Vi har mistet en avlsmatador

Af: Kristina Christensen

Foto: Grafisk Studio, Henk Peters, World Toelt/Marius MacKenzie og Privat

29 april 2021

Ejerkredsen af Jarl fra Miðkrika ønsker at udtrykke en tak for de mange varme tilkendegivelser i forbindelse med hingstens pludselige død.

D. 27. april annoncerede ejerkredsen af IS1995184968 Jarl frá Miðkrika på hingstens facebookside, at han var blevet aflivet efter at være blevet fundet på sin fold med et brækket ben.

Den spektakulære hingst var fire gange verdensmester og fem gange sølvmedaljevinder ved Verdensmesterskaberne, som nåede at deltage i  syv gange.  Han opnåede også den store hæder, at blive tildelt FEIF´s afkomspræmiering  – han modtog ærespræmie for afkom i 2019. Ved sit sidste stævne, Icehorse festival i 2018, vandt Jarl 4.1 og hingsteshowet.

 

Sådan husker mange formentlig Jarl fra Miðkrika og den norske landsholdsrytter Stian Pedersen – en imponerende ekvipage på VM banerne.

 

-Vi har mistet en avlsmatador, udtaler Rune Hansen, formand for Avlskomiteen i Dansk Islandshesteforening. Èn af de helt store og meget betydningsfulde hingste, der var i en liga for sig.

 

Rune Hansen overrakte ved World Toelt 2020 under jubel FEIFs ærespræmie for afkom til Jarl, der blev fremvist af Katrine Skrubbeltrang. Det var hingstens sidste gang ”i rampelyset”.

 

Jarl frá Miðkrika var efter Andvari frá Ey I (8,36) og Huld frá Hvolsvelli. Han blev importeret til Norge af familien Helgen, da de flyttede til Norge fra Island.

I 2012 blev han købt af en dansk ejergruppe: Familien Skrubbeltrang, Stutteri Rendborg, Rune og Steffi Svendsen, Stutteri Teland, Jeanette og Ole Nielsen, Stutteri Ny Nørregård samt Søren og Helene Soelberg, Stutteri Nøddegården.

De sidste to år af sit liv tilbragte den 26-årige hingst hos familien Skrubbeltrang på Stutteri Rendborg i Nordjylland. Her bedækkede han aktivt i 2020, hvor sæsonen  resulterede i 24 drægtige hopper.

Annika Skrubbeltrang, datter af Bent Skrubbeltrang, fortæller, at det var på familien Skrubbeltrangs ejendom, at uheldet skete i mandags. Jarl blev fundet med et brækket ben – skadet på folden i en sådan grad, at hans liv i stod ikke til at redde.

Han skulle bare være til stede, så smilede folk

Annika Skrubbeltrang fortæller videre, at det har været overvældende for hende og hendes familie at opleve, hvor mange, der har taget sig tid til at sende en hilsen på Jarls Facebookside, siden ejerkredsen delte den triste nyhed.

– Alle har altid sådan en lille historie, som de gerne vil dele med os om hvordan, de tydeligt husker den allerførste gang, de så Jarl. Sådan er vi altid blevet mødt. Jarl har spredt glæde blandt rigtig mange islandshestefolk. Det er tydeligt nu, hvor vi modtager reaktioner fra islandsheste-entusiaster over hele verden. Det varmer, det er overvældende, og det betyder meget. Det vil jeg, på hele ejerkredsens vegne, gerne sige tak for,  afslutter Annika.

 

Ejerkredsen bag Jarl frá Miðkrika.

 

Jarl frá Miðkrikas kåring, Drammen 2003

Rid
Tølt 9.0
Trav 8.5
Pas 5.0
Galop 9.0
Vilje og sind 9.0
Form u. rytter 9.0
Skridt 8.5
Rid: 8.33
Byg
Hoved 8.0
Hals/mankekam/skuldre 8.0
Ryg/Kryds 7.5
Proportioner 8.5
Benkvalitet 9.0
Benbevægelse 7.5
Hove 9.0
Hårpragt 8.5
Bygning: 8.34
TOTAL: 8.33

 

VM resultater:

VM 2001: Jarl og Stian Pedersen fik en 4. plads i 4.1, en 6. plads i T.1 og bronze i freestyledressur.

VM 2003: Jarl og Stian Pedersen blev verdensmestre i 4-gangskombination, og vandt sølv i 4.1 og sølv i T.1.

VM 2005: Jarl og Stian Pedersen blev verdensmestre i 4-gangskombination, og vandt sølv i 4.1 og sølv i T.1.

VM 2007: Jarl og Stian Pedersen blev dobbelte verdensmestre i T.1 og 4.1 og vandt sølv i 4-gangskombination.

VM 2009: Jarl og Lucia vandt sølv i 4.1.

VM 2011: Jarl og Lucia blev nr. 7 i T.1 .

VM 2013: Jarl og Steffi blev nr. 7 i A-finalen i 4.1.

 

 

Relaterede artikler