Staldambassadører – et smart bindeled mellem klub og lokale stalde

Af: Kristina Christensen

Foto: Privat

09 juni 2021

KLUBLIV: I lokalklubben ASKA har man fået en rigtig god idé til, hvordan en lokalklub bevarer sin relevans for lokale islandshesteejere. 

Du kender sikkert fornemmelsen. Du er i stalden – en lille tidslomme, hvor du deler hverdagens små udfordringer, håb, drømme og glæder med andre islandshesteejere. Det er her, dit daglige islandshesteliv udspiller sig.

– Og så er det ude i staldene, tæt på hestene, at mange finder ud af, at flere fra samme sted, gerne vil lære noget nyt. Det kunne fx være noget om hestemassage eller bomtræning, siger Lise Uhre Pless fra ASKA og ophavskvinden bag konceptet ”Bliv ASKA Staldambassadør”.

En idé, der i korte træk går ud på at tilknytte staldambassadører til lokalklubben ASKA, som kan bringe lokale islandshestejere tættere på klubben, så den opleves relevant i hverdagen – både for klubbens medlemmer – og måske kommende medlemmer.

– For det er jo ude i staldene hestene bor, og herude, at idéerne opstår og ude i staldene kan der være meget stor forskel på, hvilke muligheder, man har fx for at hente en underviser eller oplægsholder til. Derfor ser vi her en mulighed for at facilitere et koncept, der styrker netværket mellem lokale islandshesteejere, og hvor klub-fællesskabet kan være med til at drive noget frem, som mindre staldfællesskaber ikke ellers ville have mulighed for at realisere, siger hun.

Staldambassadøren er bindeleddet

En ASKA Staldambassadør skal altså fungere som et bindeled mellem stalde i ASKAs lokalområde og ASKA. Ambassadøren skal formidle ønsker, ideer og inspiration fra staldene til klubben og meget gerne også den anden vej.

Initiativet udspringer af et ønske om at få forbindelse til kontaktpersoner fra hver af staldene i klubbens område. Tanken er at ASKAs Staldambassadører løbende får tilsendt nyt fra foreningen, der kan deles i staldgrupper på Facebook eller printes og hænges på opslagstavlerne ude omkring i staldene.

En ASKA staldambassadør behøver ikke at være ejeren af en stald. Det kan være én, som vil stå for at informere islænderryttere i stalden om nye tiltag i ASKA, som kunne være interessante i netop deres stald – og som kan melde tilbage den anden vej, hvis der er gode ideer og tiltag, som bestyrelsen eller ét af ASKAs mange udvalg kan bakke op om – både økonomisk og praktisk.

– Man kunne fx sagtens forestille sig, at der rundt omkring i staldene bliver tænkt ”Kunne vi tænke os noget, hvor det er en fordel at være flere”, og så handler konceptet selvfølgelig om at få snakken om, hvad der sker i ASKA, til at fylde noget i snakken på staldgangene. Men det handler også om at bygge et netværk op og  et fælles ejerskab til lokalklubben, som kun kan blive verdens bedste rideklub, hvis vi går sammen – og gør noget sammen, siger Lise.

 

Jannie Hedegaard er én ud af ca. 11 lokale ryttere, der har meldt sig til at blive ASKA staldambassadør. Hun er 29 år og bor i Beder syd for Aarhus. Hendes hest er opstaldet sammen med 21 andre heste i en stald, tæt på hvor Jannie bor. Jannie har meldt sig til at være staldambassadør, fordi hun rigtig godt kan lide det sammenspil, “…der opstår mellem os allesammen, der har interesse for islandske heste”.

Jannie vil gerne være staldambassadør

29 årige Jannie Hedegaard har meldt sig til at blive staldambassadør, fordi hun er optaget af og glad for at dyrke fællesskabet med andre islandshesteejere i området omkring Moesgård og Fløjstrup skov syd for Aarhus.

– Jeg vil rigtig gerne være med til at formidle gode idéer og arrangementer fra vores stald, men også sprede ideer fra andre stalde til vores stald eller til nabostaldene. I vores stald har vi fx en sportsommer som opstalder, og det kunne jo være, at andre ville have glæde af at komme til vores stald, hvis vi lavede et lille hyggestævne med “vores sportsdommer” – måske endda også med behændighed og flagridt. Her udfordrer man jo lidt sig selv sin hest, og det er ikke så mange steder, man kan prøve de discipliner længere. Det er i hvert fald en idé, jeg kunne tage med fra vores stald.

 

“Det ku´ være være fedt, at krydse hinanden på tværs af staldene og få gode ideer fra de andre stalde. Det kunne jo være, at nogen havde fået en go´ idé, man kunne bruge i sin egen stald. Eller en idé, som det store fællesskab kan have glæde af” – Jannie Hedegaard, ASKA staldambassadør.

 

Ambassadør – et godt ord!

Ambassadører kan på den måde så frø. Både ude i de små satellit-fællesskaber, som staldene er, men også i klubbens bestyrelse:

– For vi islandshestemennesker har meget tilfælles, siger Lise  og forklarer, at ordet ”Ambassadør” blev valgt, fordi det efter hendes mening er et ord, man stopper op, smager på og bliver nysgerrig på. I selve begrebet ligger der også en forståelse af, at en ambassadør er én, der rækker ud, formidler og netværker, som hun siger.

 

— Vi vil rigtig gerne have flere medlemmer og realisere vores potentiale rent medlemsmæssigt. Med det er umiddelbart ikke tanken bag initiativet, forklarer Lise. Det er mere tanken, at islandshestejere her i området får øje på, at der er andre med samme behov, og så kan vi pludselig realisere initiativer i kraft af, at vi samler os i et større fællesskab.

 

Indtil nu har ASKA fået henvendelser fra tretten stalde i lokalområdet, der synes, at idéen er vildt god. Konceptet er blevet sat i søen for ganske nylig, men Lise deler gerne ud af sine erfaringer til andre klubber, der synes det lyder smart, og som kunne have lyst til at sætte afprøve noget lignende,

Du kan se mere om islandshesteklubben ASKA på deres hjemmeside lige her

 

Relaterede artikler