har klubbens islænderudvalg de seneste to år arbejdet med at rejse midler til at anlægge en ovalbane. Det lykkedes sidste sommer at rejse ca. kr. 200.000, hvorefter klubben søgte landzonetilladelse hos Odsherred kommune, der ejer rideklubbens grund, mens klubben har brugsretten på arealet.

Anlægsarbejdet startede i november 2020, og d. 5. maj i år blev banen taget i brug.

– Vi kunne sagtens have anlagt en form for ovalbane før, men vi drømte om en rigtig god ovalbane med godkendte mål, sådan at vi kunne holde officielle islandshestestævner, forklarer Lisbeth.

– For et kontingent på 850 kr. om året må vores medlemmer bruge alle faciliteter på klubbens store rideanlæg ubegrænset. Dét, at vi nu er kommet i mål med en godkendt ovalbane, i tillæg til alle vores andre faciliteter, betyder, at vi kan holde stævner og tjene penge til vores klub og til at udbygge og vedligeholde den til glæde for rigtig mange hestefolk.

 

Rytter Marianne Høgh skålede i champagne efter indvielsen af ovalbanen.

Islandshestestævne, dressur og springstævne  – alt sammen på én gang!

Det er tydeligt at mærke de to bestyrelsesmedlemmers engagement. Her drømmes om en fremtid, med store gode faciliteter, der kan forene hestefolk på tværs af racer.

– Vi ser allerede nu islandshestefolk få springundervisning her. Hos os er verden ikke sort og hvid, vi kan mange ting tilsammen med vores heste på tværs af, hvilken race, de er. Vi kan lære af hinanden og lære med hinanden.

– Nu drømmer vi om overdækkede tribuner og gode siddepladser for tilskuere ved ovalbanen, og på lang sigt drømmer vi om en udvidelse af vores ridehal, så der kommer to gange 20 * 60 baner i forlængelse af hinanden – så er det lige før, at vi kan få et indendørs pas-spor! Vores drøm er at afholde islandshestestævne, dressur og springstævne  – alt sammen på én gang, afslutter Lisbeth Mortensen.

Glade medlemmer af Danmarks første klub, der både er medlem af Dansk Ride Forbund og Dansk Islandshesteforening. Fv. Rikke Søegaard og Kasserer Merete Andersen.

Fakta:

Odsherred Rideklub er unik rideklub i toppen af det vestlige Sjælland ca. 1 times kørsel fra København og direkte færgeforbindelse til Aarhus. Der er til dagligt ikke opstaldet heste på stedet. Der er heller ikke en elevskole her. Medlemmerne kommer med deres heste eller ponyer fra hele Odsherred-området for at ride og få undervisning. Sammen med klubbens øvrige faciliteter bidrager ovalbanen nu til, at enhver tænkelig gren af hestesport kan afholdes her.

 

 

Log ind eller bliv medlem af Dansk Islandshesteforening for at få adgang til TÖLT

Er du medlem af Dansk Islandshesteforening men mangler dit brugernavn og adgangskode?
Gå til sporti og log in for at finde dit medlemsnummer