Naturområdet Fussingø, der ligger tæt ved Randers, er udpeget til at være én af 15 kommende naturnationalparker i Danmark. Ifølge oplægget fra regeringen og støttepartierne, skal naturnationalparkerne styrke natur og biodiversitet med store, sammenhængende naturområder, hvor naturen så vidt muligt får lov til at udvikle sig på naturlige præmisser. Store græssende dyr skal skabe bedre livsbetingelser for andre dyr, planter og svampe og bidrage til at forbedre biodiversiteten.
Arten af de græssende dyr er afgørende for sikkerheden for ryttere og hestevognskørere i området. Ifølge den første projektbeskrivelse for Naturnationalpark Fussingø, som kom i februar i år, skulle der gå 75 vilde heste og en hingst i det 833 hektar store område. Lokale ryttere var stærkt utilfredse med planen, der reelt forviste dem fra det værdsatte og meget populære rideterræn.
Vilde heste udgør nemlig en risiko for ryttere og fremmede heste, der kommer ind på deres territorium. Færdsel på hesteryg eller med hestevogn i indhegninger med vilde heste er derfor farligt. Det understregede rytterorganisationerne Dansk Ride Forbund og Dansk Islandshesteforening, da de i februar underskrev et høringssvar til lovforslaget om etablering af naturnationalparker, som er lovgrundlaget for Naturnationalpark Fussingø.
Der skal til mange rytteres store lettelse alligevel ikke gå vilde heste i Fussingø. Her er det exmoore-ponyer, som ofte bliver brugt som store græssere i Danmark.
I høringssvaret står der bl.a. om indhegninger med vilde heste:
”Ridende kan på ingen måde sikkert færdes i indhegninger med ”vilde” heste. Hestes naturlige flokadfærd gør det simpelthen ikke muligt.
Hingste kan forsøge at bedække hopper, og alle ryttere kan risikere enten at blive angrebet af, eller blive udsat for rekruttering til, flokken. Derfor ønsker vi som rideorganisationer, at der kun kommer mindre indhegninger, som vi har mulighed for at ride udenom.”
Se høringssvaret fra Dansk Islandshesteforening her.
I den nye projektbeskrivelse for Fussingø, der udkom torsdag den 29. april 2021, er der indhegnet 570 hektar af de 833 hektar, som naturparken dækker. De vilde heste er taget helt ud af planerne og bliver erstattet af flere stude (kastrerede tyre). I alt skal der gå 150 stude, 100 krondyr og 35 rådyr.
Kristiane Klindt er lokal rytter og en del af styregruppen i det brugerlav, der repræsenterer lokalområdets forskellige brugergrupper. Desuden er hun uddannet dyrlæge og ansat som sekretariatsleder i Dansk Islandshesteforening, der blandt andet arbejder for rytteres adgang til naturen. Hun er lettet over udsigten til en vildhestefri park:
– Jeg er umiddelbart lettet over, at vi fik de vilde heste ud af planerne for Naturnationalpark Fussingø. Vildhestene var den største barriere for, at vi som ryttere kunne færdes der med egne heste.
Kristiane Klindt forudser dog, at det ikke er alle segmenter af turryttere, der vil føle sig trygge ved at færdes på hesteryg blandt stude og krondyr.
– Dog vil jeg sige, at det langt fra vil være alle ryttere, som vil kunne ride sikkert og trygt derinde blandt stude og krondyr. Rideskoler og andre, som har ansvaret for børn og de ”lidt blødere” grupper kan ikke nødvendigvis regne med, at de kan færdes der til hest.
– Derfor tænker jeg, at brugergrupper og rytterorganisationer fremadrettet skal arbejde for at udbygge stisystemer osv. ude omkring hegnet. Jeg tænker også, at vi stadig kan gøre opmærksom på den manglende evidens omkring hele hegnings- og rewildingbegrebet.
I en Facebook-gruppe for ryttere og hestevognskørere omkring Fussingø debatterer medlemmerne udsigten til at ride eller køre med hestevogn i en indhegning med stude og krondyr. Nogle vil ikke ride i en indhegning med mange stude og krondyr, fordi de er utrygge og angste for, at deres heste bliver bange for de store dyr. Rytterne skriver, at de ønsker sig andre korridorer og stier. Andre udtrykker, at de har nervefaste rideheste og har det helt fint med at ride blandt stude og krondyr.
Læs også: Infomøde om Fussingø
Lige nu er de nye projektforslag for naturnationalparkerne Fussingø og Gribskov i offentlig høring. Høringsperioden løber fra den 28. april 2021 til den 23. juni 2021.
Her på TÖLT følger vi udviklingen af naturnationalparkerne med fokus på rytternes vilkår.
Miljøminister Lea Wermelin holder online infomøde om den kommende naturnationalpark mandag den 3. maj klokken 18.30. Alle kan deltage. Læs mere på Miljøministeriet Facebook-side.