Miniguide: Sådan kan du holde sommerferie med hest

Af: Pernille Engsig Eskildsen og Kristina Christensen

Foto: Henrik Bjerregrav

30 juni 2020
Tema

TEMA: Ferie med heste

Måske er du én af de mange ryttere, der vælger at holde sommerferien  i Danmark. Et udsøgt valg. For vores lille kongerige er et rent slaraffenland for hestefolk og turryttere. Her er overskuelige afstande, behagelige temperaturer, lettilgængelige skove, minimal corona-smitte, gode overnatningssteder for folk og fæ og ikke mindst masser af islandske heste.

TÖLT har tjekket nogle af mulighederne for rideferier, rideture og ferie med heste i Danmark. I dette tema, der første gang blev bragt bragt i magasinet i sommeren 2020, præsenterer vi blot en brøkdel i vores miniguide.

I bunden af denne side kan du se de artikler, der relaterer sig til temaet.

Idébank til ferieeventyr

Der er et utal af muligheder for at holde ferie med heste i Danmark. Foretrækker du at ride på din egen ganger? Så kan du tage den med på ferie eller tur. Hvis du er klar på at prøve nyt, findes der ugelange rideferier og udbydere af timeture på lejede heste. Her er vores idébank til ferieeventyr med egen eller andres hest.

Den hyggelige: Ta’ hesten med i sommerhus

For mange familier er det rutine at tage hunden med i sommerhus. Hvorfor ikke også pakke én eller flere heste?

TÖLT erfarer efter at have googlet i vildskab, at det er lidt af et research-arbejde at finde det helt rigtige hus, hvis du vil have plads til en familie eller to, hestefold og beliggenhed ved ridestier i naturområder. Men det kan lade sig gøre, især langs Vestkysten, og det er ren luksus at opdage nyt rideterræn på egen hest. Flere huse udlejes kun privat.

Søg og hold øje på sociale medier eller tag kontakt til lokalklubben i det område, hvor du vil i sommerhus. De kan muligvis hjælpe dig videre.

Den støvede: Ryk på høhotel

Høhoteller drives typisk af private. Her overnatter du mere eller mindre primitivt med din hest. Det er oplagt som et stop på en flerdagstur, men det er også muligt at bruge det som base for ture i terrænet.

Høhoteller ligger ofte ved gode ridestier. Nogle har fuld forplejning til hesten, som fold og/eller boks og shelter eller teltplads til rytteren. Der kan også være mere luksuriøse faciliteter som hytte, lejlighed eller B&B.

Book på forhånd og tal med værten om, og hvad du selv skal have med til dig og hesten. Find dit næste høhotel her: islandshest.dk

Den hurtige: Turridning – korte ture

Uden din egen hest i sommerhuset, kan abstinenserne efter en ridetur hurtigt melde sig. Det findes der råd for. De fleste turistområder har udbydere af turridning for både begyndere og øvede, og mange turridningssteder vælger kun at bruge islandske heste. Her kan du ride med i en gruppe på ture fra én til 5-6-timers varighed.

I højsæsonen kan der være stor efterspørgsel, book i god tid. Tjek det lokale turistbureau og lokale, online turistportaler.

Den vilde: Flerdagstur

Hvis du selv tilrettelægger turen, er det den ultimative test af skoning, stifinder-evner og skindet på dine ridebukser. Gider du ikke makke med kompas og tunge sadeltasker, er der flere kommercielle udbydere, hvor man enten rider ud fra basen hver dag eller flytter sig fra A til B over tre eller fire dage.

Den gennemførte: Rideferie

Her bliver du passet og plejet i op til en hel uge, hvor du typisk bor på et ridecenter og deltager i ture og aktiviteter hver dag. Der er rideferier eller ridelejre for voksne, børn, familier… Mest kendt er nok Krogbækgaard på Læsø og Kommandørgården, Rømø men der er mange andre fede steder at tage hen, prøv bare at google ”rideferie”.

Den udfordrende: TREC-bane

Hvis du har lyst til noget lidt andet end at ride ture, så er en TREC-bane udfordrende for samarbejdet mellem hest og rytter i naturen. Vi har fundet følgende baner:

TREC-banen i Frederikshåb Plantage
Træn i samarbejde med din hest i et varieret terræn med naturlige forhindringer, blandt andet gennem halvt væltede træer, over broer og op og ned ad høje i skoven. Se mere:  www.landiaskja.dk. Fri entré. Hvis banen ikke er booket, er alle velkomne.

Brogårdens TREC-bane ved Give
Danmarks største naturlegeområde for hest og rytter. På en fire km lang rute, der snor sig imellem mark, å, grusgrav, skov, eng og sø, er der bygget 50 forhindringer/udfordringer. Dagspris: 150 kr. Gratis overnatning i shelter, der skal reserveres. Se mere: trecbane.dk

Mountain Trail, Jylland og Sjælland
Øv dig og få hjælp fra en instruktør til at manøvrere trygt mellem store sten, over broer, op ad trappetrin, gennem hårnåle-sving. Djurs Horse Parks bane indeholder 50 øvelser. Sjællands Horse Park ved Lejre er også åbnet. Booking og priser: horsepark.dk

Bjerget kommer til dig
Horse Park Denmark tilbyder også en mobil Mountain Trail bane, der kan transporteres rundt i landet til mindre arrangementer på hold af seks heste. Banen består af broer, vippe, skamler mv. Kan sættes på ridebane, ridehus, mark, p-plads. Se: horsepark.dk

Læs også: Ferie med heste: Hvor må du egentlig ride?

Relaterede artikler