Muk er en af vinterens helt store udfordringer

Af: Christina Kryder

Foto: Shutterstock

30 september 2022
Sundhed

Muk er en alment kendt hudlidelse hos heste, som kan forekomme året rundt, men som er mest almindelig i efterårs- og vintermånederne.

Muk er en betændelsestilstand i huden, som ofte starter i kodebøjningen som en fortykkelse af huden, der kan udvikle sig til sår. Infektionen opstår ofte på grund af bakterier eller svampe, som formerer sig på huden eller i små rifter i huden. Hvis folden er meget mudret, og hesten konstant står med våde ben, kan dette være medvirkende til, at bakterier og svampe trives og formerer sig. Har huden ikke den optimale beskyttelse, kan dette gøre det lettere for bakterie- og svampeinfektioner at etablere sig.

Hvad ved vi om behandlingen af muk?

Der findes ikke en entydig behandling af muk, men traditionelt anbefales det, at såret rengøres og holdes fri for jord. Dette betyder, at huden vaskes med antiseptisk sæbe og smøres med salve, ofte er det zinksalve.

Er det mere alvorligt, kan infektionen sprede sig og give hævelser i hele benet og i sidste ende også medføre blodforgiftning. Det er vigtigt, at det ramte område holdes tørt. Fugtige omgivelser kan være med til at give bakterier gunstige forhold. Derudover er det vigtigt, at boksen også holdes så ren som muligt, for at mindske presset med bakterier derfra. Ved de første små tegn på muk er det muligt selv at behandle, men ved værre tilfælde, eller de tilfælde, hvor mukken ikke forsvinder, bør dyrlægen kontaktes.

Zink og sårheling

Zink indgår i opbygning og dannelse af mange af de enzymer, som er involveret i reparation af hudens celler, cellevækst samt opbygning og funktion af immunsystemet.

De mangelsymptomer, der opstår, når der er zinkmangel, kan fx være sår på huden eller dårlig sårheling samt nedsat immunfunktion.  Zink hjælper, så sårhelingsprocessen går hurtigere samt medvirker til, at de tynde nye og mere skrøbelige celler hurtigere bliver fortykket.

Zink har mange andre funktioner i kroppen, og derfor lagres det forskellige steder i kroppen herunder i leveren og bugspytkirtlen. Zink indgår i leverens afgiftningsprocesser samt  i dannelsen af insulin i bugspytkirtlen, og derfor er der et større behov for zink i disse dele af kroppen.

Zinkunderskud kan opstå, selv om hesten er dækket ind ifølge de anbefalede normer. Har hesten været syg, stresset eller af andre årsager i en periode haft et øget forbrug af zink, så kan dette gøre, at hesten kommer i zinkunderskud. Dette gælder selvfølgelig også for andre mineraler i kroppen, men zink er et specielt følsomt mineral. Hingste, som både går i sporten og er aktive avlsmæssigt, har ydermere et stort behov for zink, da zink også lagres i prostata, som forbruges, når hingsten bedækker. Zink medvirker til at beskytte sædcellerne, så de overlever længst muligt.

Forbyg ved at understøtte hestens immunforsvar

Forebyggelse frem for behandling er den bedste fremgangsmåde. En af måderne at forebygge på er ved at fodre hesten til et stærkt immunforsvar, så huden kan beskytte hesten bedst muligt.

Huden fungerer som en barriere, der holder skadelige bakterier og svampe ude. Helt grundlæggende inddeles immunforsvaret i to dele, den ydre barriere og den indre barriere. Den ydre barriere består af hud og slimhinder og fungerer som mur mod de stoffer, der findes i omgivelserne eller i føden, som hesten indtager. Skulle mikroorganismer eller fremmedlegemer alligevel trænge forbi muren, har den stadig to forsvarsrækker inde i kroppen. Den første forsvarsrække er celler, der patruljerer og registrerer fremmedlegemer, hvorefter de tilintetgør dem. Næste forsvarslinje er lidt mere avanceret, da disse celler også kan huske smitsomme eller skadelige stoffer i lang tid, hvilket giver immunitet.

Fodring med henblik på et stærkt immunforsvar

For at opretholde et stærkt immunforsvar har hesten brug for de rigtige næringsstoffer for at danne enzymer og andre hjælpestoffer i kroppen. Derudover har hesten også et depot i sin krop, hvor den lagrer mineraler. Både ved overvægt og undervægt er immunforsvaret belastet.

Er hesten underernæret, vil den mangle vigtige byggesten for at kunne opretholde et stærkt immunforsvar. Overfodres hesten fx med energi og bliver overvægtig, kan der opstå metaboliske problemer herunder insulinresistens.

Efterhånden er overvægt mere almindeligt end undervægt og mindst lige så skadelig for hestens krop og holdbarhed. Insulinresistens medfører en øget inflammation i kroppen, hvilket sætter immunforsvaret på hård prøve, da det hele tiden skal bekæmpe denne inflammation.

I perioder, hvor hestens immunforsvar er ekstra belastet, vil kroppen have brug for ekstra antioxidanter, sporstoffer og vitaminer for at understøtte immunfunktionen. Alle mineraler og vitaminer påvirker i nogen grad hestens immunforsvar, men nogle har større indflydelse end andre. Selvom hesten har en afstemt foderplan og får foder efter de behovsnormer, der er fastlagt, så kan sygdom, stress eller miljø påvirke hesten i en sådan grad, at dens behov for sporstoffer og antioxidanter stiger. Kvaliteten og næringsindhold af grovfoderet kan også påvirke hestens fordøjelse og foderudnyttelse. Kraftfoderet skal understøtte grovfoderet og på den måde balancere fodringen i forhold til næringsstoffer. Hvorvidt der skal anvendes ekstra tilskud afhænger helt af, om grovfoderet er høj nok kvalitet.

/Artiklen stammer fra TÖLTs arkiv og blev udgivet første gang i 2019.

Relaterede artikler