At overtage en hest og ride sig direkte ind på landsholdet

Af: Anne Bols Zeuthen

Foto: Andreas Hejndorf & Kirstine Bach Skovbo

04 august 2023

At overtage en hest og ride sig direkte ind på landsholdet: Interview med debutant Signe Kaavé og den erfarne landsholdsrytter Dennis Hedebo Johansen

Tøjlerne til den smukke, sorte torden-tølter Reynir frá Margrétarhofi har skiftet hænder. Nu skal han repræsentere Danmark ved VM i Holland med sin nye rytter og landsholdsdebutant Signe Kaavé i sadlen.

Læs med videre og find ud af, hvorfor først den garvede landsholdsrytter Dennis Hedebo Johansen og senere hen Signe faldt for lige netop denne hest.

Midt i de sidste forberedelser inden Holland, har jeg nemlig aftalt med Dennis og Signe, at vi på TÖLT lige skal nå at høre lidt mere om, hvordan samarbejdet mellem de to ryttere og hingsten mere eller mindre tilfældigt har formet vejen mod Oirschot.

 

Jagten efter den gode tølter

I slutningen af 2022 står den 20-årige Signe Kaavé over for en større beslutning. Hun skal nemlig til at skifte ungdomsrækkerne ud med konkurrence blandt seniorerne næste sæson. Hun begynder derfor at se sig om efter en ny konkurrencehest.

Hun ønsker sig en rigtig god tølter,  og da familien allerede har et godt øje til Reynir, efter at have brugt ham til en hoppe året inden, går turen til Langeland, hvor hingsten trænes af Dennis Hedebo Johansen på Stald Almindingen.

Signe får en god tur i sadlen, og mens hun efterfølgende turnerer rundt i landet og tidligere også har haft en tur til Island i jagten på den nye tølter, så bliver lige netop Reynir ved med at hænge fast – og det er tilsyneladende det han gør, ham Reynir: Hænger fast!

Nogenlunde det samme skete nemlig for hans tidligere rytter Dennis Hedebo Johansen:

— Allerede da jeg så en video af ham fra Island vidste jeg, at jeg nok hellere måtte lade være med at prøve ham. Det var nemlig ikke planen, at jeg skulle have en ny ridehest på det tidspunkt. Og satte jeg mig i sadlen, var jeg ret sikker på, at jeg ikke ville kunne slippe ham igen, siger Dennis.

Og ganske rigtigt – kemien var der. De to tordnede frem og sikrede sig da også en plads på landsholdet i Gæðingakeppni i Åland sidste sommer. Dennis fortæller videre, at Reynir med sit gode gangartsmønster og sin store personlighed er en sjov hest at ride og arbejde med.

Dennis Hedebo Johansen og Reynir frá Margrétarhofi til NM 2022 i Finland. En flot præstation i Gædingakeppni, B-flokk. Foto: Laura Sundholm og Jukka Heino

Den samme slags gode mavefornemmelse resulterer for Signe i, at hun og hendes familie køber Reynir igennem Dennis kort tid efter Icehorse Festival dette forår – og målet er nået: Hesten til seniorrækkerne er i hus.

Nu kan Signe lære hesten at kende og forhåbentlig få en god start og et sidste år som ungrytter. Måske endda klare sig hæderligt til DM, hvis alt går vel.

Signe har sabbatår og da muligheden for at tilbringe en måneds tid på Stald Almindingen, hvor Dennis kan hjælpe hende og Reynir godt i gang, kommer i spil, siger hun ja tak.

Signe Kaavé og Reynir frá Margrétarhofi til stævne hos Bøgelund i april 2023. Deres første stævne sammen gik over al forventning. Foto: Kirstine Bach Skovbo.

 

Signe og Reynir præsterer langt over mål til deres første stævne sammen og i samarbejde med Dennis beslutter de sig for at se, hvor langt det kan række. Det der skulle være en måned, er nu endt med fire måneders træningsophold og hårdt arbejde på Langeland – og en plads på det danske landshold.

En plads på holdet

I den ene ende af sofaen sidder altså en debutant og ved siden af en rutineret rytter, der for 12. gang skal repræsentere de rød-hvide farver til et internationalt mesterskab.

Men ydmygheden og æren over at blive udtaget til landsholdet er de fælles om.

Glade og lettede ryttere, der netop er blevet udtaget til at repræsentere Danmark ved VM i Holland. Foto: Andreas Hejndorf.

 

Signe fortæller, at hun er glad for fortsat at være under Dennis’ erfarne vinger, men også, at introduktionen til landsholdet har været rigtig god. Som debutant føler hun sig tryg og glæder sig til oplevelsen:

— Det er jo muligvis en once-in-a-life-time oplevelse, så jeg vil virkelig forsøge at nyde det. Dét er målet, forklarer hun.

“Det er jo muligvis en once-in-a-life-time oplevelse, så jeg vil virkelig forsøge at nyde det. Dét er målet.”

Selvom Dennis har stor erfaring som landsholdsrytter, så betyder årets udtagelse også noget ganske særligt for ham:

— Den her landsholdsudtalelse betyder allermest for mig. Det har været et meget stort ønske og mål for mig at blive udtaget på Muni. Han er uden tvivl en af de bedste heste, jeg har haft. Jeg har ejet og trænet ham, siden han var 3 år – derfor betyder det noget særligt. Tre gange, hvor jeg har været på landsholdet, har han stået hjemme i stalden, og jeg har håbet, at en dag ville det blive hans tur til at komme med til et VM – og nu sker det. Dét er stort.

“Tre gange, hvor jeg har været på landsholdet, har han stået hjemme i stalden ,og jeg har håbet, at en dag ville det blive hans tur til at komme med til et VM – og nu sker det. Dét er stort.”

Det er forventningen, at både Reynir og Muni nok skal kapere den store kulisse i de hollandske omgivelser godt. Dennis forklarer,  at det gode ved de større mesterskaber er, at man ankommer i så god tid.

Der er tid til at træne en del inden og særligt i Holland er der gode udenomsarealer, mener han.

Dennis Hedebo Johansen og Muni fra Benstrup som Danmarksmestre i 4.1 og firgangskombination til DM 2023. Foto: Andreas Hejndorf.

 

Muni fra Bendstrup er kåret med blandt andet 9 for tølt og 9.5 for galop. Billedet er fra udtagelsen i T.1 til DM 2023 i Svendborg. Foto: Andreas Hejndorf.

 

Signe og Dennis planlægger derfor at udnytte en 4 kilometer lang riderute, der er etableret i forbindelse med stævnepladsen. De vil begge gerne bruge de muligheder, der er for at få hingstene afslappede i de nye omgivelser. Så de kan være klar til at præstere på ovalbanen, når det hele løber af stablen i næste uge.

— Og selv kan man nok heller ikke undgå at blive lidt nervøs, indskyder Dennis. Men så gælder det nok om også at tillade sig selv den nervøsitet og arbejde sig igennem den. Det er jo en stor oplevelse at ride et VM, og jeg synes også, at det tidligere år er lykkedes ret godt at nyde den.

Det kan være svært at vide, hvor man skal sætte forventningerne til sig selv og sin hest, men smilene er ikke til at tage fejl af – begge glæder de sig til at vise deres flotte hingste frem. Og samtidig man kan virkelig mærke, at Dennis er stolt over at kunne følge den nye ekvipage helt ind på banen i Oirschot.

TÖLT ønsker både to- og firbenede god fornøjelse i Holland og rigtig meget held og lykke!

 

Reynir frá Margrétarhofi – IS2012101031
F: Þrumufleygur frá Álfhólum
M: Askja frá Margrétarhofi
BYGNING: 
Hoved 7.5
Hals Mankekam Skuldre 8
Ryg Kryds 9
Proportioner 8.5
Benkvalitet 8
Benbevægelse 8
Hove 9
Hårpragt 6.5
Bygning 8.23

 

RIDEEGENSKABER:

Tölt 9.5
Trav 9.5
Pas 5
Galop 8.5
Vilje og sind 9
Form u. rytter 9
Skridt 7.5
Rideegenskaber 8.38
Langsom tölt 9.5
Arbejdsgalop 8
Muni fra Bendstrup – DK2009100149
F: Tenor frá Auðsholtshjáleigu

M: Minning fra Bendstrup 

BYGNING:

Hoved 8
HalsMankekamSkuldre 8
RygKryds 8
Proportioner 8
Benkvalitet 8.5
Benbevægelse 6.5
Hove 8
Hårpragt 8.5
Bygning 7.98

 

RIDEEGENSKABER:

Tölt 9
Trav 8.5
Pas 5
Galop 9.5
Vilje og sind
Form u. rytter 9
Skridt 7
Rideegenskaber 8.18
Langsom tölt 9
Arbejdsgalop 9.5

 

 

Relaterede artikler