Lokale ildsjæle følger hestenes kulturhistoriske spor i Nationalpark Kongernes Nordsjælland

Af: Kristina Christensen

Foto: Foreningen Historiske Rideruter Facebook/Annike Fossing

18 september 2023

Nystiftet forening af frivillige ryttere tager dig med på rideruter med historisk afsæt i Nordsjælland.

Måske kender du Parforce rideruten, der går fra Fortunen i Dyrehaven til Esrum Kloster. Det er en rute, der følger de spor i Parforcejagtlandskabet, som blev UNESCO verdensarv i 2015.

Nu er en gruppe ryttere i Nordsjælland gået sammen om at stifte en forening med det formål at beskrive flere lignende rideruter i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Foreningen hedder “Historiske Rideruter”.

Rideruter i Kongernes Nordsjælland

I foreningen Historiske Rideruter arbejder en gruppe af frivillige ryttere med at kortlægge og beskrive rideruter med historisk indhold i nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Nationalparken strækker sig over 263 km2 og er Danmarks næststørste. Gribskov, en af Danmarks største skove, og landets to største søer, Arresø og Esrum Sø, er alle en del af nationalparken sammen med hele to UNESCO verdensarvssteder: Kronborg og Parforcejagtlandskabet i Nordsjælland.

Heste har igennem historien sat utrolig mange aftryk i området fra kongernes avl til Parforcejagt. Det er disse spor, rytterne forsøger at beskrive og følge i rideruterne.

I 2023 arbejder foreningen på forskellige ture – bl.a. “Kong Valdemar-turen fra Esrum kloster til Gurre” og “Stutterituren”, der fortæller om Frederiksborgstutteriets historie. Denne tur kommer til at gå fra Esrum Kloster til Dronningens bøge og retur.

Nationalparken, områdets ridelaug og foreningen Historiske Rideruter har desuden arrangeret en hestedag d. 1. oktober med temaet Kongernes Jagt- heste og pragt.

Foreningen Historiske Rideruter samarbejder med Naturstyrelsen, Sportsrideklubben Jagt, Nationalpark Kongernes Nordsjælland, UNESCO verdenarv Parforcejagtlandskabet og private lodsejere, og har modtaget støtte fra Friluftsrådet og Nationalpark Kongernes Nordsjælland.

Læs mere her: www.historiskerideruter.dk

Søndag d. 17. september var 35 ryttere – nogle udklædt med på “Kongeturen”, der gik fra Gribskov til Frederiksborg slotsplads. Det er ikke en tur, man kan ride alene, da man rider et stykke på privat ejendom, og det er ikke tilladt at ride ind på slottet eller i slotsparken. Det er en tur, som Historiske Rideruter arrangerer, og som foreningen tænker at udbyde en gang om året. Der skal søges om Slots- og Kulturstyrelsens tilladelse og betales et gebyr.

 

Du kan se flere inspirerende billeder og følge med i foreningens arbejde på Facebook-siden Historiske rideruter i Kongernes Nordsjælland

Relaterede artikler