Når sommerferie rimer på hesteferie

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Henrik Bjerregrav og privat

30 juni 2020
Tema

TEMA: Ferie med heste

Måske er du én af de mange ryttere, der vælger at holde sommerferien  i Danmark. Et udsøgt valg. For vores lille kongerige er et rent slaraffenland for hestefolk og turryttere. Her er overskuelige afstande, behagelige temperaturer, lettilgængelige skove, minimal corona-smitte, gode overnatningssteder for folk og fæ og ikke mindst masser af islandske heste.

TÖLT har tjekket nogle af mulighederne for rideferier, rideture og ferie med heste i Danmark. I dette tema, der første gang blev bragt bragt i magasinet i sommeren 2020, præsenterer vi blot en brøkdel.

Vi taler med nogle af hverdagens tureksperter, der inspirerer og deler ud af gode råd til ruter, og hvordan du kommer godt i gang med at ride længere stræk.

I bunden af artiklen finder du alle artikler relateret til temaet.

Opdag nye skove og (grus)veje i sommerferien

Grønne Danmark venter med oplevelser til hesteryg, og mange af dem kan du finde inspiration til på nettet.

For der er sandsynligvis langt flere muligheder for rideture end du aner, fortæller Tove Urup Madsen. Som projektleder i Ridespor-Danmark arbejder hun for at kortlægge rideruter. Selv bruger hun sommerferien på at tage på dagsture i forskellige statsskove.

Ridespor-danmark.dk er et oplagt sted at starte planlægningen af sommerens rideture. På sidens interaktive kort er der afsat adskillige ruter, som er registreret med info om P-pladser, rastepladser, hestestrande og høhoteller med hjælp fra frivillige landet over.

Tove Urup Madsen er projektleder i Ridespor-danmark.dk

Tove Urup Madsen leder projektet, hvis overordnede formål er at forbedre natur- og motionsrytteres adgang til naturen. Hun er selv ivrig dressur- og turrytter og fortaler for at komme ud og teste nye områder af på hesteryg. Det kræver, at mulighederne er  tilgængelige og synlige:

– Vi arbejder på at sprede ridesporene over flere skove, for der er ingen grund til, at vi klumper sammen på de steder, hvor der er afmærkede spor. Men vi skal kende de andre muligheder for at kunne bruge dem. Derfor opfordrer jeg ryttere fra hele landet til at kontakte mig og få kortlagt flere, lovlige rideruter.

“Mange er ikke klar over det, men man kan frit ride på grusvejene i statens skove. Jeg forventer ikke, at vi får Naturstyrelsen til  at afsætte ruterne med markeringspæle, men det kan vi godt undvære…”

Tove Urup Madsen pointerer, at en lovlig riderute ikke behøver at være eksisterende ridestier, der allerede er opmærket med pæle og piktogrammer. I statsskove er det fx lovligt at ride på alle veje og stier, der er bredere end 2,5 meter (det er de fleste grusveje, hvor der kan køre en bil). Ture ad grusveje i statsskov kan derfor også registreres som lovlige rideruter.

– Mange er ikke klar over det, men man kan frit ride på grusvejene i statens skove. Jeg forventer ikke, at vi får Naturstyrelsen til at afsætte ruterne med markeringspæle, men det kan vi godt undvære, når vi samler dem i vores interaktive kort, der også fungerer som vejvisnings-app.

Hvilke ruter vil du foreslå til denne sommerferie?

– Der er mange oplagte ture, og de er desværre ikke alle med på vores kort endnu.

Den 75 kilometer lange Riderute Sydfyn har vi med inden ferien. Det er et smukt område, som også har en hjemmeside med info om høhoteller, forslag til rundture og miniferie.

Riderute Als fremhæves af mange turryttere. Den kan findes på Facebook, og vi håber, at vi snart kan få den med på kortet. Her kan du ride hele øen rundt via marker, grusveje og asfalterede biveje, 100 km, eller nøjes med en dagstur.

– Ellers hører jeg godt om ”Hestene i lysets land,” hvis 200 km sammenhængende rideruter i toppen af Danmark findes på vores kort. Parforce i Nordsjælland omtales som helt fantastisk, mens Thy bestemt også er et besøg værd.

Hvor skal du selv ride?

– I år har jeg afsat fire dage til rideture sammen med min datter på 25 år. Vi har base ved vores hjem i Vestjylland og kører maks. en time ud til forskellige skove. Jeg kan bedst lide at ride i statsskov, hvor jeg ikke behøver at være bekymret for at møde en skovejer et sted, hvor jeg måske ikke må være. Vi skal ride i Frederikshåb Plantage ved Billund, hvor der skulle være en fantastisk TREC- bane, Hoverdal Plantage, der ikke har opmærkede ridestier men meget fine muligheder på grusvejene og Blaabjerg Plantage, hvor der er 70 km opmærkede ridestier.

Hvordan foregår en dagstur for dig?

– Vi spiser morgenmad, før vi læsser hestene og kører. Jeg har lagt en rute på ca. 15 km og højest tre timer inden. Jeg har altid forberedt, hvor vi skal parkere – det kan godt være en udfordring at lokalisere en parkeringsplads, hvis man ikke kender området eller har lokale kontakter. Vi har madpakke med i en lille rygsæk, ingen lommelærke –rosévinen må vente til senere – og vand til hestene i traileren. Der er altid plads til en afstikker i forhold til ruten, og vi tager det generelt stille og roligt. Jeg glæder mig meget til turene i denne ferie.

 

 

Læs også:  Kom godt i gang med langture

Læs også: Sådan kan du holde sommerferie med hest

Læs også: Ferie med heste: Hvor må du egentlig ride?

Relaterede artikler