Hvad er CEM?

Af: Pernille Engsig Eskildsen

Foto: Henrik Bjerregrav

28 februar 2022
Sundhed

I sommeren 2020 blev islandske heste i Danmark ramt af et af de største udbrud af CEM i Europa i 10 år. Men hvad er CEM egentlig?

CEM er smitsom livmoderbetændelse hos heste. Bakterien taylorella equigenitalis overføres ved bedækning, men smitten kan også ske ved insemination og indirekte kontakt fx via instrumenter og redskaber.

Hos nogle hopper er symptomerne klinisk smitsom livmoderbetændelse med store mængder væske i livmoderen og eventuelt flåd fra kønslæberne fra 10-14 dage efter smitte.

Hos andre hopper vil eneste symptom være, at de ikke bliver drægtige. Det er også beskrevet, at hopper, der er kroniske bærere af bakterien, kan blive drægtige. Der er risiko for, at drægtige, CEM-positive hopper udvikler en infektion i moderkagen og aborterer føllet. De kan også risikere at føde et levende føl, der er inficeret.  Smittede hopper kan have uspecifikke eller ingen symptomer.

Lav drægtighedsprocent, manglende indtægter fra bedækninger og udgifter til prøvetagning og behandling betyder, at CEM er et dyrt bekendtskab, der let kan løbe op i + 10.000 kroner per dyr.

Sådan smitter CEM

1. Hingstene bedækker/inseminerer ofte adskillige hopper og er smittespredere. De er bærere af bakterien på penis og forhud.

2. Én inficeret hoppe, der bliver bedækket, kan være kilden til at alle andre hopper, som bedækkes/insemineres af samme hingst, udsættes for smitte.

3. Indirekte smitte sker blandt andet via instrumenter.

Mange heste har ingen symptomer, og det kan være svært at vide, om man har et smittet dyr. Derfor anbefaler Dansk Islandshesteforening, at alle hopper, der skal avles på, testes.

Læs meget mere om CEM og se Dansk Islandshesteforenings nyeste retningslinjer og anbefalinger her.

Relaterede artikler