Tour de tølt – Faxikvadrillen går verden over i gult

Af: Kristina Christensen

Foto: Carina Hansen, Ann Busch

04 juli 2022

Har du nogensinde set en cykel der tølter?

I lørdags på 2. etape i årets Tour de France er det pludselig ikke jernheste, men islandske heste i formation, der løber med kameramændenes opmærksomhed.

Touren, der i disse dage afvikles i Danmark, består af talrige kreative indslag langs feltets rute, men på strækningen Roskilde-Nyborg viser tv-optagelserne, noget, verden formentlig aldrig har set før.

Nemlig en kæmpe cykel med 2 hjul, der ”drejer rundt”, og ser man lidt nærmere på optagelserne, består hjulenes bevægelser af 15 heste i tølt – et helt fantastisk stunt!

 

 

Den tøltende cykel er dannet af ryttere fra Lokalklubben Faxi, der også er kendt for at give opvisning ved Roskilde dyrskue.

Rytterne optages fra luften på strækningen Roskilde-Nyborg, og de vises talrige gange i tv. Her taler vi om optagelser, der vises i over 200 lande! (TÖLT er i øjeblikket ved at undersøge, om vi må bringe tv-optagelser eller billeder herfra pga. ophavsret. red)

Kreative kræfter bag den tøltende cykel

Bag den simple, men på TV – utrolig virkningsfulde gimmick – står Kirsten Møller Jacobsen og Tenna Knudsen, der til daglig træner Faxikvadrillen.

Kirsten fortæller at hjulene på cyklen er 15 mester i diameter, og stellet er 15  i diameter. Selve cyklen er lige knap 25 meter i højden. Kirsten er den kreative ophavskvinde bag idéen, og forberedelserne har stået på i et halvt år.

Først er det meningen, at kvadrillen skal vises nærmere Holbæk, og at den skal afvikles i samarbejde med Holbæk kommune. Men samarbejdspartnerne her trækker sig et stykke henne i forløbet pga. bekymring for hestenes reaktioner på publikum og feltet til stor ærgrelse for trænere og ryttere.

Heldigvis og i sidste øjeblik – får kvadrillen tilbuddet om at benytte et areal helt opad Høve stræde  – ”Cote d´ Høve Stræde” hos Lone og Claus Wallebo. De træder hurtigt til og rydder en fold til formålet.

De redder idéen og de spændte ryttere, der har været meget tidligt tidligt oppe  for at blive lukket ind i området, hvor touren gennemføres, kan nu vise deres formation mindre end 20 meter fra vejen, mens feltet suser forbi. Kvadrillen afvikles på den måde af femten upåvirkede islandske heste i alderen 9-22 år, fortæller en glad og stolt Kirsten.

Rytter Jytte Skovgård Andersen fortæller:

-Det var en fantastisk oplevelse, Vi havde fået sponsoreret gule veste, og hestene var helt med på, hvad vi skulle. Vi red til det sædvanlige musik, som hestene kender fra vores kvadrille til Roskilde Dyrskue, så det var som om, at de gik i “dyrskue-mode”.

 

Seje ryttere i gule Tour-farver. Fra venstre: Knud Kildegård, Hanne Eliasen, Finn Eliasen, Villy Jacobsen, Ole Elmquist, Leif Andersen, Anders Jensen, Lene Kildegård Jensen, Karin Elmquist, Mie M. Jacobsen, Jytte Skovgaard Andersen, Ann Rose Busch, Charlotte B. Lorentzen, Tenna Knudsen, Christina Nielsen, Kirsten Møller Jacobsen, Pernille Nygaard Kirchheiner, Hanne Andersen, Annika Knudsen, og Carina Hansen.

 

I den offentlige Facebookgruppe “Faxiklubben” kan du se billeder og nogle af rytternes private optagelser.

Relaterede artikler