Kom godt i gang med langture

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Parforce.dk, Helle Brønnum, Privat

01 juli 2020
Tema

TEMA: Ferie med heste

Måske er du én af de mange ryttere, der vælger at holde sommerferien  i Danmark. Et udsøgt valg. For vores lille kongerige er et rent slaraffenland for hestefolk og turryttere. Her er overskuelige afstande, behagelige temperaturer, lettilgængelige skove, minimal corona-smitte, gode overnatningssteder for folk og fæ og ikke mindst masser af islandske heste.

TÖLT har tjekket nogle af mulighederne for rideferier, rideture og ferie med heste i Danmark. I dette tema, der første gang blev bragt bragt i magasinet i sommeren 2020, præsenterer vi blot en brøkdel.

I bunden af siden kan du se artikler, der relaterer sig til temaet.

Kom godt i gang med langture

Drømmer du om at ride længere ture, men ved du ikke helt, hvordan du kommer i gang?

Helle Brønnum til fåresamling i Island.

Helle Brønnum har sort bælte i at planlægge  og ride en hel dag eller flere. Her giver hun inspiration og gode råd til uforglemmelige turoplevelser.

2020 er et godt rideår for Helle Brønnum, 60, der bor på Ledøjegård ved Smørum. Hun ser især frem til august, hvor hun sammen med tre veninder drager på langtur i det nordsjællandske. Planen er 75 kilometer fra Esrum Kloster til Fortunen ved Dyrehaven. Sidste år red de også strækningen, bare omvendt.

– Vi tager turen med tre ridedage og tre overnatninger, og vi rider med oppakning uden følgebil.

Min mand kører os til start og sætter traileren ved målet, så vi selv kan køre hjem, fortæller hun.

Gruppen rider ad Parforce Rideruterne i det historiske, kongelige jagtlandskab. Ud over smuk natur og gode stier er det nemt at finde logi på forskellige niveauer.

Der er fine pausesteder med folde, oplyser Helle, der foretrækker den magelige udgave med en ordentlig seng, bad og morgenmad fremfor shelterversionen. Hun søger overnatning via Parforce hjemmesiden og sit hestenetværk og finder vej med en app tilknyttet ruten (findes på hjemmesiden).

Ellers tracker hun ture med appen Relive. Nogle gange entrerer hun med lokale folk for at finde stier og ruter.

– App-vejvisning fungerer som regel godt. Husk, at den tager meget strøm, så du skal have en powerbank med, lyder det konstruktive råd.

Hesten er i god form

I Helles foretrukne, rolige tempo med pauser tager 25 kilometer helst det meste af en dag. Typisk rider gruppen to timer formiddag, holder frokostpause og fortsætter fire timer over middag til overnatningsstedet. Det kræver noget af ekvipagernes fysik.

– Din turhest skal være i rimelig form, og du skal være vant til at sidde i sadlen en hel dag, ellers er det hverken sjovt for hesten eller dig. Jeg rider kortere ture to aftener i ugens løb og en længere tur på 20-30 km i weekenden. Jeg har fuldtidsarbejde, så i hverdagene har jeg kun aftenerne at trække på.

”Du kan ride alene, men det giver  meget at være et  par stykker. Find en at ride med, hvor mennesker og heste harmonerer…”

På en rolig naturtølter

Helle har 15 heste men rider selv kun på Sía, en 11-års hoppe efter Hamur frá Blesastöðum. Hun er en mild hest med en god, rolig skridt, blød naturtølt, middel vilje og bevægelse (det mest behagelige, siger Helle) og dejlig gyngehestegalop. Hun er trafiksikker og ikke bange for noget. Sía reagerer hverken på at bære sadeltasker eller at have en vandbalje hængende på sadlen. Hun er rolig under rytterens trøjeskift i sadlen og står stille under fx foto-stop. Det er ifølge Helle den perfekte turhest.

Se Helles sommerferietur fra Esrum Kloster til Fortunen her: www.parforce.dk

 

Både Sía og lejede heste indgår i Helles mange og vidt forskellige rideferier. Parforce er bare én oplevelse ud af adskillige gennem de sidste 15 år, hvor Helle i syv år også har været turplanlægger i lokalklubben Hrimnir i Vestskoven.

Her har hun i øvrigt haft stor succes med at arrangere ture til overnatningsdestinationer, hvor mændene kan cykle MTB, mens kvinderne rider.

– Jeg elsker at planlægge og arrangere, men jeg tager også gerne på ture og ferier arrangeret af andre, hvor jeg bare kan slappe af og nyde det. Der er mange turudbydere, så det gælder om at være grundig i din research.

For mig er det vigtigt at sikre, at tempoet ikke er for højt og at grupperne er forholdsvis små, så der er tid til både at nyde naturen og tale med de andre deltagere. De ture, der har gjort størst indtryk, er fåreindsamling på Island med Oddsstaðir, vinmarkerne i Alsace med Luksusrideferie, Parforce og de forlængede weekender til Møn.

Og det er bare med at komme i gang,  opfordrer hun:

– Du kan ride alene, men det giver meget at være et par stykker. Find en at ride med, hvor mennesker og heste harmonerer, for det er nemmere, når man kan lukke hestene på én fold. Så venter der mange gode natur- og rideoplevelser i et berigende selskab.

Læs også: Når sommerferie rimer på hesteferie

Læs også: Sådan kan du holde sommerferie med hest

Læs også: Ferie med heste: Hvor må du egentlig ride?

Relaterede artikler