Landsudvalget for Hestes årlige Hestekongres i januar samlede endnu en gang aktører fra hestebranchen til en spændende faglig dag.
Rammefaktorer for branchen som f.eks. økonomi og kommende lovgivning var i fokus – især kommende lovgivning, som skal regulere brugen af heste i sport.
Chefkonsulent Jørgen Kold, SEGES Innovation/SEGES Heste indledte sit indlæg på kongressen i overskrifter.
Se dem i boksen herunder.
Udviklingen i sektorens nøgletal
2024-bedækningstallet er 17% lavere end 2023.
Nu 2 års nedgang på i alt 26% efter samlet vækst på mere end 30% over 8 år.
Sektorens nøgletal
Der er ca. 185.000 heste i Danmark.
De skaber ca. 21.000 arbejdspladser.
De skaber omsætning for mere end 25 mia. kr. for dansk økonomi.
Forbrugerøkonomien er i dårligere forfatning.
Inflation har fået stor betydning for danskernes privatøkonomi.
Et stadigt højt renteniveau giver ikke yderligere plads til forbrug lige nu.
Forbrugertilliden har fra starten af 2023 været på et historisk lavt niveau, men er nu stigende.
Rammevilkårene er bedre, men vi skal være opmærksomme på kommende udfordringer.
Kategorisering af hesteejendomme kan blive en alvorlig udfordring.
For heste i CHR gælder nu en lempeligere tilgang til krav om fremvisning af hestepas, forklarede chefkonsulenten. Glædeligt!
Ved transport er heste registreret i CHR nu fritaget krav om fremvisning af hestepas, hvis:
– der fremvises dokumentation på hestens tilstedeværelse i CHR via CHR´s hjemmeside.
Eller
-Der fremvises dokumentation for hestens tilstedeværelse i CHR via CHR appen for hesteholdsansvarlige.
Ved staldkontrol kan der stadig forlanges fremvisning af fysisk hestepas.
Kold slog fast, at SEGES finder det positivt, at bureaukratiet reduceres. Vi ser gerne en komplet digitalisering, sagde han.
Fokus er på øgede sanktioner og afgørelser vedrørende hestevelfærd, sagde han, og forklarede at Disciplinærinstansen kan anvendes af hesteorganisationerne som førsteinstans eller appelinstans, hvilket er et område, som mange af de mindre hesteorganisationer kan have udfordringer på.
Større organisationer kan vælge at anvende den nye disciplinærinstans for sikre et armslængdeprincip til afgørelser.
Ifølge Jørgen Kold er målet, at vedtægter og forretningsorden etableres i første halvår af 2025 herunder anvendelsesområdet samt regelsæt for udpegning af juridiske og faglige dommere:
”Vi kan se, at fokus er øget på afgørelser og sanktioner vedrørende hestevelfærd. Instansen er naturligvis ikke noget, vi trækker ned over hovedet på nogen. Det er et tilbud, og så kan man jo indskrive det i organisationens vedtægter. Formålet er at sikre, at alle sager i hestesektoren kan håndteres. Og at vi varetager den habilitet, som betyder så meget for vores troværdighed”.
Sidste år introduceredes krav om skriftlige fortegnelser over alle korte flytninger (under 30 dage – korte flytninger er når vi besøger andre CHR-numre med vores heste).
Jørgen Kold satte spørgsmålstegn ved den faglige baggrund for kravene, da de, forklarede han, medfører meget omfattende administration, ligesom SEGES Heste ikke mener, at smitteopsporing fordrer 5-års journaler, men kan klares i konkrete situationer.
Derfor var det en tilfreds Kold, der sagde, at Fødevarestyrelsen nu har meddelt, at væsentlige lempelser introduceres indenfor ganske kort tid.
”Fremadrettet skal der kun føres kun fortegnelser for følgende, korte flytninger:
– Heste der overnatter på andre CHR besætninger
– Heste der opholder sig på andre CHR besætninger i forbindelse med bedækninger
– Heste, der flyttes kortvarigt over grænser”, lød det fra ham.
Overtagelsen har fundet sted pr. 15. januar 2025, forklarede Jørgen Kold, der slog fast, at mange års DNA-materiale og resultater dermed er sikret i avlens regi. Drift og ydelser fortsætter, som det kendes.
”Udover at have fået aktiviteterne har vi også fået eksperterne til os og det er vi superglade for”, afsluttede han.
Den nordiske aftale er nyligt revideret, så fra 1. september 2024 gælder der nye regler. For nogle vil dette være old news, men alligevel værd at gentage.
Med en ny dokumenttype kan heste flyttes til nordiske udstillinger, sportsbegivenheder og kulturelle arrangementer uden dyresundhedscertifikat.
Danmark har gennem en lang årrække haft en aftale med Sverige, Norge og Finland – den såkaldte “Nordiske aftale” – om midlertidig flytning af registrerede heste i forbindelse med deltagelse i visse konkurrencer.
Undtagelsen har gjort det muligt at foretage midlertidige flytninger af op til 10 dages varighed af registrerede heste over landegrænserne mellem Danmark, Sverige, Norge og Finland uden et dyresundhedscertifikat og uden forudgående syn ved en embedsdyrlæge.
Fra den 1. september 2024 gøres undtagelsen bredere og omfatter udstillinger, sportsbegivenheder, kulturelle arrangementer og lignende arrangementer, hestene skal deltage i, og ikke kun FEI stævner, hestevæddeløb og internationale kåringer eller shows for heste i et avlsforbund.
Ved flytning af den registrerede hest skal der ikke længere medbringes en blanket, der dokumenterer hestens konkurrencedeltagelse. Ligesom det ikke længere kræves, at stævnedyrlægen eller overdommeren for konkurrencen skal påføre en identitetskontrol i hestens pas.
Man skal nu medbringe et såkaldt DOCOM-dokument i stedet for den personlige erklæring, der tidligere skulle medbringes ved flytning af hesten. Du skal selv udfærdige DOCOM-dokumentet i TRACES. Du kan finde vejledning om udfærdigelse af DOCOM-dokumentet og de nye regler på Fødevarestyrelsens hjemmeside. Gå til siden Flytning af dyr af hestefamilien
Du skal enten medbringe en udskrift af DOCOM-dokumentet under flytningen af hesten eller kunne fremvise den elektronisk, f.eks. på en smartphone.
Indenfor 10 dage skal hesten være flyttet tilbage til den virksomhed, som den blev sendt afsted fra. DOCOM-dokumentet skal gemmes under hele turen, så det også medbringes på tilbagerejsen.
Ved en registreret hest forstås en hest, som er indført eller berettiget til indførelse i hovedafsnittet i en stambog oprettet af en raceforening eller en avlsenhed, der er anerkendt i henhold til artikel 4 eller 34 i forordning (EU) 2016/1012 eller en hest, som er registreret hos en international sammenslutning eller organisation, enten direkte eller gennem nationale sammenslutninger eller afdelinger, som administrerer konkurrence- eller væddeløbsheste. Kilde: Fødevarestyrelsen