Naturryttere: utrygt at møde stude på rideturen

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Henrik Bjerregrav

18 maj 2021
Members only
Tema

De store græssere kommer!

– Er du (også) bange for at møde kvæg på rideturen?

Nogle er iskolde og gør det hver dag. Andre er skrækslagne bare ved tanken. Vi har spurgt rytterne, hvad de tænker om at ride i indhegninger med stude, krondyr eller andre store græssere.

Fremover bliver det mere udfordrende at færdes til hest i naturen. Flere af de i alt 15 kommende naturnationalparker og planlagte områder med urørt natur, skal hegnes ind og afgræsses af stude, vildheste, bisonokser, kvæg eller får.

De såkaldt store græssere kommer til at gå på indhegnede arealer, hvor deres afgræsning er med til at skabe og bibeholde øget biodiversitet i Danmark.

Ryttere må vænne sig til stude

Men græssernes entré i rideterrænnet er ikke et hit blandt alle. Mange ryttere, der i dag rider i u-indhegnede statsskove som fx Fussingø, må fremover vænne sig til nye forhold på rideturene.

Som planerne er nu, skal 570 hektar skov ved Fussingø omdannes til naturnationalpark. Det skal derfor indhegnes og allerede fra næste år bebos af 150 stude, rådyr og krondyr.

Planen var oprindeligt, at der skulle gå vilde heste i indhegningen. Det frarådede Dansk Rideforbund og Dansk Islandshesteforening, fordi det kan være direkte farligt at ride ind til en flok vilde heste på en fremmed hest.

Af den grund er det de færreste ryttere, der vover sig ind i indhegninger med vilde heste. Derfor beskæftiger vi os på TÖLT mest med mødet med stude, kvæg, krondyr og råvildt.

Det er vores hverdag til hest

Under rideturen i den kommende Naturnationalpark Fussingø kan man fra næste år risikere at træffe flokke af vilde stude eller krondyr bag næste bakketop. For en del ryttere andre steder i landet som Reci Tine Højrup-Bech og Anja Sigvarad Stensgaard er mødet med store, planteædende pattedyr allerede hverdag.

Skræmmende møde

De fleste hestefolk har erfaret, at netop store pattedyr som kvæg kan være et særdeles skræmmende bekendtskab for heste. Det gælder især de heste, der ikke er vænnet til at møde de store dyr i terrænnet.

TÖLT spurgte forleden i facebookforummet ”Islænder Heste” der har + 10.000 medlemmer, hvad rytterne tænker om at møde og ride forbi stude i indhegnede områder.

Responsen var stor.

I alt 87 svar afspejler, at oplevelser med at passere fritgående dyr fylder meget i rytternes bevidsthed og hverdag. En overvejende stod del svarer, at de er så utrygge ved tanken, at de helt undgår at ride i indhegningerne og aldrig kommer til det.

Farlige situationer

Et par stykker, som fx Mia Caben Iversen, der er en erfaren rytter, har oplevet hesten gå i panik og løbe væk, fordi den blev rædselsslagen over at se en flok unge tyrekalve.

– Har stået med en hest der rejste sig lodret op af mig i ren panik over kvæg og er selv blevet slæbt efter en hest, der flygtede fra får, fortæller hun.

Andre føler sig helt trygge ved at sidde på en hest og ride forbi forskellige, store græssere.

TÖLT har talt med ekspert i ridesikkerhed, Jan Ladewig, som kommer med gode råd til, hvordan man træner sin hest – og sig selv – til at møde kvæg og andre store dyr på rideturen uden at blive bange. Se en artikel med gode råd fra Jan Ladewig her.

Du kan læse alle svarene i Facebook-forummet her (du skal være medlem af Facebook og forummet for at få adgang).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Log ind eller bliv medlem af Dansk Islandshesteforening for at få adgang til TÖLT

Er du medlem af Dansk Islandshesteforening men mangler dit brugernavn og adgangskode?
Gå til sporti og log in for at finde dit medlemsnummer

Relaterede artikler